Ticaret Bakanlığı tarafından mart ayına ait dış ticaret verilerini içeren bülten yayımlandı. Son aylarda ithalatta görülen düşüş mart ayında da devam ederken daha önceki aylarda küçük artışlar görülen ihracatta bu defa düşüş yaşandı. Hem mart ayında hem de yılın ilk üç ayı itibarıyla ihracatta belirgin bir artış sağlanamasa da ithalatta yaşanan düşüşle birlikte dış ticaret dengesinde iyileşme görülüyor. Ticaret Bakanlığı verilerini değerlendiren Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, mart ayında ihracatta da düşüş olması gelecek açısından kaygı verici olarak yorumladı.
Ticaret Bakanlığı tarafından mart ayına ait dış ticaret verilerini içeren bülten yayımlandı. Bültene göre mart ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 4,1 oranında azalışla 22 milyar 578 milyon dolar, ithalat yüzde 5,7 oranında azalışla 30 milyar 95 milyon dolar oldu. Dolayısıyla dış ticaret hacmi, yüzde 5,1 oranında küçülerek 52 milyar 674 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde ise ihracat yüzde 3,6 oranında artışla 63 milyar 656 milyon dolar, ithalat yüzde 12,6 oranında azalışla 84 milyar 128 milyon dolar oldu. Yılın ilk üç aylık dönemindeki dış ticaret hacmi de yüzde 6,3 oranında azalarak 147 milyar 784 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranına bakıldığında mart ayında geçen yılın aynı ayına göre 1,26 puan artarak yüzde 75,0 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı 0,14 puan azalarak yüzde 85,3 ve enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise ihracatın ithalatı karşılama oranı 1,54 puan artarak yüzde 91,2 olarak gerçekleşti.
EN FAZLA İHRACATI ALMANYA İLE YAPIYORUZBakanlığın verilerine göre mart ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeleri sıralayan Babuşcu, “Almanya (1 milyar 749 milyon dolar), İtalya (1 milyar 301 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 264 milyon dolar). Mart ayında ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı ise yüzde 47,6. Mart ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler ise sırasıyla; Çin (3 milyar 900 milyon dolar), Rusya (3 milyar 680 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 148 milyon dolar). Mart ayında ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı ise yüzde 58,5. Mart ayında geniş ekonomik grupların (BEC) sınıflamasına göre, en çok ihracat 11 milyar 293 milyon dolar ile yüzde 4,9 azalış gösteren hammadde (ara malları) grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 8 milyar 71 milyon dolar ve yüzde 4,7 azalışla tüketim malları ve 3 milyar 77 milyon dolar ile ve yüzde 1,0 artışla yatırım (sermaye) malları grupları takip etti. Mart ayında geniş ekonomik grupların (BEC) sınıflamasına göre, en çok ithalat ise 21 milyar 77 milyon USD ile yüzde 9,3 azalış gösteren hammadde (ara malları) grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 4 milyar 636 milyon dolar ile yüzde 19,3 artış gösteren tüketim malları ve 4 milyar 340 milyon dolar ile yüzde 9,0 azalış gösteren yatırım (sermaye) malları grupları izledi. Mart ayında sektörlere göre ihracatın payına baktığımızda sırasıyla imalat sanayii sektörü yüzde 94,6, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü yüzde 3,5, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 1,5 olarak sıralandı. Mart ayında sektörlere göre ithalatın payına baktığımızda ise sırasıyla; imalat sanayii sektörü yüzde 81,3, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 12,1, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü yüzde 3,4 olarak yer alıyor” diye konuştu.
İthalatın detay verilerindeki gelişmeler olumsuz sinyaller taşıdığını söyleyen Babuşcu, “Dış ticarete ilişkin bu verileri değerlendirdiğimizde hem mart ayında hem de yılın ilk üç ayı itibarıyla ihracatta belirgin bir artış sağlanamasa da ithalatta yaşanan düşüşle birlikte dış ticaret dengesinde iyileşme görülüyor. Ancak mart ayında ihracatta da düşüş olması gelecek açısından kaygı verici. İkinci önemli konu ise ithalatın yapısına ilişkin. Ticaret Bakanlığı verilerine göre mart ayında tüketim malları ithalatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.3 artışla 4.6 milyar dolara çıktı. Tüketim mallarının ilk üç aylık ithalat rakamları da yüzde 19,9 artışla 12,2 milyar dolara yükseldi. Buna karşılık hammadde-ara mallar ithalatı ve yatırım malları ithalatındaki düşüş olumsuz bir gelişme. Enflasyonu dizginlemek adına tüketimi kısmaya yönelik önlemlerin ithalat tarafında henüz olumlu bir yansıması yok. Buna karşılık hammadde ve yatırım malları ithalatındaki düşüş üretim ve ihracatta geleceğe yönelik bir daralmanın başlangıcını gösteriyor. Nitekim mart ayı ihracat rakamlarındaki gerileme de bunu teyit eder nitelikte. Sonuçta dış ticaret açığındaki gelişme cari açıkta da düşüş yaratacağından dolayı olumlu olmakla birlikte ithalatın detay verilerindeki gelişmeler olumsuz sinyaller taşıyor” ifadelerini kullandı.