Resmî ilan fiyat tarifesine yapılacak zam oranına ilişkin değerlendirmede bulunan Genel Müdür Erkılınç, “Geçmişte yapılan enflasyon üstü zamların getirisinin mi, yoksa götürüsünün mü yüksek olduğunu, hangisi olduğunda daha çok zarar göreceğimizi açıkça tartışmak gerekir. Teklif olarak sunulan zam oranları hassas dengeler gözetilerek belirlenmiştir” dedi.Kurum mevzuatında yapmak istedikleri değişiklikler hakkında konuşan Genel Müdür Erkılınç, 1961 yılında yürürlüğe giren 195 sayılı Kanunla kurulan Basın İlan Kurumu’nun, o günden bu yana neredeyse hiç değişmemiş, birçok maddesi güncelliğini ve geçerliliğini kaybetmiş mevzuatıyla hizmetlerini sürdürmek zorunda kaldığını ifade etti.195 sayılı Kanun’daki değişiklik taleplerinin Kurumun idari işleyiş ve teşkilat yapılanmasına yönelik hayati gerekçelerinin yanı sıra Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda Basın Ahlak Esasları’na ilişkin de önemli düzenlemeleri içerdiğini kaydetti.
Yapılan her zam, ilanların adet bazında düşüşünü artırıyorResmî ilan fiyat tarifesine yapılacak zam oranına ilişkin görüşlerini dile getiren Erkılınç, “Son iki yılda yapılan enflasyon üstü zamların getirisinin mi, yoksa götürüsünün mü yüksek olduğunu, hangisi olduğunda daha çok zarar göreceğimizi açıkça tartışmak gerekir” diye konuştu.2024 yılının ilk 10 ayında resmî ilan adedinin bir önceki yılın aynı dönemine göre reklamlar hariç 7 bin adedin üzerinde azaldığını, adetsel kaybın yıl sonunda 10 bine ulaşmasından endişe ettiklerini belirten Erkılınç, sözlerini şöyle tamamladı:“Yapılan her zam, ilanların adet bazında düşüşünü artırmakta, kamu kurumlarının ilan vermemek için arayışlara girmesine neden olmaktadır. Resmî ilanların gazetelerde yayımlatılmasının tartışıldığı bir dönemde internet haber sitelerinin de süreli yayın kapsamına alınması, kamu kurumlarının ilan masraflarının ayrıca artmasına ve itirazlarının katlanmasına neden olmuştur. Dolayısıyla gündeme alınmasını takdirlerinize sunacağımız yüzde 32,14 ve yüzde 23,53 oranındaki zam teklifleri ince elenip sık dokunarak, hassas dengeler gözetilerek ve gelebilecek tüm itirazları göğüsleyebileceğimiz şekilde belirlenmiştir. Değilse Kurumumuzun daha çok gelir elde edeceği yüksek bir oran bizlerin de işine gelir, niye buna itiraz edelim?
Yaşanacak her tartışma yeni tarifenin Resmi Gazete’de yayımlanmasını geciktirebilir, yürürlük tarihi birer aylık sürelerle ötelenebilir. Bundan en büyük zararı yayınlarımız görür. Yine de zam oranını beğenmeyen, düşük bulan Genel Kurul Üyelerimiz, gönlünden geçen zam oranı her ne ise elbette bu demokratik ortamda teklif olarak sunabilirler, saygıyla karşılarız.”Genel Müdür Erkılınç’ın konuşmasının ardından Başkanlık Divanı seçimi yapılarak yoklama alındı ve Genel Kurul Gündemi belirlendi. Yönetim Kurulu Durum Raporu ve Denetçiler Raporları okunduktan sonra Yönetim Kurulu’nun tekliflerine ilişkin sunum yapıldı. Akabinde ise üyeleri belirlenen İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonları çalışmalarına başladı.Basın İlan Kurumu 32. Dönem 8. Genel Kurulu’nun 29 Kasım 2024 Cuma günü gerçekleştirilecek son oturumunda, komisyonların görüşleri doğrultusunda sunulan teklifler karara bağlanacak.
Kaynak: Haber Merkezi