CHP, YSK Hatay gündemli açıklama yaptı: Hatay’da seçimin iptalini talep ediyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ve MYK üyeleri Yüksek Seçim Kurulu önünde, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin açıklama yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi Seçim ve Parti Hukuku İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meryem Gül Çiftçi Binici, “3 bin 389 ölü seçmen bulunmaktadır. Biz bu 3 bin 389 seçmenin nasıl oy kullandığının tespitini ve seçimin iptalini istiyoruz. Yine bizim tespit edebildiğimiz 20 sandıkta, sandık kurulu başkanları polis ve zabıtadan oluşmaktadır. Yani kanunun aksine bir sandık kurulu oluşumu söz konusudur. Dolayısıyla Hatay’da olağanüstü bir şekilde seçimin iptalini talep ediyoruz” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ise “38 bin 900 geçersiz oy var. Bunların ne olduğunu bilmemiz mümkün değil. Zaten tam da bu nedenle yeniden sayım talebimiz var… Artık Hataylının iradesini korumak tüm Türkiye’nin görevidir” diye vurguladı.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhuriyet Halk Partisi MYK üyeleri ile birlikte, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde yaşananlara ilişkin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önünde açıklama yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, hukuka sahip çıkmak için omuz omuza durduklarını vurgulayarak, “Çünkü sadece birkaç gün önce ülkede bir seçim yaşandı. Seçimin sonucunda halkımız eskiyi değil yeniyi çağırdığını, hukuka sahip çıkılmasına dair güçlü bir talebi olduğunu, milletin sesini duyanların iktidar olmasını istediğini ortaya koydu. Aynı şeyi Hatay’da da yaptı. Hataylı 6 Şubat’ta enkazın altında terk edilmiş, tarihine, kültürüne, kendi yaşamına kendi başına sahip çıkacak şekilde kaderi ile baş başa bırakılmıştı. Bugün 80 milyon yurttaşımız Hataylının yalnız olmadığını, hukukun yer bulması için, adaletin var olması için onlarla birlikte olacaklarını göstermek için hazır bekliyor. Bunu biliyoruz” dedi.
“GÜZEL HUKUK HABERİNİ KUTLAMAK ÜZERE BURADA BULUŞACAĞIZ”Böke, Hataylıların sandıkta iradesini ortaya koyduğunu kaydederek, “Şimdi de sandıktan iradesinin sayılmasını bekliyor. Biz de hakimlerin, YSK’nın hukuka uygun davranacağına şüphe duymaksızın çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hatay için ‘Şahsi meselem’ demişti. Sayın Genel Başkanımız Genel Başkan olduğu günden itibaren ‘Benim de şahsi meselem’ dedi. Bugün Hatay hepimizin şahsi meselesidir. Türkiye’de hukuk, demokrasi için sandığa giren oyun hakkıyla sayıldığını güvence altına almamız gerekiyorsa, artık Hataylının iradesini korumak tüm Türkiye’nin görevidir. Dolayısıyla bugün burada bir araya gelmiş olan bizler hem hukuka bir çağrı yapıyoruz, hem  hukuk için bir hukuki başvuru yapıyoruz. Ama aynı zamanda yarın burada olacak olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Savaş, Hatay’daki belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz ve Hataylıları bu demokrasi, hukuk inancı ile hoş geldiniz diyen bir coşkuyla herkesin kucaklamasına ve onları burada karşılamasına da bir davet yapmak için buradayız. Biz inanıyoruz ki Türkiye o sandıktan çıkmış olan mesajın Hatay’da da var olmasını sağlayacaktır. Hataylının iradesini kendi kültürüne sahip çıkan, kendi hakkının korunmasını talep eden bu gücünü var etmek için omuz omuza bugün buradayız. Yarın da hep beraber bu güzel hukuk haberini kutlamak üzere burada bulaşacağımızı umuyoruz” diye konuştu.
“HATAY HALKININ TERCİHİ OLDUĞU AÇIK OLAN LÜTFÜ SAVAŞ”Böke, basının soruları da yanıtladı. Böke, aday belirleme sürecinde halkın sesini dinleyen her türlü yöntemi kullandıklarına dikkat çekerek, “İlk gün de adayımızın arkasındaydık, sandığa giderken de adayımızın arkasındaydık, bugün de adayımızın arkasındayız. Süreç içerisinde yurttaşlarımızın bize ilettiği farklı talepleri göz önüne almış olmamız, gerçek demokrasiyi yaşatıyor olmamızdandır. Dolayısıyla bugün bizim adayımız olarak bu seçime girmiş olan Sayın Lütfü Savaş’ın, Hatay halkının tercihi olduğu açık olan Sayın Lütfü Savaş’ın Belediye Başkanlığının tescillenmesi yönünde yapılacak her şeyi yapmak konusunda da nasıl ki bundan bir gün önce çok netsek, şu anda da aynı kararlılığı gösteriyoruz” diye vurguladı.
“38 BİN 900 OYUN YENİDEN GÖZ ÖNÜNE ALINMASI GEREKİYOR”Böke, geçersiz oylara ilişkin de bilgi vererek, “38 bin 900 geçersiz oy var. Bunların ne olduğunu bilmemiz mümkün değil. Zaten tam da bu nedenle yeniden sayım talebimiz var. Bu oyların şu andaki farktan daha yüksek sayıda olması önemli. Oyların ne söylemiş olduğu, seçmenin siyasetçiye hangi mesajı verdiğini sağlıklı görmemiz için o 38 bin 900 oyun yeniden göz önüne alınması gerekiyor” dedi.
