“Gayrimenkul sektöründe dertler bitmiyor, sorunlar yumağı bu sektörü arındırmak için daha çok yol almak gerekiyor” diyen Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, ön alım hakkının suistimal edilerek yeni mağdurlar yaratıldığını açıkladı.Ön alım hakkının ortak payın satışından uzun süre sonra kullanılması halinde, tek başına tapudaki satış bedelinin belirleyici olmasının söz konusu olmadığını ifade eden ATEM Başkanı Akçam, “Kişiler sıkıştırılarak para talep ediliyor veya önlerine kat karşılığı sözleşme konulup imzalamaya zorlandıkları ve ayrıca avukatlık ücreti alındığı yönünde mağdurların feryatları artış gösteriyor” diye konuştu.
İNSANLAR MAĞDUR EDİLİYORAnkara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, yaptığı yazılı açıklamada daha sonra şunları söyledi: “Ciddi manada bu haklar farklı şekilde kullanılarak insanlar mağdur ediliyorlar.
Bu nedenden dolayı bir an önce şufa yani ön alım davalarının süresi iki yıl değil daha kısa tutulmalıdır. Veya başka bir formül bulunarak hukuken suistimal edilen bu sorun ortadan kaldırılmalıdır.
ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUÖn alım hakkının ortak payın satışından uzun süre sonra kullanılması halinde, tek başına tapudaki satış bedelinin belirleyici olması ise söz konusu değildir. Şufa yani ön alım hakkı suistimal edilerek yeni bir sektör alanı mı açılıyor diye düşünmeden edemiyoruz. Nasıl trafik kazalarında mağdurları bulup sigorta şirketlerine dava açmalarıyla ilgili yönlendirme yapıldığı çok yaygın olduğu gibi hisseli arsalarda da satış gerçekleştirildikten sonra kanunen iki yıl içerisinde eski ortaklardan biri veya birileri ön alım hakkını kullanarak tapu değeri üzerinden mahkemeye vererek kısa sürede tapu iptal davası açma hakkını kullanarak tapu değerinden alabiliyor. Bu şekilde mağdurlar son zamanlarda iyice artmaya başladı. Buna yönelik her iki tarafın haklarını koruyarak hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Mahkemelerde de bu tip davalar oldukça çok. Bir an önce bu konu Adalet Bakanlığı tarafından ele alınmalı ve gerekli yerlerle görüşülerek kanun değişikliğine gidilerek mağduriyetlerin önüne geçilmelidir.Tüm bu yakınmalardan dolayı Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası olarak ön alım davasının süresinin iki yıl değil daha kısa tutularak veya başka bir formül bulunarak hukuken suistimal edilen bu sorununun ortadan kaldırılması için TBMM’ye taşıyoruz.”
ATEM’E GELEN MESAJLARAnkara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı hakan Akçam, konuyla ilgili olarak kendilerine ulaşan mesajları da aktardı. Gelen öneriler ve şikayetler şöyle: “Çözüm olarak miras dışında ön alım hakkı kaldırılmalıdır. Bu olmuyorsa ön alım hakkı tapu değeri üzerinde değil de bilirkişinin değer tespiti üzerinden kullanılabilinir. Tapu bedelini tam değer gösterip ihtar çekilmesine rağmen şufa davası açıldı. Şu anda kıvranıyoruz. 2 seneyi geçti, tam değer göstermemize rağmen gayrimenkul imar kapsamında olduğu halde 10 katı değer kazandı, mal elimizden gitmek üzere… Bizim gibi onlarca dava var.Kanun eski hali ile satın almadan önce ihtar çekilmesi şufayı engelliyordu. Şu anki halinde satın aldıktan sonra ihtar çekme şartı getirildi. 2 yıllık süre eklenince üzerine enflasyonist ortamda çok ciddi kayıplar var.”