Yenimahalleli Fethi Yaşar’ı tanıyor ve biliyor

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, gazetemize seçim çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaşar, eğitimden sağlığa birçok alanda Yenimahalle için yaptığı çalışmaları anlattı. Yenimahallelinin kendisini, kendisinin de Yenimahalleliyi tanıdığına dikkat çeken Yaşar ile yaptığımız keyifli sohbet şöyle:
Anayurt: Seçim çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Sokakta rahat gezebiliyorumFethi Yaşar: Ankara’da ilk açıklanan başkan adayı bendim. Belediye hizmetlerini aksatmadan seçim çalışmalarına devam ediyoruz. Vatandaşla buluşmaya devam ediyoruz. Kendimi anlatmama gerek yok. Yenimahalleli Fethi Yaşar’ı tanıyor ve biliyor. Sokakları geziyorum. Siyasetin en güzel tarafı da sokaktaki enerjidir. Sokakta eğer halk sizi rahat gezdiriyorsa, verdiğin sözü tutmadın demiyorsa, herkes kucaklıyorsa siyasetçinin de morali artar. Yenimahalle’de ben rahat gezebiliyorum. 1963 yılında geldim Yenimahalle’ye ve 1966 yılında ticarete atıldım. O gün bugündür Yenimahalleliyim. O yüzden Yenimahalleliyi tanıyorum. Onlar beni ve ailemi tanıyor. Rahat diyalog kurabiliyorum. En büyük ibadet halka dokunmak, halkın sorunlarına derman olmaktır.
Eğitimden sağlığa her alana el atıyoruzFethi Yaşar: İlçe belediyelerinde örnek gösterilecek bir belediye varsa o da Yenimahalle’dir. Bizden büyük belediyeler var hem Ankara’da hem de tüm Türkiye’nin diğer illerinde. Büyük bir başarı gösterdik Yenimahalle’de. Çayyolu bizim ilçe sınırlarımızdaydı ve seçim kaygısıyla bizden alıp Çankaya’ya verdiler. Bu bütçemizi çok ciddi oranda düşürdü. O bölgenin personeli de bizde kaldı. Buna rağmen Yenimahalle büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Yaptığımız sadece belediyecilik hizmeti değil. Eğitimden sağlığa her alana el atıyoruz. Cami de yapıyoruz cemevi de yapıyoruz. Devlet kurumları ile en uyumlu çalışan belediyelerden birisi biziz. 6 kaymakamla çalıştım. Hiçbirisi ile bir kez olsun ses tonumuz yükselmedi, tartışma yaşanmadı. Yenimahalle’de devletin gücünü arttırmaya çalıştım. Milletin verdiği parayı değerli kullandım. Çok hizmetlerde bulunduk. Geçen yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜİK’in verilerine göre Yenimahalle gelişmişlik sıralamasında 5. sıraya yükseldik. 2009’da 180. sıralardaydı. Çayyolu bizde olsaydı ilk sıraya da yükselebilirdik. Kaynağı verimli kullandık.
“43 aile sağlık merkezi açtık”
Anayurt: Sağlık alanında yaptıklarınız
Fethi Yaşar: Belediye olarak harcadığımız para en azından birine dokunmalı, derdine deva olmalı. Toplumun bütününe dokunmasa da insana dokunmalı. Lüzumsuz yatırımlarla belediyecilik olmaz. 4 domates, 4 biber tarttırıp almak zorunda kalan halka bir faydası olmayan harcamanın altına imza atmam. Yapılan harcama bir çocuğa, kadına, engelliye, ticarete veya ilçe alt ve üst yapısına dokunmalı. Mesela aile sağlık merkezi açmak belediyenin işi değil. Türkiye’de 43 tane aile sağlık merkezi açan benim. Başka hiçbir belediye bunu açmadı. Çoğu aile sağlık merkezi kiraların artmasından kaynaklı kapanıyor. Devletin verdiği kira bedeli ile kira ödeyemiyor. Biz poliklinik şeklinde ve vatandaşa yürüme mesafesinde aile sağlık merkezleri açtık ilçemizde. Biz belediye olarak çok az bir kira bedeliyle veriyoruz. Hiç almamayı da düşündük fakat Sayıştay buna izin vermedi.
