Ne demek şimdi bu diyebilirsiniz. Şu tarifle başlamak yanlış olmaz sanırım. İkonik fotoğraf çekilmesinin üzerinden yıllar geçse de hep hatırlanacak ve o olayı hatırlatacak fotoğraf demek.
Gelin size birkaç örnek vereyim. Robert Copa’nın “Düşen Asker” fotoğrafı, Dorothea Lange’in “Göçmen Anne” fotoğrafı, Alberto Korda’nın efsane Che Guevara portresi, Nick Ut’un “Napalm Bombası ile Yanan Kız Çocuğu” fotoğrafı, Eddie Adams’ın Güney Vietnam Polis Şefi Nguyen Ngoc Loan’ın bir Viet Kong’lu olduğundan şüphelendiği genci öldürürken çektiği fotoğraf…
Birkaç ay sonra 5 Kasım 2024 günü Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) seçim düzenlenecek. Seçim sonuçları itibariyle dünya siyasi çizgisinde önemli değişikliklere gebe bir seçim olacak. Özellikle son sekiz yıldır ABD’de de halk arasında ciddi bir kutuplaştırma propagandası yapılıyor. Bazı uzmanlar bu nedenle de ABD’de bir iç savaş çıkma ihtimalinden bahsediyorlar.
ABD halkı iki aday arasında seçim yapacak. İlki mevcut başkan ev Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden. Biden ilerleyen yaşı, yaptığı bazı garip hareketler ve muhakeme gücünün zayıflaması nedeniyle çok eleştiriliyor. Biden rakibi Cumhuriyetçi Parti adayı ve önceki dönem ABD Başkanı Donald Trump ile katıldığı tartışma programı sonrası kendi taraftarları ve hatta onu destekleyen eski ABD başkanlarınca da adaylıktan çekil baskısı altında. Özellikle Joe Biden’ın eşi Jill Biden’ın eşinin bu yarıştan çekilmesine hararetle karşı çıktığı söyleniyor.
Amerikan halkından seçimlerde onay almaya çalışana diğer bir sim ise Donald Trump. Trump 2017-2021 yılları arasında ABD’nin 45. Başkanı olarak tek dönem başkanlık yapabildi. İkinci ve son dönemi için yarıştığı seçimleri Biden’a karşı kaybederek başkanlık koltuğundan olmuş oldu. Hatta kampanya döneminde Trump destekçileri ABD seçim sonuçlarını protesto için Trump’ın düzenlediği bir miting sonrasında Kongre Binası’nı işgal ederek ABD tarihinde yaşanabilecek ender olaylardan birine imza attılar. Birçok Amerikalı ve Amerikan basını bu baskından Trump’ı direk sorumlu tuttu.
Amerikan tarihi boyunca genellikle Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında başkanlık yarışı sürerken demokrasiye uymayacak olaylar yaşandı. Suikastler. ABD tarihinde 14 başkan ve başkan adayına suikast girişiminde bulunuldu.
1865 yılında görevi başında Abraham Lincoln’e, 1881 yılında görevi başında James Garfield’a, 1901 yılında görevi başında William McKinley, 1963 yılında görevi başında John F. Kennedy’e düzenlenen bu saldırılar başkanların ölümü ile sonuçlandı. Görevi başında iken suikast sonucu ABD dört başkanını kaybetti.
1935 yılında görevi başında Andrew Jackson, 1933 yılında görevi başında Franklin Roosevelt, 1950yılında görevi başında Harry Truman, 1975 yılında görevi başında Gerald Ford, 1981 yılında görevi başında Ronald Reagan, 2005 yılında görevi başında, ABD toprakları dışında Gürcistan’da George W. Bush saldırıya uğradılar. Bazı başkanlar bu saldırılarda hiç yara almadan kurtulurken bazıları da yaralı olarak kurtuldu.
1912 yılında ikinci kez aday olduğu seçim kampanyasında Theodore Roosevelt ve 2024 yılında yine ikinci kez seçim yarışına giren Donald Trump bu saldırılardan yaralı olarak kurtuldu.
1968 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden John F Kennedy’nin de kardeşi olan Demokratların başkan adayı Robert F. Kennedy de suikast sonucu hayatını kaybetti. Yine bir başkan adayı George Wallace’de bir suikast sonucu yaralanarak belden aşağısı felçli kaldı.
14 Temmuz 2024 günü suikastın hedefinde eski ABD Başkanı ve ikinci kez aday olan Donald Trump vardı. Trump kürsüde konuşma yaptığı sırada başına hedef alınan bir saldırıdan kulağına isabet eden bir kurşunla yaralı olarak kurtuldu.
Fotoğrafların hikayeleri de tam da burada başlıyor işte. Mitingi takip eden foto muhabirleri büyük bir soğukkanlılıkla yaşananları fotoğraflamaya başladılar. Trump’ı üstüne kapaklanarak onu korumaya çalışan gizli servis üyelerini, Trump yerde korumaların altındayken küçücük bir boşluktan onun yüzünden akan kanlı halini, kontra atak timinin gelişini, Trump’un olay yerinden uzaklaştırılmak için gizli servis tarafından yerden kaldırılışını, Trump’un korumaların açısından saldırıya yumruk kaldırarak verdiği tepkiler ve bölgeden uzaklaştırılışı fotoğraflandı.
İkon diyebileceğimiz fotoğraf her zaman çıkmaz, çekilemez fakat o gün AP’nin Pulitzer ödüllü foto muhabiri Evan Vucci tarafından o ikon fotoğraf çekilmiş oldu. ABD Eski Başkanı ve yeniden aday olan Trump saldırı sonrasında platformdan indirilmek üzereyken kendi destekçilerine iyi olduğunu göstermek için yumruğunu korumalar arasında ve arka fondaki devasa ABD bayrağı önünde kaldırınca o ikon an oluşmuş oldu. Başından sonuna olayları fotoğraflaya Vucci o anı kaçırmamış ve özellikle ABD tarihinde yer alan ABD askerlerin bayrak direği ile birlikte dikmeye çalıştıkları ABD bayrağı fotoğrafını anımsatan o anı fotoğraflayarak Dünya’ya yeni bir ikon fotoğraf bırakmış oldu.
Son olarak şundan da bahsetmeden bitirmek istemem yazımı New York Times foto muhabiri Doug Mills Trump’ı konuşması sırası da fotoğraflamaya çalıştığı sırada suikast için atılan kurşunu, Trump’ı kulağından yaraladıktan hemen sonra havada yakalamış olması da çok büyük bir şans. Ama daha önemlisi o fotoğrafları seçerken gösterdiği önem. O önemi göstermemiş olsa kurşunu havada iken çektiğini fark etmemiş olabilirdi.