Uluslararası Amerika Ötücü Kuş Resim Yarışması’na katılan Küçükçekmece Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Damla Sali 16 yaş kategorisinde, İkra Su Uysal ise 14 yaş kategorisinde birincilik elde etti.
Ön ve bireysel değerlendirme ölçütlerine göre tespit edilen öğrencilerin genel yetenek, müzik ve resim alanında mevcut kapasitelerini artırmaları amacıyla faaliyet gösteren Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bilim ve Sanat Merkezlerinin (BİLSEM) Türkiye genelindeki 386 şubesinde çok sayıda öğrenci eğitim aldıkları alanlarda yarışmalara katılıyor.
Bu öğrencilerden Hacı Şöhret Demiröz Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Damla Sali ve Alkev Koleji 9. sınıf öğrencisi İkra Su Uysal, nesilleri tehlike altındaki ötücü kuşlara dikkati çekmek için ABD’de düzenlenen Uluslararası Amerika Ötücü Kuş Resim Yarışması’nda kendi kategorilerinde birinci oldular.
Küçükçekmece Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim gören Sali, resim yapma tutkusunun çok küçük yaşlarda ortaya çıktığını ve sanatı doğayla birleştiren üretimler yapmaktan büyük keyif aldığını belirtti.
Doğanın kendisine ilham verdiğini ifade eden Sali, “Doğduğumda ailem bana bir ağaç hediye etmiş. Onunla birlikte büyüdüm. Bir kedim var, aynı zamanda bitki yetiştirmeyi ve sokak hayvanlarıyla ilgilenmeyi çok seviyorum. Kompozisyon oluştururken direkt anlatmak yerine metaforlar kullanmayı seviyorum ve bunlar da genellikle doğadan metaforlar oluyor. Bir ağaç dalı, herhangi bir bitki veya hayvan ya da deniz olabiliyor çünkü onlarla kendimi daha iyi ifade ettiğimi düşünüyorum. Bu yüzden bazen bilinçli olmasa da resimlerimde kullanıyorum.” dedi.
Yarışmaya ala kanatlı kara tavuk resmiyle katıldı
16 yaş kategorisinde birinci olduğu yarışmaya, Kuzey Amerika’ya özgü 5 kuş türünden biri olan ala kanatlı kara tavuk resmiyle katıldığını bildiren Sali şöyle devam etti:
“Bu kuş türünü seçmemin bir nedeni siyah olması çünkü ben siyah kuşların çok daha asil olduğunu düşünüyorum ve aynı zamanda kuşlar genelde renkleri dolayısıyla dikkat çekiyorlar. Yani işte kırmızı olduğu için, mavi olduğu için, daha parlak renklerde olduğu için… Ama siyah bir kuş ve onun da neslinin tükenme tehlikesi var. Onu aslında seçmemin nedeni buydu çünkü onun diğer kuşlar gibi çok şaşaalı renkleri ya da böyle parlak tüyleri yok ama onun da bir değeri var.”
Sanatın insanlara çevre farkındalığı kazandırma konusunda önemli bir etkisi olduğunu söyleyen Sali, “Nesli tükenen kuşlar veya hayvanlarla alakalı bir makale yayımlandığında insanların ilgisini çekmiyor ama bu durum insanlara daha çok hitap edecek renkli bir şekilde sunulduğunda ve sanatçı o renklerle bunu tam olarak anlatabildiğinde herhangi bir yazıdan veya makaleden daha çok ilgi çekiyor, bilinç oluşturmaya katkı sağlıyor.” diye konuştu.
“Doğa benim için bir sakinleşme aracı gibi”
Sali gibi Küçükçekmece Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim gören İkra Su Uysal, müzik bölümünde eğitim alırken kısa bir süre önce resim eğitimlerine de katılmaya başladığını aktardı.
Uluslararası Amerika Ötücü Kuş Resim Yarışmasında 14 yaş kategorisinde birincilik elde ettiği resimde boyalı çiçek adlı kuş türünü seçtiğini kaydeden Uysal, “Kuş sarı, kırmızı, turuncu, mavi; boyun kısmının arkasında mor ve koyu mavi, karın kısmında açık sarı ve beyaz, kuyruğuna doğru kahverengi ve kırmızı olmak üzere çok fazla renk barındırıyor. Yaptığım her resimde birçok farklı renk kullanıyorum. Bize sunulan kuşlar arasında en parlak, en dikkat çeken oydu.” sözlerini sarf etti.
Resimlerinde birbirleriyle uyum içinde oldukları için bitki ve hayvan türlerini beraber çizdiğini belirten Uysal, birincilik kazandığı resminde de ağaç kütüğünün üzerinde bir kuş çizdiğini anlattı.
Uysal, sözlerini şöyle tamamladı:
“Doğadan ilham alıyorum. Doğa, benim için bir sakinleşme aracı gibi, rahat ya da insanın kendini bulabileceği bir alan. Hani günlük yaşamın stresinden, kaosundan ve yarışçıl biçiminden doğaya çıkarak kurtulabiliyoruz ve sanırım benim için doğa bir kaçış.”