Yerel yönetimlerin aldığı ve uyguladığı kararlar, sadece biz yetişkinlerin değil, çocukların da hayatlarını doğrudan etkiliyor. Hal böyle olunca yalnızca yetişkin aklı değil, çocukların fikirleri, değerlendirmeleri de uygulanan politikalarda etkili olursa, katılımcı demokrasiden bahsedebilmek daha yerinde oluyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi de, başkentli çocuklara katılımcı demokrasiyi esas alarak, görüşlerini, tespit ettikleri problemleri ve bu problemlere yönelik çözüm önerilerini özgürce ifade edebilecekleri bir alan sağlıyor.
Çocuk Meclisi yeni dönem kayıtları 9 Eylül 2024’te başladı, 13 Ekim 2024’te son bulacak. Yaşadığı kent için alınan kararlarda söz sahibi olmak isteyen, Ankara’yı daha da güzelleştirmek için taleplerini ifade etmek isteyen 9-14 yaş aralığındaki ilk ve orta okul öğrencileri bu tarih aralığında Çocuk Meclisi 29. Dönem üyeliği için başvurularını, https://cocukmeclisibasvuru.ankara.bel.tr/ adresinden yapabilecekler. Ayrıca formda yer alan açıklamalara uygun olacak şekilde, abbcocukmeclisi06@gmail.com adresine de arzu ettikleri takdirde, bir dakikadan uzun olmayacak şekilde, başvurucular, aday tanıtım videolarını da iletebilecekler.
Başvuruların online olarak yapılacağı Çocuk Meclisi’nin yeni dönem üyeleri ise 20 Ekim 2024’te gerçekleştirilecek seçim ile belirlenecek.
Yaşadıkları kentin yönetiminde, sorunların saptanmasında ve çözüm önerilerinde aktif rol alabilen çocuklar, bu vesile ile çocuk haklarının öneminin bilincine de varmış olacaklar. Ancak bu meclise seçilen çocukların sayısı, bu bilince sahip olan, bir birey olarak taleplerini ifade etmesi gereken çocukların sayısına nazaran oldukça az.
Yerel yönetimlerin, tüm çocukların yaşadıkları kentte söz sahibi olabilmesine olanak sağlayan meclislere ek olarak, okullarda da öğrencilerin belirli aralıklarla, yaşadıkları kentle ilgili taleplerini iletebilecekleri toplantılar düzenlenerek, çocukların yaşadıkları kentte söz sahibi olmalarına destek olunabilir.
Yetişkinlerin hakimiyeti ellerinde bulundurduğu toplumlarda, çocukların sesine, sözüne, önerilerine değer veren, onların talepleri doğrultusunda da politikalar geliştiren yerel yönetimler, hiç şüphesiz sadece yarının yetişkinleri olan çocukların geleceklerine katkı sağlamakla kalmıyor, daha adil, daha eşit bir toplumun inşa sürecine de katkı sağlıyor.