Türk satrancında yeni bir dönem başlıyor 

Üç dönem TSF Başkanı olarak görev yapan Gülkız Tulay’ın aday olmadığı 6. Olağan Genel Kurul, 9 Ekim 2024 Çarşamba günü 155 delegenin katılımıyla yapıldı. Fethi Apaydın, TSF’nin yeni başkanı olurken, TSF Yönetim Kurulu Ömer Asım Ötegen, Turgay Seçkin Serpil, Alper Efe Ataman, Berk İpek, Kadir Açıkbaşlar, Ferat Bilgin, Mehmet Faruk Bülbül, İnanç Dinçsoy, Bülent Mert Dikeç ve Cesur Küçük’ten oluştu. Genel Kurul’da Gülkız Tulay Onursal Başkanlığa seçildi.  
“TÜRKİYE’YE SATRANCI ÇOK SEVDİRDİK” TSF Onursal Başkanı Gülkız Tulay, 6. Olağan Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, satranç yolculuğunun 27 yıl sürdüğünü, 2004 yılında davetle geldiği TSF’ye yönetici olarak adım attığını söyleyerek, “Bugün; inanın ki değişen sadece Türk satrancı değil, sadece rakamlar değil, ülkemizin geleceği de aynı zamanda. Bu yolu sizlerle birlikte yürümekten, tarihe geçen ilklere, zaferlere, çok özel projelere imza atmaktan, çocuklarımızın hayatına dokunmaktan, ‘Türk satrancı gelecekte dünyayı domine edecek’, ‘Türk satrancının geleceği yıldızlarıyla daha parlak olacak’ dedirtmekten çok mutluyum. Türk satrancı Dünya’ya ve Avrupa’ya damga vurdu! Çok özel, çok anlamlı, yıldızlı bir başarı hikayesine imza attık. Türkiye’ye satrancı çok sevdirdik” dedi.
Türk satranççıların, Avrupa’da, dünyada ve olimpiyatlarda çok önemli başarılara imza attığını vurgulayan Tulay, “Yıldızlarımızın maçları futbol maçları gibi takip ediliyor. Ustalarımız dünya yıldızlarına kafa tutuyor. Türkiye’nin en çok ilgi gören, en çok sporcusu olan federasyonuyuz. Her 10 sporcudan biri satranççı ve dünya ortalamasının çok üstündeyiz. Türk satrancında ulaştığımız her başarının, doğru yapılan her hamlenin, bizi daha güzel bir geleceğe taşıyabileceğine inanıyorum” diye konuştu. 
Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği’nin kurulmasının hedeflerinden biri olduğunu belirten Tulay, “Dünya satrancını yönlendirebilecek, Türk dünyasını birleştirecek bu yapının kurulmasına öncülük etmekten, FIDE Genel Kurulu’nda kabul edilmesinden onur duyuyorum. Yıllar önce, kurduğumuz hayallerin bugün gerçekleştiğini görmekten, bu büyük değişimi beraber yaratmaktan duyduğum mutluluğu anlatacak cümle bulamıyorum. Şimdi, yeni bir hikaye başlıyor. Bugüne kadar yapılanları unutmadan, geçmişe sahip çıkarak, geleceğe sağlam adımlarla yürüyeceğimiz yeni bir dönem başlıyor” ifadelerini kullandı. 
Konuşmasında satranca desteğini her zaman hissettiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve birlikte anlamlı bir projeye imza attıkları eşi Emine Erdoğan’a teşekkür eden Tulay, görev yaptığı dönemde birlikte çalıştığı Gençlik ve Spor Bakanlarına, bakanlık ekibine, TSF’nin ana sponsoru Türkiye İş Bankası ile diğer sponsorlara ve yöneticilerine, sporculara, kulüplere, ailelere, antrenörlere, hakemlere, il temsilcilerine, yönetim kurulu ve kurullarda görev alanlara, federasyondaki çalışma arkadaşlarına ve ailesine de teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
  
TSF BAŞKANI FETHİ APAYDINGenel Kurul’da TSF Başkanlığına seçilen Fethi Apaydın da yaptığı konuşmada, “İşimiz zor, çünkü çok büyük destek aldık. Sahada yaşadıklarımıza bakarsak işimiz zor. İşimiz zor, çünkü basında satranç başarılarımızı gururla takip ettiğimiz dönemde iyi olan işleri daha iyi yapmak zorundayız. Aldığımız sorumluluk duygusuyla motive olmaya hazırız. 12 yıl boyunca camiamız için çalışan, ailesinden ayrı kalan yeniden aday olmayacağı halde sponsor görüşmelerini devam ettiren Gülkız Tulay ve yönetimine, satranca emek vermiş herkese çok teşekkür ediyorum. Sürekli iletişim halinde olduk, güçlü saha çalışması yaptık. Bu süreçte yanımda olan eşime, aileme, yol arkadaşlarıma ve destek olan herkese çok teşekkür ederim” dedi.
