Gürsel ALNIAÇIK: “Maliyetler arttı, fiyatı düşük tuttuk”

Ankara’da geçen yıl 15 TL olan ramazan pidesinin fiyatı 20 TL’ye yükseldi. Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık konuyu gazetemize değerlendirdi. Alnıaçık, maliyetlerin yüzde 80 arttığını ancak vatandaşın alım gücünü düşünerek fiyatı düşük tuttuklarını belirtti.
Ankara Fırıncılar Odası, Ramazan pidesinin fiyatını belirledi. Geçen yıl 15 TL olan 250 gram pide, bu yıl 20 TL’den satılacak. Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, un, işçilik ve diğer maliyetlerde büyük artış yaşandığını ancak vatandaşın alım gücünü göz önünde bulundurarak fiyatı mümkün olduğunca düşük tuttuklarını söyledi. Fırıncıların maliyetler nedeniyle zorlandığını belirten Alnıaçık, ekmek ve ekmek çeşitlerinde ise şimdilik fiyat değişikliği olmayacağını ifade etti.
“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK”
Dar gelirli vatandaşlara destek olmak için pide fiyatını 20 TL olarak belirlediklerini aktaran Alnıaçık, “Ankara’da 250 gram pide fiyatı 20 TL olarak belirlendi. Geçen yıl aynı gramajdaki pide 15 TL idi. Bu yıl malzeme, işçilik ve diğer giderlerde %80 artış yaşanmasına rağmen, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik zorlukları göz önünde bulundurarak dar gelirli vatandaşlarımıza destek olmak istedik. Aslında bize kâr getirecek fiyat 25 TL olmasına rağmen, biz de elimizi taşın altına koyarak fiyatı 20 TL olarak belirledik” ifadelerini kullandı.
“FIRINCILAR MEMNUN DEĞİL”
Fırıncıların pide fiyatından memnun olmadıklarını kaydeden Alnıaçık, “20 TL fiyatı fırıncılar için pek memnuniyet verici değil ama yapacak bir şey yok. Emekli, asgari ücretli ve dar gelirli vatandaşların durumu oldukça zor. Bu yılı bu şekilde atlatmaya çalışacağız” diye konuştu.
“PİDE FİYATINI AZ ARTTIRDIK”
Belirlenen fiyatla ilgili tüketicilerden olumlu bir tepki alacaklarını ifade eden Alnıaçık, “Henüz tüketicinin pide tarifesinden haberi yok. Ramazan başlar başlamaz pide satılmaya başlandığında tüketicinin tepkisini göreceğiz, ancak büyük bir tepki olacağını düşünmüyorum. Tepkinin daha çok memnuniyet yönünde olacağına inanıyorum, çünkü fiyatı çok az artırdık” dedi.
“DİĞER EKMEK ÇEŞİTLERİNDE BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK”
Ramazan pidesi dışında diğer unlu mamullerde herhangi bir fiyat değişikliği düşünmediklerini belirten Alnıaçık,  “Şu an ekmek ve ekmek çeşitlerinde herhangi bir değişiklik düşünmüyoruz. Fiyat farkları yukarıya doğru artmayacak; diğer ekmek çeşitlerinde de bir değişiklik olmayacak” şeklinde konuştu.
“TARİFEYE UYMA ZORUNLULUĞU VAR”
Ankara’da fırıncılar arası fiyat farklılığı olmayacağını söyleyen Alnıaçık, “Pide fiyatlarını tarifeye göre belirledik. Bu fiyatların üzerinde pide satışı yapılamaz. Eğer bir üretici tarifeye aykırı satış yaparsa, gerekli mercilere şikayet ederiz. Tarifeye uyma zorunluluğu vardır” dedi.
“UNLU MAMULLERE ZAM KAÇINILMAZ OLABİLİR”
Unlu mamullerin fiyatlarının daha fazla artmaması için Tarım Bakanlığı’nın buğday fiyatlarına zam yapmaması gerektiğini belirten Alnıaçık, “Ekmek, ekmek çeşitleri ve pidenin fiyatlarının daha fazla artmaması için Tarım Bakanlığımızın buğday fiyatlarına zam yapmaması ve gerekli tedbirleri alması önemli. Eğer ithal buğdayın Türkiye’ye daha fazla getirilmesi sağlanırsa, un fiyatları yükselmez ve dolayısıyla ekmek ile pide fiyatları da artmaz. Ancak yıl sonunda, Ankara’daki fırın işçilerinin Tek Gıda Sendikası’na üye olduğunu göz önünde bulundurursak, işveren sendikası ile işçi sendikası arasında yapılacak maaş anlaşması sonucunda ekmek, ekmek çeşitleri ve pideye zam yapılması kaçınılmaz olabilir” diye konuştu.
“DAHA UYGUN FİYATLI UNLU MAMULLER ÜRETMEK PEK MÜMKÜN DEĞİL”
Fırıncıların maliyetlerin yüksekliği nedeniyle daha uygun fiyatlı unlu mamuller üretmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Alnıaçık, “Fırıncılar olarak şu an daha uygun fiyatlı unlu mamuller üretmek pek mümkün görünmüyor. Çünkü maliyetlerin oldukça yüksek olduğu bir dönemde, pide ve ekmek fiyatlarını en düşük seviyede tutarak zam yaptık. Mevcut fiyatın altına inmek, doğrudan zarar edilmesine neden olur” dedi.
“FIRINCININ PEK FIRSATI OLMAZ”
Son olarak fırıncıların yaşadığı zorluklardan bahseden Alnıaçık, “Fırıncıların en büyük zorluklarından biri, hammadde fiyatlarının sürekli artmasıdır. Ayrıca, tarifeye başvurduğumuzda onay süreci yaklaşık iki ay sürüyor ve bu süreçte zarar etmemiz kaçınılmaz oluyor. Fırıncılık, fırsatların az olduğu ve oldukça zor bir meslek dalıdır” şeklinde konuştu.