İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Cemal Gökçe, kentlerin doğal afetlere karşı korunaklı olmasının başlıca şartının bilim ile bilgiden geçtiğini söyledi. Depremlerin, sellerin veya diğer doğa olaylarının bilim ve bilgi ile yapılan yapılara zarar veremeyeceğini belirten Gökçe, “Dünyada birçok ülke bir alanı imara açacağı zaman etrafındaki akarsuları, dağları veya diğer doğa unsurlarının verebileceği zararı hesaba katar ve yapıyı o doğa unsuruna karşı güvenli yapar. Bizde ise maalesef durum pek öyle olmuyor. O yüzden de bırakın büyük bir afeti normal yağan yağmur bile kent içi ulaşımını durma noktasına getiriyor. Eğer biz de birçok gelişmiş ülke gibi bilim ve bilgi ışığında kentleşirsek ne depremler ne de diğer afetler sorun yaratamaz” değerlendirmesinde bulundu.
Deprem dahil olmak üzere her türlü afetten korunaklı yapı veya kentlerin oluşmasının yolu bilim ve bilgi ile doğru orantılıdır. Eğer siz kent imarında doğadan kaynaklanacak sorunları göz önüne alarak yapılaşma ve yerleşme yapmazsanız o zaman her türlü afet sizi sıkıntıya sokar. Bu deprem için de geçerlidir, yağmur, kar için de geçerlidir. Yani tüm afetler için geçerlidir. Bu yanı ile doğadan gelecek sorunları biliyoruz. Bir kentin planlanmasında herhangi bir yere imar hareketlerine uygun yapılaşma izni vermek için en başta o bölgede; su dere, heyelan riski ve geçmişten gelen bir takım doğa olayları veya hareketleri varsa son 500 yıllık doğa olaylarına bakarak bir analiz yapmanız gerekiyor. Bu çerçevede planlarınızı yaparsanız ve bilimsel ölçüde uygun olarak inşa ederseniz bir sorun yaşamazsınız. Etkilemesi için çok büyük afetlerin olması lazım ‘Nuh Tufanı’ gibi” dedi.
Bizde bilimsel yapılaşmanın yaygın olmamasından kaynaklı yağışların dahi sorun yarattığına dikkat çeken Gökçe, “Biz de ne yazık ki normal yağan yağmur bile sorun yaratıyor. Çünkü kentlerimiz ne yazık ki bilimsellikten ve bilgiden çok uzak. Hepsinden önce de doğru bir planlama yapılmaması. Eğer bundan sonraki yerleşme ve yapılaşma doğru seçilir ve bilim bilgi dikkate alınarak inşa edilirse sorun yaşanmaz. Fakat bugüne kadar yapıldığı gibi yapılırsa ne yazık ki hem mal kaybımız hem de can kaybımız olmaya da devam eder. Doğadan gelecek tehlikeri göz önüne alarak yapılaşmamız gerekiyor. Bunu artık bir an evvel yapmalıyız” diye konuştu.