Kuzey Kıbrıs Girişli Pasaport

Tatil beldelerimizin bu sene el yakıyor olmasıyla ve Yunanistan’ın kapıda vizeyi yeniden yürürlüğe koymasıyla komşuda tatil, kendi kıyı sahillerimizden daha ucuz hale geldi. Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda Yunanistan kapısında öyle yoğunluk oldu ki bazı seferler iptal bile edildi. Ülkemiz turizm gelirine can suyu gibi muhtaçken tatilini Yunanistan’da geçirmek isteyenlere söyleyebileceğimiz son sitemleri de Bodrum’da sokaktaki mısırcıdan 100 liraya alıp çocuğun eline verdiğimiz haşlanmış mısırı bir hafta sonra İstanbul Sultanahmet meydanında 30 liraya alınca yuttuk. Hatta ilk fırsatta biz de kapıda vize ile suyun öteki tarafını ziyaret edeceğiz bu yaz…
Fakat Yunanistan pasaportunda Kuzey Kıbrıs girişi olanlara vize vermiyormuş. Maalesef birkaç ay önce 12 yaşındaki kızımın kimliğinde fotoğraf olmadığı gerekçesiyle Kıbrıs uçağına almadıklarında 5 yıllık öğrenci pasaportunu uzatıvermişiz… Yavru bu pasaportla Yunanistan’a giremeyecek. Bir arkadaş akıl verdi ve dedi ki “Pasaportu kaybettik deyip yenisini çıkartın.” Ama bizler eski nesiliz ya; devlete yalan söylemeyelim dedik ve bu durumlar için dilekçe ile başvurup ikinci pasaport çıkarttırılabildiği ve çocuğun 2 pasaportlu olabileceğini Yenikent nüfus şubesinden öğrendiğimiz üzere bu yöntemi uygulamaya karar verdik.  
İnternetten pasaport defter bedeli olan 790 lirayı ödeyip Gittiğimiz Sincan Nüfus Müdürlüğünde sıra bize gelince görevliye durumu anlattık ve elimizdeki bu pasaport kalacakken çocuğumuza ikinci pasaport istediğimizi söyledik. Kalkıp yanındaki kişiye durumu anlattı, o da “İki tane öğrenci pasaportu verilmez, ikinci pasaport için bir yıllık harç yatırsınlar” dedi. Kendimiz kaşındık diyerek bir yıllık harç bedeli olan 2.396,63 TL daha yatırdık. Sonra bu aklı veren görevliye evrakları verdik ve “Çocuğun pasaportunda Kuzey Kıbrıs vizesi olduğundan Yunanistan’a giremeyeceğinden ikinci pasaport…” cümlemizi tamamlamadan görevli “Biliyorum, biliyorum” dedi ve evrakları aldı. Hızlıca yaptığı işlemlerden sonra ilk pasaportu ve evrakları bize geri verdi. Eve geldik, çocuğun 5 yıllık öğrenci pasaportunu yerine kaldıracakken gördüm ki pasaportun arka kapağı zımbayla delinmiş, yani iptal edilmiş. Oysa 2027 yılına kadar geçerli bir öğrenci pasaportuydu. Besbelli ki yoğunlukta görevlinin kafası karışmış, yanlış işlem yapılmış. İşlem daha bir saat önce yapıldı, düzeltilir diyerek yeniden Nüfus Müdürlüğü’ne gittim. İşlemi yapan görevlinin yanına gidip pasaportu gösterdim ve 2027 yılına kadar geçerli pasaportu yanlışlıkla iptal ettiğini söyledim. Önce dedi ki “Ben bu pasaportun süresini yeni pasaporta eklemişimdir”. Bize bir yıllık harç yatırtıp bir yıllık ikinci pasaport başvurusu imzalattırdığını söyledim. Bana inanmadı, sistemden baktı ve gördü ki hakikaten elindeki daha 3,5 yıl süresi olan pasaportu iptal etmiş.
Görevli arka kapağı dört yerinden delik pasaportu elime verip “Bundan bir şey olmaz, sınırda zaten en arka kapağa bakmazlar, bu pasaportla yurtdışı çıkışlarda sorun yaşamazsınız” dedi. Delinmiş pasaportun veya kimliğin bir geçerliliği olmadığını cümle alem biliyor ve bütün ülke sınırlarının elektronik sistemle çalıştığı da herkesçe malum. Hani Devletin nüfus müdürlüğündeki memurun sözüne güvenip vizesiz gidilebilecek bir ülkeye seyahat planlasak, çocuğu sınırdan geçirmeyecekler ve muhtemelen uçağını otelini ödediğimiz bir tatil yüzümüzde patlayacak. Yaptığı hatayı kapatmak ve beni başından savmak için bir nüfus memuru neden bu duyarsızlığı yapar? Neden elindeki son geçerlilik tarihi 2027 olan bir pasaportu iptal edip arka kapağı 4 yerinden deler? Haydi diyelim insanlık halidir, hepimiz hata yaparız ama geri gelip “Bu pasaport geçersiz” diyen anneyi neden tersine ikna etmeye çalışıp bir sınır kapısında sefil olabileceği duruma düşürmekte sakınca görmez? Yerli turisti Bodrum sokaklarında 100 liraya sattığımız mısırla Yunan’a kaptırdık ta birbirimize olan güvenimizi ne zaman ve kime kaptırdık? 
Bu pasaportla hiçbir sınırdan çocuğu geçirmeyeceklerinden emin olduğumu söyledim. Gidip işlemi iptal ettirmek istedi, ama işlemler çoktan merkeze bildirilmiş, bir yıllık pasaporta baskı onayı bile verilmiş. Ama benim geri adım atmaya hiç niyetim yok, nüfus müdürüne çıktık.   
Nüfus müdürü beni makamında dinledi, Merkezde bir sürü kişiyi aradı, insanlarla görüştü, olayı düzelttirdi. Kaybolmuş güvenimi yeniden inşa etti, bana soğuk bir soda bile ısmarladı. Bir alt katta vatandaşı başından savmaya çalışanların aksine durumu vakit ve çaba harcadı.  Sincan İlçe Nüfus Müdürü Hüseyin Rahmi YEDEKÇİ’ye teşekkürü bir borç bilirim.
Hem ben bir karar verdim, bir daha kimse benden kendi ülkemde bir haşlanmış mısıra 100 lira alamayacak. O mısırdan kazanılan paranın binlerce misli ve vatandaşın güveni bu yaz Yunanistan’a akıyor, bunu kimse görmüyor mu?