AL zafere koşan Ata’mın emanetidir

Salkım Söğüt
Akıyordu su
gösterip aynasında söğüt ağaçlarını.
Salkımsöğütler yıkıyordu suda saçlarını!
Yanan yalın kılıçları çarparak söğütlere
koşuyordu kızıl atlılar güneşin battığı yere!
Atlılar atlılar kızıl atlılar,
atları rüzgâr kanatlılar!
Atları rüzgâr kanat…
Atları rüzgâr…
Atları…
At…
Rüzgâr kanatlı atlılar gibi geçti hayat!
                                                   Nazım Hikmet
Mustafa Kemal’i Düşünüyorum
Mustafa Kemal’i düşünüyorum;
Gelmiş geçmiş kahramanlara bedel
Hükmediyor uçsuz bucaksız göklere
Al bir ata binmiş yalın kılıç
Koşuyor zaferden zafere.
                                      Ümit Yaşar Oğuzcan
Hayatın öznesi olan insan tarihler boyu kimi nesneleri  imge yapmış ve anlamlar yükleyerek sosyal, kültürel yaşamında da  o anlamlar üzerinden duygusal  bir bağ kurmuştur. Kimi zaman bir renk bir toplum için çok önemli anlamlar kazanmıştır. Kırmızı renk de bizim için çok anlamlı bir renktir.
Sanatçı Kadınlar Derneği, Cumhuriyet’in 100. yılı kapsamında AL Sergisi ile başkentli sanatseverlere kırmızının sadece bir renk olmadığı mesajını verdi. Anadolu insanı kırmızı rengi çok sever. ‘Kırmızı olsun beş kuruş fazla olsun’ sözü çok yaygın bir şekilde kullanılır Anadolu’da. Kültürümüzde çok önemli bir yer tutan kırmızı, kültür, sanat ve edebiyat alanında oldukça önemli bir yere sahiptir. Sanatçılar kırmızıya dair pek çok eser üretmiştir. Bir simge olmuştur tarihimizde kırmızı. 
‘KIRMIZI SADECE BİR RENK DEĞİL ŞEHİTLERİMİZİN KANI VE BAYRAĞIMIZIN RENGİDİR’Sanatçı kadınlar Derneği Başkanı Yasemin Coşkun, sergide gerçekleştirdikleri enstalasyon çalışması ile Cumhuriyet gemisinin 1923’te yola çıkışı ve 2023’yılına kadar geçen her yılı kırmızı kurdelelere yazıp kırmızı sütunlara astıklarına vurgu yaparak,
“AL adında bir sergi düzenledik 20 sanatçımızla birlikte. Kırmızının toplumumuzun üzerindeki, işlevi üzerindeki yeri. Her bireye olan etkisi, kırmızının diğer renklerle ilişkisi ve bizim için önemli olan bayrağımızın renginin anlatıldığı bir sergi oldu. Her sanatçımız kendi tekniği ile çalıştı. Ortaya bütün bir kırmızı çıktı. Sergimizde bir de enstalasyon çalışması yaptık. İki sütuna kırmızı giydirdik. Cumhuriyetimizde birinci yüzyıl bitti, ikinci yüzyıl başladı. Orada da kırmızı kurdelelerden yaptığımız Bandırma Vapuru’nun ön kısmından yola çıkarak, Cumhuriyet gemisinin yola çıkışını, 1923 yılından 2023 yılına kadar geçen büyün yılları tek tek kurdelelere yazdık. Ve interaktif bir çalışma oldu. Sergimiz gelenler o kurdeleleri bağlayarak interaktif çalışmamıza katılmış oldular. Çünkü Cumhuriyeti hep birlikte kurduk. Birkaç kişinin kurduğu bir şey değil. Atatürk’ün önderliğinde, o dönemden bu döneme bütün yaşayan gazilerimizden tutun, şehitlerimizin kanlarıyla bu ülke kazanıldı. Hep birlikte bir kan kardeşliğiyle kazanıldı tüm Anadolu. Kırmızı sadece bir renk değil şehitlerimizin kanı ve bayrağımızın rengidir” diye konuştu.
‘AL ZAFERE KOŞAN ATA’MIN EMANETİ, GELECEĞİMİZ VE ÖZGÜRLÜĞÜMÜZDÜR’Sanatçı Kadınlar Derneği sanatçılarından Sinem Öney ise AL Sergisi’ni ve kırmızının bizim için önemini şöyle anlattı;  “Cumhuriyetimizin 100. Yılı dolayısıyla Sanatçı Kadınlar Derneği olarak AL konseptli bir sergi yarattık. Al, kırmızı olarak bakılsa da al kelimesini kullandığımızda her şey değişir. Özellikle Türk milleti adına. Çünkü AL; bizim için bir renk değil, bayrağımızın rengidir. Ulusal Kurtuluş Savaşımızda silah tutan Kara Fatma’nın, Halime Çavuş’un, yazmasıdır AL. Kuruluş Savaşında vatan için can veren şehidimin kanıdır AL. Şehirlerimizin son örtüsüdür AL. AL zafere koşan Ata’mın emanetidir. Yavrumuza bırakacağımız geleceğimiz, özgürlüğümüzdür AL. Ve AL bizim için kırmızıdan daha önemlidir. Biz de Cumhuriyetimizin 100. yılında kırmızıya AL olarak yaklaştık. Ve kırmızı resimler ürettik. Ayrıca bütün yılları konu alan bir enstalasyon yaratmaya çalıştık. Umarım yüzyıllar boyunca kırmızı al bayrağımız dalgalanmaya devam eder. Nice 100 yıllara. Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun”
Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan AL Sergisi’nde kadın sanatçılar Adile Homan, Asuman İnceayan, Aysel Demli, Ayşe Ertem, Elif Okur Tolun, Fulya Turan, Gülcan Acar, Hatice Celebcioğlu, Mine Koç, Nilgün Sipahioğlu Dalay, Nilüfer Atalay, Oya Başay, Saadet Pınar İçemer, Selma Türlü, Sinem Öney, Sultan Kelecioğlu, Şerife Aydan Özbalkan, Şükran Ersoy, Yasemin Coşkun ve Zehra Aydan Aydın kendi bakış açıları ve spesifik sanatsal yaklaşımlarıyla AL’ı yorumladılar.
Sanatçı Kadınlar Derneği’nin AL adlı sergisini 4 Nisan 2024 tarihine kadar Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gezerek siz de sizin için kırmızının ne anlama geldiğini düşünsel olarak anlamlandırabilirsiniz.