Kadın emeği toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kendini belirgin şekilde gösterdiği konulardan biridir. Kadınların yapabileceklerine dair eril akıl bir sınır çizer, belirlenen alanda kadınların bir şeyler yapmasına müsaade edilir. Aksini yapmak isteyen, bilgi ve birikimiyle de o sınırları aşan kadınların karşısına da çoğu zaman cam tavanlar çıkmaktadır.
Öte yandan emek, karşılığında bir ücret varsa eğer emekten sayılmaktadır. Oysa evde çoğunlukla kadınların üstlendiği ev işleri, ailenin diğer fertleri için gerekli olan çoğu konunun düzenlenmesi, planlanması, yapılması, ücreti ödenmeyen bir emektir.
Toplumsal cinsiyet rollerinin dağıtımında bu ücretsiz olduğu için emekten sayılmayan birçok rol kadınların kucağına bırakılmıştır. Bir kadın yapınca değer görmeyen her konu, bir erkeğin yaptığı zaman her nedense altı çizilir, emeği teşekkürle karşılanır, kadınların yaptığının binde biri yapılıyor olsa bile fazlasıyla değer görür.
Ankara Büyükşehir Belediyesi de geçtiğimiz hafta, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, kadın emeğini görünür kılmak için Ankaralılarla “Kadın Emeği Pazarı”mı buluşturdu.
Burada hem kadın üreticilere destek olmak, hem de farkındalık yaratmak amacıyla kadınların el emeğiyle hazırladıkları takıdan, tekstil ürününe, hediyelik eşyalardan, oyuncaklara birçok ürün sergilendi.
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Kadın ve Aile Şube Müdürü, “Kadına karşı şiddete dur demenin bir yolu da, kadına ekonomik anlamda imkan tanınmasıdır. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kadının güçlenmesini çok önemsiyoruz. Kadın güçlendikçe toplumun da güçleneceğini düşünüyoruz. Özellikle bireysel el emeği ürünler yapan kadın girişimcilerimize stant desteği sağlıyoruz” diyerek etkinlik hakkında bilgi verdi.
Sergilenen bütün ürünler ve kadınların her alandaki emeği oldukça kıymetli ve fakat bu gibi etkinliklerde sorgulamadan geçemiyorum, neden kadınların emeği, hele ki böylesi önemli günlere dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinliklerde, sürekli belli alanlarda kalıyor?
Neden kadınların ev dışında emekleri çoğunlukla takıyla, tokayla, oyuncakla, yemekle sergileniyor? Bu durum yine eril aklın çizdiği sınırlar dahilinde mi belirleniyor?
Unutmayalım, insanların her konuda sergiledikleri emekler birbirinden kıymetli olmakla beraber, kadınlar el işleri dışındaki konularda da oldukça meziyetli. Böylesi günlerde düzenlenen etkinliklerde, yerel yönetimlerin de baktıkları çerçeveyi biraz daha genişletmesi, takıdan, tokadan, yemekten, bilime, ilime birçok konuda kadınların emeklerine ve mücadelelerine destek olmaları gerektiğini hatırlatmak isterim.
Her zaman dayanışmayla!