“Gençlerimizi eğitimle kültür sanatla buluşturuyoruz”
Anayurt: Gençlere ve eğitime de önem veriyorsunuz. Bu alanda neler yaptınız?
Fethi Yaşar: Kütüphaneler açıyoruz. 12 tane kreş açtık. 3 bin çocuğumuz eğitim görüyor. 500 kişilik engelli kreşimiz var. 5 adet kapalı spor kompleksimiz var. Bunlar hep toplumu sosyalleştiriyor. Uyuşturucu bağımlılığının önlemek için çocuklarımızı sosyalleştiriyoruz. Bu çocukları sanatla kültürle, eğitimle, sporla buluşturursak bağımlılığı da engelleriz. Ankara’da hangi ilçe belediyesinin kapalı spor salonu var? Hangi belediyenin bin kişilik normal kültür etkinliğinin yapılabileceği bir tesisi var? 7 tane salon yaptım. 10 günlük tatilde 20 bin çocuğumuzu ücretsiz tiyatro ile buluşturduk. 10 bin çocuğumuza yüzme öğrettik. Bu altyapılar yapılmadan kalkınma olmaz. Yaşanılan ekonomik krizde insanlar dolmuş parasını bile düşünürken çocuklarını kültür sanat etkinlikleriyle nasıl buluştursun? Biz sosyal belediyecilik anlayışı ile bunları yapıyoruz. Türkiye böyle bir krizi daha önce yaşamamıştı.
“Demetevler kentsel dönüşümü bizim bütçemizi aşar”
Anayurt: Kentsel dönüşüm konusunda son günlerde gündemde. Yenimahalle’de kentsel dönüşüm konusunda neler yapılıyor?
Fethi Yaşar: Yamaçevler kentsel dönüşümünü tamamlayacağız. Fakat Demetevler kentsel dönüşümüne ilişkin ben hiç vatandaşa söz vermedim. Çünkü benim bütçemi aşar. Hatta büyükşehir belediyesinin de bütçesini aşar. Demetevler projesine Cumhurbaşkanımız söz verdi. 2014 seçimlerinde ilçemizde yaptığı konuşmada Demetevler dönüşümüne söz verdi. Hepinize bir daire vereceğim dedi. Birçok Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı söz verdi. 2 ay önce Sayın Özhaseki ile bir görüşmemiz oldu. Ona Demetevler kentsel dönüşümünü hatırlattım. Bana 5 buçuk milyar dolar gerektiğini ve şu anda öyle bir bütçelerinin olmadığını söyledi. Öncelikli olarak İstanbul ile 11 ilimizi kapsayan deprem bölgesine öncelik verdiklerini söyledi. Ben Demetevler’de kentsel dönüşüm yapacağım dersem yalan söylerim. Böyle bir bütçemiz yok bunu yapabilmek için 15 yıl boyunca başka hiçbir hizmet sunmamam gerekiyor.
600 köpeklik barınağımız 3 buçuk yıldır onay bekliyor
Anayurt: Sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarınız neler?
Fethi Yaşar: Yakacık’ta 600 köpeklik barınak yaptık. 3 buçuk senedir Milli Emlak Genel Müdürlüğünde dosya bekliyor. Bakan Özhaseki ile AK Parti yöneticileri ile görüştüm. Hepsine söyledim vatandaşımızın namaza gidemediğini, çocukların okula giderken korktuğunu. Bu sorun öncelikli olarak bizim işimiz de değil. Bu sorun öncelikli olarak Tarım ve Orman Bakanlığının işi. Sonra büyükşehir sonra yani 3. derece ilçe belediyelerinin işi. Bir barınağımız var orası dolu. Fakat bu sokak hayvanları sorununda vatandaşın da görevleri var. Aldığı hayvanı ölene kadar bakmakla yükümlü.