Anayasa Mahkemesi memurlar arasında ayrım yapan 7429 sayılı yasa ile getirilen %2’lik sendika barajı uygulamasının iptal etti. Bu yasa çalışan memurlar arasında ayrım yapmakta idi. Anayasa Mahkemesi 18 Ocak 2024 tarihinde aldığı karar ile kamu çalışanlarının toplu sözleşme ikramiyesindeki yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma şartı getiren düzenlemeyi iptal etmiş oldu.
Bu yasa ile üye sayısı çalışan sayısının yüzde 2’sini sağlayan sendikaların üyesine daha çok devlet katkısı verilmekteydi.
Gerekçeli kararın resmi gazetede yayımlanması ile 74239 sayılı yasa resmen iptal edilmiş olacaktı. Mevcut büyük sendikaların üyeleri ocak ve şubat maaşlarında bu hasız ikramiyeleri almaya devam ettiler.
Gerekçeli kararın 5 Mart 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanması ile artık bu uygulama sona ermiştir.
AYM kararında % 2’lik barajın sendikalaşmanın önünde engel olabileceği, büyük sendikalar ile rekabet etmenin engelleneceği gerekçesi bulunmaktadır.
Tabi ki bu durum yetkili sendikalardan birçoğunun hoşuna gitmedi.
Efendim neymiş? Bu karar ile memurun hakkı elinden alınmış.
Sormak istiyorum: Bir kısım memurun almış olduğu ama diğerlerinin alamadığı bir ödeme nasıl hak olur? Bulunduğu sendika esaslı alınan bu ücret bırakın hak olmayı haksızlığın bir göstergesidir.
Bizim sendikaya üye olursanız bu ücreti alırsınız şeklindeki bir yaklaşım sendikacılığın ruhuna aykırıdır. Toplu sözleşme masasında yetkin olarak oturan sendikaların etkin olamamış olması ve memuru sürekli hak kaybına uğratması unutturulmak istenmiştir.
Bu nedenle de üye kaybının önüne geçmek için siyasi destekli bu proje hayata geçirilmiştir. Aslında bu zihniyet bile sendikacılığın ne kadar sarardığını göstermektedir. Sarı sendikacılık yerini sapsarı sendikacılığa bırakmıştır.
Memurun hakkını layıkıyla aramak yerine alternatif sendikaları yok ederek tekelci olmak bu yapıların tarzı olmuştur.
% 1 ile denediler olmadı.
% 2 ile denediler olmadı.
Şimdi ise 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun değiştirilmesi için bir arayış içine girmişlerdir.
Memurların asıl sorunları için hiçbir adım atılmamaktadır. Mesela emekli olduğunda aldığı emeklilik tazminatı ve bağlanan maaş yine büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Memur çalışırken aldığı maaşın neredeyse yarısı ile emekli olduğunda idare etmek zorunda kalıyor.
Mühendislerin durumu ortada. Lise mezunu bir teknisyen ile arasında 4-5 bin TL bir fark var. Memurlar arasında ücret dengesizliği öyle bir bozulmuş ki…
Her iş kolunda bu dengesizliğin oluştuğunu söyleyebiliriz.
Bizim kültürümüzde Devlet babadır.
Ancak şu yaşanan durumlar devletimizin babalıktan amcalığa doğru yöneldiğini göstermektedir. Demokrasi havarisi olarak gösterilen ABD’de devlet amcadır ve Sam Amca denir. Amca ile baba arasındaki farkı anlatmaya gerek var mı?
Devletimiz sendikalara eşit mesafede durmalı ve amca gibi hareket etmemelidir.
Hatırlattık vesselam.
Selam ve dua ile.