Başkent’te Yapay Zekanın Eğitimdeki Yeri Konuşuldu

Bahçeşehir Koleji, yapay zekanın eğitimdeki rolünü ve geleceğinin konuşulduğu konferans serisinin ikincisini Ankara’da gerçekleştirdi. “Eğitimde Yapay Zekanın ABC’si” başlıklı konferansta, eğitimde yeni bir dönem kapılarını aralayacak olan, Bahçeşehir Koleji uzmanlarınca hazırlanan ve kişiselleştirilmiş eğitim imkanı sunan yapay zeka destekli öğrenci asistanı uygulaması BKAi tanıtıldı.
Yapay zekanın eğitimdeki dönüşümünü yakından takip eden ve bu değişime yön veren Bahçeşehir Koleji, yapay zekanın eğitimdeki rolünü ve geleceğinin konuşulduğu konferans serisinin ikincisini Ankara’da, Sheraton Ankara Otel & Convention Center’de gerçekleştirdi. Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, BK Mobil Genel Müdürü İsrafil Dilmeç ve BAU Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur yapay zeka destekli eğitim asistanı BKAİ hakkında bilgi vererek geleceğin eğitim modelleri üzerine sunumlar yaptıkları konferansa eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Merkez Valisi Enver Ünlü, okul yöneticileri, veliler ve gazeteciler katıldı.
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, açılış konuşmasında yapay zekanın günlük yaşamda aktif bir rol üstlendiğini belirterek, eğitimdeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu sürece yön verdiklerini vurguladı. Yapay zekayı kullanarak öğrenci asistanı uygulaması geliştirdiklerini söyleyen Dağ, öğrencilerin öğrenme biçimlerinin farklı olduğunu belirterek kişiselleştirilmiş eğitime uzun süredir önem verdiklerini ifade etti.
Dağ, yapay zekanın kişiselleştirilmiş eğitimi hızlandıracağını dile getirerek, 2017’de geliştirdikleri dijital eğitim platformu MetodBox ile Kişiselleştirilmiş Eğitim Modelini hayata geçirdiklerini söyledi. BKAİ Asistan ile bu modeli bir adım öteye taşıdıklarını belirtti.
‘’Yapay Zeka Öğretmenlerin Yerini Almayacak’’Yapay zekanın öğretmenlerin yerini alacağının gerçekçi bir söylem olmadığını ileri süren Özlem Dağ, ‘’BKAİ asistan gibi yapay zeka destekli uygulamalar öğretmenlerimiz için büyük bir yardımcı olacaktır ancak her zaman öğretmenlerimize ihtiyacımız olacak” dedi.
Gelecekte öğretmenlik yapacak herkesin yapay zeka kullanımını bilmesi gerektiğini vurgulayan Dağ, ‘’Dünya Ekonomik Forumu’nun 2030 yılına yönelik meslek araştırmasına göre, bugün var olan mesleklerin yüzde 70’i ortadan kalkacak, yüzde 20’si küçülecek ve yüzde 10’u ise özellikle sağlık ve eğitim alanlarında büyüyerek gelişecek’’ diye konuştu.
Konuşmasının devamında eğitim stratejilerinde 21. yüzyıl becerilerine öncelik verdiklerini belirten Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, “Biz, 21’inci yüzyıl becerilerini eğitim- öğretim stratejimizin temeline koyuyoruz. Teknoloji okuryazarı, algoritmik ve eleştirel düşünebilen, ancak bununla birlikte iyi vatandaşlık bilincine sahip, empati kurabilen; iş bölümüne, etiğe, ahlaka, yerel ve evrensel değerlere bağlı bireyler yetiştirebilmek bu işin özünü oluşturuyor’’ dedi.
