Ekonomist Uğur Civelek, Türkiye ekonomisinin geleceğine dair Anayurt gazetesine değerlendirmede bulundu. Dünyayı yeni bir krizin beklediğini ve bu krizin parametrelerinin jeopolitik konum, arz şokları ve iklim krizine bağlı gıda ürünlerindeki fiyat artışları olacağını belirten Ekonomist Uğur Civelek, gelişmekte olan ülkeler önlem almazlarsa sonlarının Arjantin ve Lübnan’dan farklı olmayacağını belirtti.
Civelek, Türkiye ekonomisinde yaşanabilecekleri Arjantin ekonomisine benzeterek, şunları söyledi:
“Şu anda dünyada Arjantin’in düzelmesi için emtiya fiyatlarının 3-4 katına çıkması lazım. Bu da dünyayı bitiriyor. Çünkü enflasyon öyle bir yere gidiyor ki Arjantin öyle bir yere gider. Dünyada enflasyon konusu önümüzdeki 10 yılın en büyük kabusu olacak. Birileri umudu orada görecek. Ama bu dünyadaki batı yanlı sistemi çökertecek bir durum. O çökmesin desen, verdiği paraları alamayacak. Arjantin gibi ülkeler borç batağında olduğu için. Ortada tam bir kilitlenme var. Ukrayna- Rusya savaşı burayı çok kötü etkiliyor. Yazdıkları hikayeler dikiş tutmaz hale geldi. Şu anda örneğin petrol fiyatı 90 dolar.
Şu anda tüm dünya yeni ve daha önce hiç yaşamadığı bir ekonomik krizin eşiğinde. Önlem alabilen ülkeler bir şekilde ayakta kalabilir fakat bizim gibi hem gelişmekte olan hem de krize ekonomik hazırlığı olmayan ülkeler çok zor günler geçirecektir. Tüm dünyayı bekleyen enflasyonist ve işsizliğin arttığı bir süreç yaşayacağız. Türkiye para akışı için çok umutlu olmamalı. Çünkü ABD seçimlerinde Trump’un kazanması durumunda tüm dünyada korumacılık eğilimi artacaktır. Buna bağlı olarak da gelişme olan ülkelere para akışı azalacaktır.
ABD seçimlerini Trump’un kazanma ihtimali yüzde 60’larda. Bu da tüm dünyada korumacılığı arttıracak ve çok kutuplu bir dünyanın önünü açacaktır. Çin ile sıcak bir savaş yaşanmasa dahi ekonomik savaşlar ABD’ye güç kaybettirecektir. Bu yıl sonuna kadar FED’in 3 kez faiz indirmesi öngörülüyordu. Fakat Trump’un kazanması halinde bu belki bir kere yapılacak. Bunun dünya ekonomisine etkisi çok ağır olur. Türkiye de bu durumda sıcak parayı bulamaz ve daha zorlu bir süreç yaşanır. Enflasyon artar, faizler üzerinde kur kontrol ihtimaliniz kalmaz bu da işin içinden çıkılmaz bir süreç demektir. Dediğim gibi eğer önlemler alınmaz ise tüm gelişmekte olan ülkelerin sonu Arjantin ve Lübnan gibi olacaktır.”