Ocak ayı rahim ağzı kanseri farkındalık ayı oluna, HPV aşısının önemini en azından bu ay içerisinde hatırlatabildiğimiz kadar hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum. Rahim ağzı kanseri, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türlerinden biri olmakla beraber, önlenebilir tek kanser türlüdür. 200’den fazla tipi olan HPV, kanser yapma potansiyellerine göre yüksek riskli ve düşük riskli olarak sınıflandırılır.
Önlenebilir bir hastalıktır olan rahim ağzı kanseri erken teşhis edilirse tedavisi %100 mümkündür.
HPV aşısının koruyuculuğunda hep bahsediyoruz ama günümüzdeki ekonomik gerçekler içerisinde ne yazık ki bu kadar koruyucu olan aşı, ulaşılabilir olmaktan çıkıyor. Belirli bir yaştan sonra 3 doz, öncesinde ise 2 doz uygulama gerektiren aşının maliyeti, diğer yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılarken lüks gibi algılanıp, ne yazık ki uygulanmıyor.
İşte bu noktada yerel yönetimlerin desteği dikkat çekiyor, her ne kadar herkese ulaştıramasalar da, en azından belirli kriterleri karşılayanlara HPV aşısını ücretsiz bir şekilde uyguluyor olmaları toplum sağlığı açısından oldukça kıymetli bir adıma dönüşüyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu kapsamda Ekim ayında başlattığı HPV Aşı Uygulaması desteği projesi sayesinde, 1800 kadın ilk doz aşısını oldu. 9 ila 30 yaş arasındaki sosyal destek alan kadın ve kız çocuklarını rahim ağzı kanserine karşı korumayı hedefleyen projeye en fazla başvuru Mamak, Keçiören ve Çankaya ilçelerinden geldi.
15 yaş altı çocuklara iki doz, 15 yaş üzeri bireylere ise üç doz aşı yapılırken, aşılar Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız sistemi üzerinden kayıt altına alınıyor.
Türkiye’de yerel yönetim düzeyinde ilk kez uygulanan ücretsiz aşı desteği; İstanbul, İzmir, Mersin ve Muğla gibi diğer belediyelerin de benzer çalışmalar başlatmasına öncülük etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi, projeyi bir yılın sonunda değerlendirerek devamına karar verecek.
Toplum sağlığı için bu kadar önemli olan bu aşı umarım en kısa zamanda ulusal aşı programına dahil edilir.