 “DİLEKÇE 80 SAYFADAN OLUŞUYOR”CHP Seçim ve Parti Hukuku İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meryem Gül Çiftçi Binici, Hatay için olağanüstü ve olağan itiraz dilekçelerini verdiklerini aktararak, “İlçeler için itiraz dilekçelerimizi ise dün akşam itibariyle verdik. Yarın YSK’nın gündemine alınmasını bekliyoruz. Bu noktada belirtmek istedim, Türkiye’nin gündemine ilişkin bazı haksızlıklar olduğunu düşünüyoruz. Örneğin Kayseri Pınarbaşı ilçesinde seçimin iptal kararı, mühürsüz oy torbalarına ilişkindir. Ama aynı şekilde Ardahan Çıldır ilçesinde aynı gerekçeyle yaptığımız başvuru ise reddedilmiştir. Yine benzer bir olay Kütahya il seçiminde geçersiz oyların sayım gerekçesi Hatay’ın Samandağ ilçesinde yaptığımız başvuruya aynı gerekçe olup, Kütahya sayılırken, Hatay’ın Samandağ ilçesi sayılmamaktadır. Biz tüm bunların hepsinin takipçisi olmakla birlikte, kapsamlı, 80 sayfadan oluşan dilekçemizde de bu hususları da belirttik” diye konuştu.
“HATAY’DA SEÇİMİN İPTALİNİ TALEP EDİYORUZ”Çiftçi, Hatay’daki olağanüstü itiraza ilişkin de “Hatay’da talebimiz bütün oyların sayılması. Mümkün olmadığı taktirde geçersiz oyların sayılması olup yine tespit ettiğimiz 3 bin 389 ölü seçmen bulunmaktadır. Biz bu 3 bin 389 seçmenin nasıl oy kullandığının tespitini ve seçimin iptalini istiyoruz. Yine bizim tespit edebildiğimiz 20 sandıkta, sandık kurulu başkanları polis ve zabıtadan oluşmaktadır. Yani kanunun aksine bir sandık kurulu oluşumu söz konusudur. Dolayısıyla Hatay’da olağanüstü bir şekilde seçimin iptalini talep ediyoruz. Bugün verdiğimiz dilekçenin ana başlıkları bu kapsamdadır” dedi.
“MAZBATAYI MEŞRU GÖRMÜYORUZ”Çiftçi, basının CHP’nin başvurusuna ilişkin soruya “Seçim hukuku kapsamında en yüksek karar organı YSK’dır. YSK’ya CHP’nin bir başvurusu olmuştur, il seçim kurulunun ertesi gün mazbata vermeye yönelik çalışmaları kulağımıza gelmiştir, hızlıca bir başvuru yapmış bulunmaktayız. O başvuru neticesinde ve öncesinde de 2019 yılından gelen yerleşik kararları vardır YSK’nın. Olağan itiraz süreçleri devam ettiği sürece mazbata verilemez. Buna ilişkin Hatay İl Seçim Kurulu’na hem sözlü şekilde telefon aracılığı ile bildirilmiştir YSK tarafından, hem de kısa karar kendilerine gönderilmiştir. Yani YSK kararını tanımayan bir il seçim kurulu vardır. Dolayısıyla biz verilen mazbatayı da meşru görmüyoruz bu sebeple” diye yanıt verdi.
Çiftçi, “İl seçim kurulunun yapacağı her davranışa itiraz YSK’ya yapılacağı için teknik olarak itirazımız YSK’ya yapılmıştır” dedi.
 “YSK’NIN GÖREVİ OBJEKTİF OLMAKTIR”CHP Adalet Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, de Hatay’ın kendileri için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Şahsi meselemdir” dediği bir il olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl çok büyük bir acı yaşamış olan, hala gözyaşlarını silmeye çalışan, hala şehrini, kültürünü, kentini ayakta tutmaya çalışan bir kentimiz. Dolayısıyla bizim Hataylılara bir borcumuz var. Hataylılara borcumuz Hatay’ın iradesinin sandığa nasıl girdiyse, sandıktan o şekilde çıkmasıdır. Dolayısıyla bir hafta boyunca orada örgütümüz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Savaş ile birlikte itirazları takip ettik. İtirazların hepsinin yapılması ve bütün delillerin, usulsüzlüklerin tespit edilmesi, bunların hepsinin doğru şekilde değerlendirilmesini takip ettik. İşin sonunda aslında bizim YSK’dan beklentimiz şudur. YSK hakimlerden oluşmaktadır, görevi objektif olmaktır. Dilekçenin hangi partiye ait olduğuna bakmadan ya da ortaya çıkabilecek olan sonucun hangi parti lehine veya aleyhine olduğuna bakmadan objektif şekilde, hukuka uygun karar vermesidir. Demokrasiye uygun karar vermesidir. Fakat bütün bu süreçte, Gaziosmanpaşa’da oylar sayıldı, Gaziosmanpaşa’da geçersiz oylar iki aday arasındaki fark gözetilerek bir sayım kararı verilmişti. Fiilen de bu sayım gerçekleştirildi. Samandağ’da bu sayım geciktirildi.
Mazbata törenleri arasında da bir çiftçe standart gördük. Örneğin iki aday arasında yüksek bir fark olan Buca’da mazbata törenleri geciktirilirken YSK  henüz dün sabah Hatay İl Seçim Kurulu’na ‘Olağan itiraz süreçleri sonuçlanmadan bir mazbata işlemi yapmayın’ diye yazı yazmış, karar almış olmasına rağmen apar topar bu mazbata töreninin yapıldığını görmüş olduk.  Dolayısıyla bu sürecin çiftçe standart olmaksızın, çifte standartların çözülmesi yönünde YSK kararı ile devam etmesini diliyoruz. Buradan başvurularımızı yaptık, yarın gündeme alınmasını bekliyoruz.”