Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) 40’ıncısını düzenlediği, Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı bilişimde marka etkinliği olan Ulusal Bilişim Kurultayı başladı. ‘Doğal Afetlere Dayanıklı Bilişim Ekosistemi’ ana temasıyla düzenlenen 40. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda; yurt içinden ve yurt dışından uzman konuklar, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşlar, bakanlıklar, yerel yönetimler, üniversite akademi, özel sektör, stk temsilcileri, bilim insanları, bilişim profesyonelleri yer aldı. TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe ev sahipliğinde gerçekleşen Kurultay’da T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, MEB Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten açılış konuşmalarını yaptı.
TEKNOLOJİ ÜRETEN TÜRKİYE YENİ SLOGANIMIZDIR40. Bilişim Kurultay’ının açılış konuşmasında “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ülkemizin bilişim yüzyılı olmasını diliyorum” diyen TBB Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “Dünya gündemimiz iklim krizi ve sürdürülebilirlik. Dünya ortak bir karar verdi ve fosil yakıtlardan kurtuluyor. Bu anlamda Yeşil Bilişim önümüzdeki süreçte en çok konuşulan konular arasında olacak. Ayrıca Yeşil OSB’ler gibi yatırımlar da ülkemizde konuşulmaya ve ilk adımları atılmaya başlandı. Girişimlerinden dolayı Ankara Sanayi Odamızı tebrik ediyorum. Artık biz bilişimciler daha fazla sürdürülebilir kalkınma önlemlerini, doğa dostu üretimi, döngüsel ekonomi ve iş akışını merkeze alarak gezegene saygıyı önceliklendiren teknolojileri konuşmamız gerekiyor. Yani insanı önceleyen Teknoloji üreten Türkiye yeni sloganımızdır” diyerek şunları söyledi:
GELECEĞİMİZ YAPAY ZEKÂDA SÖZ SAHİBİ OLMAMIZA BAĞLISiber Güvenlik ve Yapay Zeka konularının kendisi için çok büyük önem arz ettiğini belirten Aktepe, “Bilişim Teknolojileri artık bir dönüm noktasında. Bugüne kadar konuşulan her şey Yapay Zeka ile dönüşecek. Ancak Yapay Zeka nedir ve sınırları ne olmalıdır? Yapay Zekayı kim ya da kimler kontrol edecek. Bunun gibi birçok sorunun cevapları daha verilmedi. ABD, AB, Çin, Hindistan başta olmak üzere yapay zekada söz sahibi olmak için yatırımlarını yapmaya başladılar. Bizlerin yapay zekada geride durmamız ya da bu teknolojiyi başkalarından satın almamız gibi bir durum söz konusu değil. Bizler kendi yapay zekamızı oluşturmalı, dünyada örnekleri ile rekabet edecek bir yapıya kavuşturmalı ve kritik altyapılarımızı buna göre şekillendirmeliyiz. Kritik altyapılarda yerli ve millî yazılımların kullanılması için çaba göstermeliyiz. Savunma ve güvenlik başta olmak üzere her türlü alanda siber güvenlik yazılımları, yerli ve millî hâle gelmeliyiz. Hatta Yapay Zeka ile ilgili kanunlar, kurallar koymalı, felsefesini yapmalı, bu konuyu devlet büyüklerimizin gündem maddesi yapmalıyız. Ülkemizin bekası, ekonomisi ve güvenliği için Yapay Zekada söz sahibi olmalıyız. Güvenliğimiz ve geleceğimiz buna bağlı” dedi.
