3. Uluslararası Hâdi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali’nin açılışı Türk Ocağı Sahnesi’nde gerçekleşti. Çocukların katılımıyla renklenen festival, yerli ve yabancı kukla ve karagöz oyunları, atölye çalışmaları ve ‘Geçmişten Günümüze Kukla ve Karagöz Sergisi’ ile Başkentte nostalji rüzgarı estirecek.
Karagöz, kukla, hokkabazlık, ip cambazlığı gibi alanlarda faaliyet gösteren ve tuluat topluluklarında oyunculuk yaparak sanat yaşamını tamamlayan Hadi Poyrazoğlu’nun adını yaşatmayı hedefleyen festivalin açılış programına; Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, AHİD Genel Başkanı Hilmi Yaman, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Unesco Türkiye Milli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve birçok isim katılım gösterdi. Festival, Türkiye’deki önemli sanatçıların yanı sıra, Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu sanatçıları, Alman Kukla Sanatçısı Thomas Herfort ve İtalyan Kukla Sanatçısı Nina Theatre da katılımıyla 26 Nisan’a dek sürecek ücretsiz etkinliklerle Başkent’i kuklayla buluşturmaya devam edecek.
Açılışta konuşan 3.Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festival Koordinatörü Sanem Arıkan, milli ve manevi değerleri çocuklara en doğru şekilde aktarmayı amaçladıklarını ifade ederek projenin hikayesini şöyle aktardı; “Somut olmayan kültürel miras listesine Hacivat ve Karagöz’ü eklediğimizde Yunanistan’dan ‘Karagöz bizim kültürümüze ait’ çıkışı geldi. Biz de ünlü Karagöz ve Kukla üstadı Hali Poyrazoğlu’nun torunu Şafak Poyrazoğlu ile yola çıkarak 37 ilimizde ilçe ilçe belediye başkanlarımızla, çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla paydaş olarak çocuklarımıza Karagöz’ü yeniden tanıttık. Sonra dedik ki niye bir festivalimiz olmasın? Biz çocuklarına 23 Nisan’da meclisimizin açılış bayramını hediye etmiş bir milletiz. O halde çocuklara büyük bir festival yapalım dedik. İlkine Ankara’da başlamıştık, ikincisine misafirlerimizle birlikte uluslararası bir boyut kazandırdık. Bu festivalle birlikte Ankara ve İstanbul’dan yola çıkıp Azerbaycan’a dek uzanarak güzel bir çalışmaya imza atacağız. Şimdiye on binlerce çocuğa ulaştık. Geçen yıl 25 bin çocuğumuza ücretsiz Karagöz gösterisi yaptık ve yine deprem bölgemizdeki 10 ilimizi ziyaret ederek çadır kentlerdeki çocuklarımızla buluştuk. Bu sene yine 25 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Hedefimiz, projeyi dünyanın birinci projesi haline getirmek ve çocuklarımıza kimliğimizi doğru aktarıp yeryüzünde dünya var oldukça var olmak.”
Kukla ve Karagöz sanatçısı ve Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali’nin proje koordinatörü Şafak Poyrazoğlu Karagöz’ün unutulmaya yüz tuttuğunu, bu anlamda geleneği yaşatmak için çalışmalara hızla devam ettiklerini kaydederek, “Karagöz’e meraklı olan kişiler kalmadı. Hiç yok değil ama bize göre çok az. O yüzden Karagöz’ü, kuklayı daha fazla ön plana çıkarmak için, sadece çocuklar için değil hemen herkesle buluşturmak için çalışıyoruz. Çünkü Karagöz bir çocuk oyunu değil. Çocuklar çok seviyor evet ama görüyoruz ki aslında veliler daha fazla seviyor. Veliler çocukları bahane edip Karagöz izlemeye geliyor, dolayısıyla projeyi ilerletip uluslararası bir boyut kazandırmak istedik. İtalya’dan bir sanatçımız geliyor, Almanya’dan bir sanatçımız geldi. Azerbaycan Devleti Kukla Tiyatrosu’ndan sanatçılarımız geldi. Bunun yanı sıra Bursa’dan, İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den, değerli Karagöz sanatçılarımız da bizlerle beraber. Bugün itibarıyla 11 gün boyunca bütün kukla ve karagöz sanatçıları bir arada gösterilerini sergileyecekler” dedi.
Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi ise kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması adına bu yıl 16 şehirde Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni gerçekleştireceklerinin müjdesini vererek kültür sanat alanındaki çalışmalarımızın devamlılığını sağlayacaklarını dile getirdi.
Festivalin paydaş kurumlarından Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da kültür ve sanat etkinliklerinin Ankara’ya değer kattığını dile getirerek, “Ankara’da ‘kültür ve sanat etkinliği olarak ne yapıyorsunuz?’ diye sorduklarında çok mahcup oluyorduk. Kayda değer etkinlikler hayata geçmiyordu. Ancak şimdi Kültür Yolu Festivali başta olmak üzere pek çok etkinliğimiz var. Bu etkinliklerimizin sayısının artması temennisindeyiz.”
Festival açılış töreninde Halk Bilimci ve Yazar Prof. Dr. Hayrettin İvgin’e “Hadi Poyrazoğlu Onur Ödülü” verildi.
26 Nisan’a dek Ankara’da devam edecek olan festival; 27-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da, 29-30 Nisan ve 1-2 Mayıs tarihleri arasında ise Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenerek uluslararası boyuta taşınmış olacak