Tezcan Karakuş Candan, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verildiği gün olan 5 Aralık’ta, Cumhuriyet Halk Partisi Çankaya İlçe Başkanlığı önünde Çankaya Belediye Başkanı aday adaylığı açıklaması yaptı. Vatandaşların büyük katılım gösterdiği açıklamada Candan, şunları söyledi:
“Köylüydü. Mektep medrese görmemişti., okuma yazmayı sonradan Cumhuriyet’in Millet Mektebi’nde öğrenmişti. Seçilmiş, köyünde muhtar olmuştu. “Mademki reis oldum, reis gibi gideceğim”, demişti… Atına bindi; kendisine eşlik eden dost, akraba 12 atlı ve 2 jandarma ile Kazan Köyü’nden Başkentin yolunu tuttu… Ankara’ya geldikten sonra İsmet Paşa Enstitü’süne götürdüler. O’na bluzlar, elcikler, çoraplar, fotinler verdiler. “Beni şık bir Ankara gözeli yaptılar”, diyecekti… TBMM kürsüsüne çıktı arkasında en üstte “Egemenlik Ulusundur” yazıyordu. Elinde sıkı sıkı tuttuğu kağıttaki metni okuyarak yemini etti. 1935 yılıydı. Satı Kadın Atatürk’ün 5 Aralık’ta kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinden sonraki ilk seçimlerde Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinden oldu. Satı Kadın’ın hikâyesi hepimizin tutunduğu uğruna her şeyi göze aldığımız, bize emanet edilen bedel ödemekten korkmadığımız bir Cumhuriyet hikâyesi. O hikaye Başkentte, Çankaya’da yazıldı. Bugün, köylü bir kadını milletvekili yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün ilan ettiği Cumhuriyet’in iradesi ile karşınızdayım. Cumhuriyet’in kalesi Çankaya Belediye Başkanlığı’na, hepimizin yaşamaktan mutlu olacağı bir Çankaya’yı birlikte yaratmaya, birlikte yönetmeye adayım.”
‘ÇANKAYA’DA EN İYİSİ İÇİN HERKESLE HEP BİRLİKTE YERİNDE MÜZAKERE EDECEĞİZ’Candan, sözlerine şöyle devam etti: “ Cumhuriyet’in değerlerini mekânlarını, Atatürk Orman Çiftliği’ni savunurken zorlu yollardan geçtik. Açlıkla sınandık, işsizlikle sınandık, cezalarla sınandık, yaşamlarımızla sınandık. Ödediğimiz her bedel Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının bize bir vatan emanet etmek için yaptıklarının yanında bir su damlasıydı. Yılmadık. Örselenmiş Başkent’in terk edilmiş Çankaya Köşkü’nün, yok edilmek istenen bir hikâyenin başladığı yerdeyiz. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında yeni bir kentsel hikâyenin kodlarını Cumhuriyet’in ana kaynağından çekip çıkartacağız. Kamusal alanlar, yayalaştırılmış sokaklar, parklar, ucuz kiralık konutlar, öğrenci yurtları, gündüz bakım evleri, çalışanlara lojman, fabrikalarla üteceğiz çoğalacağız. Tarımsal politikalarla doyacağız. Eşit kadın istihdamı, eşit temsiliyet, insana saygı, doğaya saygı, toprağa saygı, canlıya saygı, bilime saygı, hukuka saygı, farklılıklara saygı ile ortak yaşamın mekânlarını birlikte yaratacağız. Spor okulları, sanat okulları, bilim okulları ile gençliğimiz ve geleceğimizi her sokakta her binada örgütleyeceğiz. Çankaya’da en iyisi için herkesle hep birlikte yerinde müzakere edeceğiz.”
Cumhuriyet’in tapusunu, evimizin tapusunu gasp etmek isteyenlere karşı, Kentin Hakkı Cumhuriyet Çankaya’sını birlikte yaratmaya yemin ettim
Candan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cumhuriyetin kurumu, savunucusu Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Toplumcu Belediyeciliğin yaratıcılarından olan Vedat Dalokay’dan sonra ikinci başkanını, kent için yetiştirdiği Cumhuriyet kadrosunu, kamuoyunun isteğiyle , ‘İkinci Yüzyılın Belediyeciliği için’ Atatürk’ün Partisi’ne Cumhuriyet Halk Partisi’ne, Çankayalılara emanet ediyor. Bugün 5 Aralık, güne Anıtkabir’de başladım. Kadın devrimi Cumhuriyete ve kurucusuna selam durdum. Cumhuriyet’in tapusunu, evimizin tapusunu gasp etmek isteyenlere karşı, Kentin Hakkı Cumhuriyet Çankaya’sını birlikte yaratmaya yemin ettim. Satı Kadın’dan bugüne mücadelesini kararlılığını büyüten kadınlara yol açan görevi ve başarı hikayesi ile aday olma iradesini ve cesaretini Mustafa Kemal Atatürk’ten ve Laik Cumhuriyet’ten aldım. Teşekkürler Atam.
Tezcan Karakuş Candan’ın annesi Zeynep Karakuş açıklama sonunda uzun yıllardır CHP örgütünde emek verdiğini anımsatarak bundan sonra bayrağı kızıma devrediyorum dedi. Açıklamaya CHP Çankaya İlçe Başkanı Fahri Yıldırım da katılarak, Tezcan Karakuş Candan’a başarılar diledi.