TBD 2023 Bilişim Sözlüğünün tamamlandığını belirten Aktepe, “Bu yıl Türkiye Bilişim Derneğinin 52 yıllık birikimi olan, ülkemizde bilişimi Türkçe konuşmamızı ve yazmamızı sağlayan, ülkemizde bilişim ekosisteminin yaygınlaşması için güçlü bir kaynak olacak, TBD 2023 Bilişim Sözlüğü’nü de ülkemize kazandırmanın mutluluğunu yaşadığımızı söyleyebilirim. TBD 2023 Bilişim Sözlüğü bilgisayar, bilişim gibi binlerce sözcüğü Türkçeye kazandırmış Derneğimizin 25 bin üzerinde bilişim terimini içeren ölümsüz bir eser oldu. Türkiye Bilişim Derneği olarak 40. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda Bilişim Şurasını düzenleyeceğimizin ve hazırlıklarına başladığımızın müjdesini de vermek istiyorum. Aynı zamanda Dijital Türkiye Endeksi’ni de yarın açıklayacağız” diye konuştu.
Bilişim Teknolojileri baş döndürücü bir hızla ilerlerken, dünya ve ülkemiz bambaşka bir gündem ile de meşgul olduğunu söyleyen Aktepe, “İklim krizi ile birlikte ülkemiz doğal afetlerle de mücadele ediyor. Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili dolaylı yoldan 10 milyon vatandaşımızı etkileyen Asrın Felaketinden çok az bir zaman geçti. Yeni gündemimiz bölgede beklenen depremlerle beraber İstanbul ve çevresini etkileyecek ve ekonomimizde geri dönüşü olmayacak hasarlara yol açacak İstanbul depremi. Biz TBD olarak bu depremin yarın olacağını varsayarak depremin ardından çalışmalara başladık. 40. Ulusal Bilişim Kurultayı’nın da ana teması Doğal Afetler… Asrın Felaketinde özellikle bilişimde büyük sıkıntılar yaşadık. Aynı zamanda bilişim teknolojileri hayat kurtarırken bir yandan da kötü niyetli kişiler toplumu demorize ederek, büyük yaralara yol açtı. Bizler bugün burada önümüzdeki afetlerde bilişim teknolojilerini nasıl yöneteceğimizi ve kritik altyapılara nasıl daha iyi ve sürdürülebilir yatırım yapacağımızı konuşacağız” İfadelerine yer verdi.
“Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti (IoT), Davranışların İnterneti (IoB), Blockchain, Robotik ve Otomasyon, Büyük Veri ve Veri Analitiği, 5G Teknolojisi, Sanal Gerçeklik (VR) ve Arttırılmış Gerçeklik (AR) bilişimde dünyanın gündemindeydi. Dünya ile beraber yıl boyunca bizimde gündemimizde oldu” diyen Aktepe son olarak şunları söyledi:
“İkinci Yüzyıla yön verecek Akıllı Teknolojileri, Bilgi Toplumu Çağında Kuşaklar ve Teknolojileri, Sağlık Bilişimini, Teknolojide Kadını, Türkiye’de Engelsiz Bilişim Çalışmalarını, Dönüştürücü Teknolojilerini, Oyun Dünyasında Girişimciliği gibi birçok konuyu bugün burada masaya yatıracağız. Kamuda ve özel sektörde siz değeri temsilcilerle beraber bugün yüzlerce gencimize de seslenme şansı buluyorum. Sevgili Gençler hangi disiplinden olursanız olun, bilişimi yakından takip etmelisiniz. Bilişimde tüketici değil üretici olmalısınız. Ve fırsatları değerlendirmelisiniz. TBD olarak gençlere önem veriyor ve taşıdığımız bu bayrağı onlara teslim etmeyi arzuluyoruz. Bugün misafirimiz olan gelecekte ülke bilişimine yön verecek 10 ilden gelen 600 gencimiz, TBD Genç Bilişimciler Kurultayını gerçekleştirecekler. Kendilerine başarılar diliyorum. Aynı şekilde yıl içi çalışmaları ile bizleri mutlu eden ve etki alanını her geçen gün arttıran TBD Kadın Çalışma Grubumuzun Kurultay kapsamındaki çalışmaları içinde başarılar diliyorum.”