Hacı Bayram Veli Üniversitesi Genel Sekreteri Naci Sarıaslan ile birlikte; Kuzey Mezopotamya’dayız… Diller ve dinler diyarındayız… Tarihin tam ortasındayız. Kayyum atanması ile Türkiye’nin gündemindeki Mardin’deyiz….Babil’ler, Huri’ler, Roma, Bizans, Selçuklu, Artuklu, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Osmanlı ve Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamaya devam eden açık hava müzesi… Dünyanın, “Yaşayan müze” dediği coğrafyadayız.Ekonomiyi, siyaset, Midyat, Savur, Kızıltepe’yi, çarşıyı, pazarı, turizmi her anlamda canlı gezdik, dolaştık, gördük. Not aldık. Yay Grant Otel’de kaldık, dostlarla birlikte…
Mardin Birinci İdaresi Başkanı, hakim Osman Kaba Rizeli hemşerimizdir. Kılı kırk yaran tam bir hukuk insanıdır. Adalet terazisini kalbinde ve elinden düşürmeyen, deneyimli yargıçtır. Hem makamında hem de dışarıda bizleri misafir etti. Teşekkür ediyoruz.
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcan’a uğradık. 20 bin öğrencisi bulunan Üniversiteyi konuştuk. Başarılı rektörün başarılı Genel Sekreteri var. Genel Sekreter Eyüp Birkan, üstün nitelikleri olan birisi.
Mardin Yeşilli Belediye başkanı Hayrettin Demir’i Anavatan iktidarları döneminden tanırım. 30 yıllık dostluğumuz var. 6. dönem belediye başkanı. Değişmez başkan. Güzel insan…
Mardin İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen Trabzonlu, uğrayacaktık vaktimiz olmadı. Başarılarını çok dinledik. Gerçek din adamı…
VALİ… FIRTINA GİBİKaraman’daydı… Türkiye’nin en genç valisiydi… Dur durak bilmiyordu… Halkın içindeydi.Tuncay Akkoyun… Şimdi Mardin Valisi. Samimiyetimiz yok. Ortak dostlarımız çok. Ankara’dan tanıdık.
Gazi Üniversitesi mezunu. Yüksek Lisansı var. Cumhurbaşkanı yardımcısı özel kalem müdürü. Önce Karaman, sonra Mardin Valiliği.Temel ilkesi: “Vatandaş memnuniyeti.”Bürokrasiyi uyarıyor: “Yalap şalap iş yapmayın, mevzuat diyerek vatandaşa engel çıkarmayın… Koltuklarda hizmet için oturduğunuzu unutmayın.”Mardin Valisi insana dokunuyor. Yetimin başını okşuyor. Hani ne derler; atom karınca gibi. Efsane valilerimizden Recep Yazıcıoğlu’nun yolunda bir vali.
Süper kaymakam Artuklu Kaymakamı Muhammet Öztabak çok yakından tanıdık isim. Rizeli hemşerimizdir. Vali Tuncay Akkoyunlu gibi insana dokunuyor. Kaymakam dediğin böyle olur. Vali olacak kaymakam, hizmetlerinden bellidir. Sivas-Divriği başta olmak üzere, birçok ilçede kaymakamlık yaptı.
Yurtdışı deneyimi var. Üstün nitelikleri olan bir yetenek. Trabzon’ Yomra kaymakamı iken Artuklu’ya atandı. Artuklu, birçok ilden daha büyük bir ilçe. Her gittiği yerde “Halk- Devlet” kaynaşmasını sağladı. Halktan biri. Halkın içinde. Kaymakam Bey için önemli olan halkın memnuniyetidir. Başarılı bir kaymakam. Üç gün misafiri olduk.
Mardin Belediyesine kayyum atanmasına rağmen bazı televizyon kanallarında gösterildiği gibi gerginlik yok. Herkes işinin başında. Vatandaşın devlet ile sorunu yok. Devlet-Vatandaş kaynaşması tam huzur. Aman nazar değmesin.Asayiş., sorun yok, güvenlik tam puan. Kaymakam Öztabak 7/24 görev başında. Kadrosu da öyle.Gündüz gezdik, gece gezdik. Mardin huzur içinde.
Kaymakam Öztabak’ın etkileyici başarıları, üstün nitelikleri, bilgisi, donanımı, mütevazılığı, açık sözlülüğü, kıvrak zekâsı ülkesine ve millete hizmet etmesiyle az rastlanır örnek teşkil ediyor.
Tarih ortaya çıkıyor
Dara Antik Kent, Kasimiye Medresesi ve diğerleri. Kısacası her yerde. Eski Mardin, dünya mirası tarihi hazine. Ama yıllar içinde “bozmuşuz, tahrip etmişiz, kirletmişiz. Yıktıkça, kazıdıkça Mardin daha da güzelleşiyor. Tarih ortaya çıkıyor.
Turizm bereketiYerliturist İstanbul’dan, Bursa’dan, Antalya’dan, İzmir’den, Ankara’dan Türkiye’nin her yerinden.Yabancı turist Almanya’dan, İsrail’den, Rusya’dan, Fransa, İngiltere, Amerika’dan… Dünyanın pek çok ülkesinden. Gelenlerin çoğu günübirlik. Konaklayanların sayısı ise 800 bin. Otellerimizin doluluk oranı yıl ortalaması yüzde 80. Turistik tesis çok, yeni yeni oteller. Ama “Yabancı” daha çok “butik oteli” tercih ediyor. Eski konakları. Butik otel “daha pahalı”. Onun için tarihi konaklar butik otele çevriliyor… Akıllıca bir iş.
Turizm sezonu devam ediyor. Şehir, tur otobüsleri ile dolu. Eski Mardin tarihi Mardin bölgesi, ana baba günü. Bir dükkâna giriyoruz. Yerli turist dolu. Mehmet Dede tanınmış, marka olmuş sabuncu. Sabun alan çok. Bizde uğradık, çayını içtik. Eşek sütü sabunu, keçi sütü sabunu, defne, menengiç, safran, kantaron, lavanta, kükürt, gül, ısırgan otu, salyangoz, bıttım, kil yosun, badem, zeytinyağı sabunu… Tanesi 50 lira. Aldık, getirdik Ankara’ya.Bize üç gün süre ile eşlik eden, Mutlu Gülöz ile Artuklu Üniversitesinden sevgili Günay’a teşekkürler.