Uluslararası arenada söz sahibi olmaya çok önem verdiklerini belirten Apaydın, “Çok değerli bulduğum ve haberlerini gururla okuduğum Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği’nin kurulmasında emeği geçen herkesi, Gençlik ve Spor Bakanlığını ve Federasyonumuzu kutluyorum, açtıkları yol için kendilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Eğitim kulüpleri ne kadar iyi olursa satrancın o kadar gelişeceğini vurgulayan Apaydın, “Bugün A Milli Takımlarımızda başarılarını takip ettiğimiz sporcularımız bu eğitim merkezlerinin bir parçasıydı. Kadın Milli Takımımıza kısa ve uzun vadeli programlar hazırladık. Alt yapıyla ilgili yaptığımız bu program milli takımı destekleyecektir.  Doğu bölgesinde yapacağımız çalışmalar için heyecanlıyız. Engelli sporcularımızın satranca olan bağlılığına değer veriyoruz. Antrenörlerimize destek vereceğimizin sözünü veriyoruz. Onursal Başkan Gülkız Tulay’ın değerli tecrübelerinden faydalanarak var gücümüzle çalışacağız” diyerek sözlerini tamamladı.
FETHİ APAYDIN KİMDİR?Fethi Apaydın, 1989 yılında İzmir’de doğdu. Satranç milli sporcusu olarak uluslararası arenada ülkesini başarıyla temsil eden Apaydın, 2014 yılında FIDE Ustası (FM) ünvanına sahip oldu. 2018 Türkiye Satranç Kupası’nda şampiyon olan Apaydın, aynı zamanda antrenör olarak ülkesini gururla temsil eden milli sporcular yetiştirdi. Apaydın, evli ve bir çocuk babası.  
TÜRKİYE’NİN SATRANÇ TARİHİNDEKİ İLKLER  Gülkız Tulay döneminde, Türk satrancı tarihinde ilklere de imza atıldı. 12 kategoride düzenlenen 2024 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’nda, her kategoride şampiyon olan satranç sporcularımız, 12 kez her 5 dakikada bir İstiklal Marşımızı okuttu. Türkiye, şampiyona tarihinde her kategoride şampiyon olmayı başaran ilk ülke olarak tarihe geçti. 2022 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı Şampiyonluğu, 2023 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı İkinciliği elde edildi. Milli sporcularımız, 2016 Dünya Satranç Olimpiyatı Genel Kategori’de 4. ile eş puanlı 6’ncı sırada yer alırken, 2023 Dünya Kupası satranç tarihinde ilk kez bir sporcumuz 4. tura kadar yükseldi. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda, milli sporcularımız açık kategoride 7. ile eş puanlı 12. sırada, kadınlar kategorisinde 26. sırada yer aldı. 
TSF, 1 milyon 300 bin lisanslı sporcu sayısıyla dünyada da en fazla lisanslı sporcu sayısına sahip federasyonların başında geliyor. Türkiye’de bugün, her 10 kişiden 1’i satranç sporcusu olarak kayıtlara geçti. Dünyada; 2012 yılında 18 olan altın madalya sayısı 2024 yılında 42’ye, 20 olan gümüş madalya sayısı 41’e ve 23 olan bronz madalya sayısı 44’e çıktı. Avrupa’da; 2012 yılında 24 olan altın madalya sayısı 108’e, 23 olan gümüş madalya sayısı 100’e ve 25 olan bronz madalya sayısı 88’e yükseldi.  
PROJELERTSF, son 12 yılda satranç sporunun gelişimi için sayısız proje uyguladı. TSF, ana sponsoru Türkiye İş Bankası ile yaptığı “Satranç Sınıfları” ve “Minik Hamleler” projeleriyle satranç sporunun anaokulundan başlayarak devlet ilkokulları ve ortaokullarındaki tüm öğrencilere ulaşmasını sağladı. Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle köylerde, beldelerde, ilçelerde, şehirlerde 40 bini aşkın okulda satranç sınıfı açıldı. 
Emine Erdoğan’ın “fikir annesi” olduğu ve öncülük ettiği “Kale Gibi Gelecek- Satranç Eğitim Projesi” ile yüzlerce şehit çocuğu satranç sporuyla tanıştırıldı. TSF ayrıca, “Doğru Hamlede Buluşalım”, “Yeni Hayata Bir Hamle”, “Gören Eller”, “Satranç ile Mutlu Yarınlar”, “Satranç Tarih ile Buluşuyor”, “Benim Hamlem Benim Geleceğim”, “Sokakta Satranç Var”, “Türkiye Satrançla Tek Yürek Oluyor ”ve “Sevgi Evleri” gibi projeleri hayata geçirdi.