ccccccccccccccccccccccccccccccccccccfahiş kira fiyatları için kurumları ve STK’ları göreve çağırdı. Asgari ücretle geçinen bir aile için kiraların artık ödenemez olduğunu söyleyen Akçam, TOKİ, Emlak Konut, belediye iştirakleri ve özel sektör müteahhitlerine kiraya vermek üzere konut yapmaları için seslendi. Lojman sistemine tekrar dönülmeli diyen Akçam, “Memurun ev ihtiyacı buradan karşılan
ırsa piyasadaki konut arzı artırılmış olur” dedi.
TÜFE ORANININ ÜZERİNDE ZAMLAR YAPILIYOR
Temmuz ayı itibarıyla kirada uygulanan zam sınırının kalkması ile ev sahiplerinin kira zamlarını TÜFE oranının üzerinde yaptıklarına değinen Akçam, yetkili kurumlara ve özel sektör müteahhitlerine seslendi.
Kira fiyatlarında artışın yaz boyunca süreceğine vurgu yapan Akçam, “Memur ve öğretmen atamalarının ve tayinlerinin yapılması, şehirlere yeni üniversite öğrencilerinin gelmesi ile de kira fiyatlarındaki artış devam edecektir. Yüzde 25 zam sınırı varken bu kurala uyulmuyorken zam sınırının kalkması ile birçok ev sahibinin çok uç noktalarda kira fiyatlarına zam yaptıklarına ilişkin odamıza duyumlar geliyor. Hatta TÜFE oranının üzerinde zamlar yapıldığı belirtiliyor. Yapılan zamları asgari ücretli bir ailenin ödemesi neredeyse imkansız” dedi.
KURUMLAR KİRAYA VERMEK ÜZERE KONUT YAPMALILAR
Kira fiyatlarındaki artışı durdurmak için devlet kurumlarından özel sektöre kadar herkesin taşın altına elini koyması gerektiğine dikkat çeken Akçam, “Fahiş Kira fiyatlarını durdurmak için tüm kurumları, STK’ları ve müteahhitleri göreve davet ediyoruz. TOKİ, Emlak Konut, belediye iştirakleri ve özel sektör müteahhitleri kiraya vermek üzere konut yapmalılar. Lojman sistemine tekrar dönülür ve memurun ev ihtiyacı buradan karşılanırsa piyasadaki konut arzı artırılmış olur” dedi.
Ticari olarak inşa edilen ofislerin de konuta dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Akçam, “Sokak aralarında atıl boş kalan dükkanların meskene dönüştürülmesi için prosedürler rahatlatılmalı. Bunun yanı sıra orta vadede kentsel dönüşüm daha da yaygınlaştırılmalı” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİN HAYATA GEÇMESİYLE KONUT AÇIĞI GİDERİLİR
Türkiye’de konut açığının bitmediğini ve meselenin de buradan başladığını belirten Akçam, şunlara değindi: “Konut açığını kapatmak için yapılması gerekenler var. Öncelikle kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli. Geçtiğimiz yılın sonuna doğru kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olan kat maliklerinin uzlaşması konusunda 3’te 2 zorunluluğunun kaldırılması konuşuldu. Biz o dönem getirilecek olan düzenlemenin büyükşehirlerde olduğu gibi yurt genelinde kentsel dönüşümü hızlandıracağını söylemiştik. Çünkü kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmesiyle konut açığının giderileceğini ve yüksek kira sorununun çözülebileceğini düşünüyoruz. Bunun için de kentsel dönüşümün önündeki bütün engellerin kaldırılmasından yanayız. Adil ve doğru olan neyse onun bir an önce yapılması taraftarıyız.
Bunun yanı sıra çimento ve beton başta olmak üzere inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatların kontrol altına alınmalı, insanların sınırsız konut sahibi olmalarının önüne geçilmeli, ikinci el konutlara uygun kredilerle insanların ulaşabilmesi sağlanmalı, kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden yapılmasına bir an önce başlanmalı, sözleşmeler çok ivedi hayata geçirilmelidir. Bahsettiğim konular için önlemler alınırsa sorunlar çözülebilir.”
En başta inşaat maliyetlerindeki rekor artışların vatandaşların binaları için yenileme kararı almasını zorlaştırdığına dikkat çeken Akçam, “Kentsel dönüşüme ihtiyacı olan bina sakinlerinin kendi başlarına böyle bir maliyetin altına girmeleri çok kolay değil. Mutlaka devletin de desteklemesi gerekiyor. Sayın Murat Kurum da esasında İstanbul’da bunun mümkün olabileceğini ifade etmiş. Neden olmasın ki? Ankara’da da devletin desteği ile büyük bir kentsel dönüşüme girilebilir. Çünkü Ankara’nın da birçok bölgesinde özellikle yerinde kentsel dönüşüm projelerine ihtiyaç var. Ankara’nın ilk yerleşim yerlerinde birçok apartman dairesinin yaşı ortalama olarak 60 yıl. O apartman dairelerinin bir an önce yerinde kentsel dönüşüme girmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra Mamak, Altındağ gibi birçok ilçemizde de hala gecekondular varlığını sürdürüyor. Gecekondular için de büyük bir kentsel dönüşüm hareketi Ankara’da başlatılabilir” ifadelerini kullandı.
ANKARA’DA KONUT İHTİYACI DEVAM EDİYOR
Son süreçte Ankara’da konut fiyatları düşüş yaşansa da konut ihtiyacının hala devam ettiğinin altığını çizen Akçam, “Ev sahibi olamamak vatandaşları kiralık evde oturmaya da mecbur bırakıyor. Bu da kira fiyatlarının yükselmesini engelleyemiyor. Ankara için başlatılacak büyük bir kentsel dönüşüm projesi hem konut fiyatlarının inmesini sağlayacaktır hem de çok yükselen kira fiyatlarını düşürecektir” dedi.
Konut fiyatlarının ve banka kredilerinin faiz oranlarının yüksekliğinden de bahseden Akçam, “İnşaat sektöründe yaşanan maliyet artışını durdurmanın ilk yolu yerli üreticiyi desteklemekten ve dış girdi sayısını azaltmaktan geçiyor. Bununla birlikte konut krizinin aşılabilmesi için, girdi maliyetleri üzerinde ciddi bir denetim sağlanması gerektiğini düşünüyorum. İnşaat maliyetleri belli bir yıl aralığında sabit tutulmalıdır. Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu başta demir ve çimento ve diğer inşaat malzemelerinin fiyat artışında çok ciddi denetleme yapmalıdır. Bunun yanı sıra bankalar kredi politikalarını gözden geçirmeli, vatandaşların ev sahibi olabilmeleri için çeşitli kampanyalar düzenlenmelidir. Aksi takdirde hem konut açığı yaşanmaya devam edecek hem de konut satışları gün geçtikçe düşmeye devam edecektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.
KİRA FİYATLARININ ARTIŞLARI 2 YIL DURDURULMALI
Konuya ilişkin önerilerine devam eden Akçam şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Sosyal yardımlaşma vakıfları dar gelirli vatandaşa kira desteği vermeli, zaten en yüksek seviye de olan kira fiyatlarının artışları 2 yıl durdurulmalıdır. Aksi takdirde kira fiyatları önlenemez bir noktaya geldiğinde herkes için çok geç olabilir. Şimdiden bu sorunun önünü kesecek çözümler bir an önce devreye girmelidir.”