‘’Eğitimde Paradigmalar Değişiyor’’ başlığı altında, Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan ve BK Mobil Genel Müdürü İsrafil Dilmeç sunum yaptılar. Dr. Özge Aslan, Bahçeşehir Koleji uzmanlarınca geliştirilen yapay zeka destekli eğitim sistemi platformu BKAi’yi tanıttı. Sisteme entegre edilen dijitalleşmenin, öğrencilerin anlayamadıkları konuları açıklayarak çözemedikleri soruları çözdüğünü belirtti. Bu süreci binlerce eğitim materyaliyle hazırladıklarını ifade eden Dr. Aslan, soruya ulaşmayı sağlayan sistemin ‘öğretici’ bir yöntemle çalıştığını belirtti.
Bahçeşehir Koleji olarak son iki yıldır yapay zeka destekli eğitim asistanı BKAi öğrenme modeli üzerinde çalıştıklarını belirten Dr. Özge Aslan, bu sistemin bireylerin bağımsız olarak eksiklerini tamamlamasını gösterdiğini ifade etti. Aslan, “Hangi konuda eksiği varsa o kapsamla ilgili çalışma yapılmasını istiyoruz. Hangi konuda daha fazla sorunun çözülmesi istiyorsa yapay zeka destekli modelimiz öğrenciye sadece o konularla ilgili bilgilendirme yapıyor. Ancak bunu sadece eksik tamamlama aracı olarak düşünmemek gerekiyor. Öğrencimizin hedefi yurt dışında üniversiteden kabul almaksa yine BKAi asistan ile hayallerindeki üniversite için sürecini yönetip destekliyoruz.
Geçtiğimiz yıl Stanford Üniversitesi gibi birçok prestijli üniversiteden öğrencilerimiz de aldıkları kabul ile bizleri gururlandırdılar’’ diye konuştu. Ayrıca, platformda okul öncesinden 12 sınıfa kadar her kademede o yaş düzeyine özgü, eğitim desteği sunduğunun altını çizdi.
BKAi Platformu Yerli Uzmanlarla GeliştirildiBK Mobil Genel Müdürü İsrafil Dilmeç ise BKAi platformunun Ankara Teknopark’ta yerli uzmanlar tarafından geliştirilmiş, uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. Platformun alt birimlerine ilişkin bilgi veren Dilmeç, özellikle bilgi güvenliği konusuna dikkat çekti. Sistemde kullanılan verinin Bahçeşehir Koleji’nin uzman kadrosu tarafından hazırlanan kaynaklardan elde edildiğini belirten İsrafil Dilmeç,’’Hem öğretmenlerimize hem de velilerimize özel BKAi asistanı uygulamasına benzer bir uygulama tasarlıyoruz’’ dedi.
500 Milyon Yeni İş Fırsatı Doğacak!Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur ise,”Yapay Zeka Çağında Veli Olmak” başlıklı sunumunda yapay zekanın eğitimde köklü bir dönüşüm gerektirdiğine dikkat çekti. “Öğrenciler artık yapay zekaya her sorularını sorabiliyor ve ödevlerini burada yaptırabiliyor. Peki, bu durumda öğretmenlere gerek kalacak mı? Yoksa çocuklarımız tembelleşecek mi?” diyen Samur, eğitim sisteminin artık evirmekle değil, bir devrime ihtiyacı olduğunu belirtti.
Teknolojinin bazı mesleklerin ortadan kalkacağını ancak 500 milyon yeni iş fırsatının da ortaya çıkacağını, bu yüzden çocuklarımızın bu dönüşüme ayak uydurması için yapay zeka kullanması gerektiğini dile getiren Samur, bilgiye dayalı mesleklerin yerini el becerisi ve değer odaklı mesleklerin alacağını söyledi. “Doktorlar, öğretmenler ve hukukçuların yerini yapay zeka alabilir, ancak marangozluk, tesisatçılık ve terzilik gibi meslekler daha da önem kazanabilir” diyen Samur, eğitimin beceri ve değerler üzerine inşa edilmesi gerektiğini belirtti.
Yapay zekanın eğitime entegrasyonu üzerine gerçekleşen seminerde, öğretmenler, veliler ve yöneticiler yeni dönemin eğitim anlayışı üzerine fikir alışverişinde bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi