Demokrasinin önemini sıklıkla hatırladığımız ve hatırlatmakta da fayda bulduğumuz günlerde, temsili demokrasiye güzel bir alternatif oluşturan katılımcı demokrasiye dair düşünelim istiyorum beraberce.
Gelin katılımcı demokrasi nedir bakalım:
Katılımcı demokrasi, yurttaşların hayatlarını, yaşamlarını ilgilendiren konularda alınacak kararlara aktif bir şekilde katılmalarıdır. Yrd. Doç. Dr. Fatih Turan YAMAN, dergipark’ta yazmış olduğu makalede katılımcı demokrasi için; “Temsili demokratik sistemi gerekli kılan tüm koşulları dikkate alan ve temsil sisteminin işletilmesine yardımcı olan mekanizmaları kabul eden bir anlayış içinde doğrudan demokrasi talebini mümkün olan en üst düzeyde dile getirme, var olan demokratik yapıları daha katılımcı bir sisteme olabildiğince yaklaştırma çabasıdır.
Katılımcı demokrasi fikri temellerini klasik demokrasiye (antik site yönetimlerine) dayandırmakta ve klasik demokrasinin yücelttiği halk egemenliği, katılımcı yurttaşlık, ortak fayda, uzlaşma gibi birtakım değerlerine günümüz koşullarına göre yeniden anlam kazandırmaya çalışmaktadır.
Bu manada katılımcı demokrasi ideal demokrasiyi arzulayan bir siyasal yapıyı öngörür. Buna göre, halkın sürekli olarak kendini ilgilendiren politikalarda söz sahibi olabilmesi ve çeşitli yollardan siyasete en geniş biçimde katılabilmesi sağlanmalıdır” diyor.(https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/400859)
Dilerim yurttaşlarla olarak bizler, ülkemizde temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçişi talep edebilir ve bu geçişi sağlayabiliriz.
Daha önce de yazdığım gibi, katılımcı demokrasi ile temsili demokrasinin yetersizliklerini giderebilir, temel hak ve özgürlüklerimize daha çok sahip çıkar, devlet mekanizmalarında, yerel ve genel yönetimlerde kamuyu ilgilendiren tüm konularda daha çok söz hakkına sahip oluruz.