Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde hizmete sunulan özel bireyler için Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi paydaşlığında Resim Workshop programı gerçekleştirildi. Üç gün süren çalıştay boyu duygu dünyalarını resmeden 22 özel birey, kendilerine eşlik eden Resim-İş Bölümü öğrencileriyle sanatın rehabilite gücünü gözler önüne serdi. Üç gün süren çalıştayın ardından eserleri izleyici ile buluşan özel bireyler heyecan dolu anlar yaşadı. Yoğun bir katılımla gerçekleşen sergi açılışına; Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Kaymakam Vekili Ejder Kaya, Keçiören Kaymakamı Dr. Mehmet Akçay, Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cüneyd Özdemir, Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Elif Hayriye Aydoğan ve Etlik Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Azizoğlu gibi isimler katılım gösterdi.
Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Çaydere süreci şöyle anlattı, “Rehabilitasyon Merkezi tarafından getirilen 22 özel bireye kendi öğrencilerimizden birer arkadaş eşledik. Üç günlük çalıştay boyunca burada tuval üzerine akrilik resim çalışması yaptılar. Onlar için çok heyecanlı ve eğlenceli geçmesi adına çabaladık, bölümü çok sevdiler. Eğitmenlerine de Merkez’e gitmek istemeyip buraya gelmek istediklerini söylediklerini duyduk. Bugünse çalıştayda ortaya çıkan ürünlerden bir resim sergisi açtık. Resim sergisinin açılışının bu kadar geniş katılımlı olması bizi çok mutlu etti. Hem çocuklar hem de çocukların aileleri için keyifli geçen bir süreçti. Onlara bu mutluluğu yaşatabildiğimiz için gururluyuz.”
Çocukların ilk geldiklerinde korkuyla karışık bir heyecan duyduklarını dile getiren Çaydere, “Daha evvel böyle bir deneyim yaşamadıkları için çok heyecanlılardı. İkinci gün onları daha rahatlamış ve alışmış gördük. Burada onlara eşlik eden öğrencilerimiz ile iletişimleri de günden güne güçlendi ve daha özgüvenlilerdi. Üç günde üç tuval bitirdiler, çıktılara yapılış sırasıyla bakacak olursanız gelişim rahatlıkla gözlemlenebiliyor” diye konuştu.
“REHABİLİTE DE SANATIN ÖNEMLİ İŞLEVLERİNDEN BİRİSİ”Sanatın birçok işlevi olduğunun altını çizen Çaydere, “Rehabilite de sanatın önemli işlevlerinden birisi. Çocuklar burada kendi yetenekleri ve yetilerince renkleri kullanarak duygularını dışa vurmaya, kendi duygu dünyalarını resmetmeye çalıştılar. Bunları dışa vurabilmeleri rahatlamaları adına vesile oldu. Bu ayrıca özgüvenlerinin gelişmesi için de önemli bir aşama.”
Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak ilk kez bu çapta bir deneyim yaşadıklarını belirten Çaydere, “Daha evvel bazı uygulama okullarında çalışmalar yapmıştık ve özel bireyler üzerine tezler yazan öğrencilerimiz de oldu ancak kurumsal olarak bu düzeyde ilk kez böyle bir etkinlik gerçekleştirdik. Buradan aldığımız şevkle daha geniş çaplı etkinlikler de yapacağımızı umut ediyoruz. Çocuklarımıza resim çalıştırdık ancak seramik ve heykel gibi alanlarda üç boyutlu çalışabilmeleri de onların becerilerini geliştirmeleri ve kendilerini ifade etmeleri hususunda önemli birer adım olabilir. Kalıcı eserler üretmelerine ön ayak olabileceğimizi düşünüyorum. Sanat meyvesini çok kısa sürede veren bir etkinlik, siz resmediyorsunuz, sergiliyorsunuz ve beğeni alıyorsunuz. Eğitimin diğer alanlarında olduğu gibi geri bildirim süreçleri çok uzun değil. Çocuklar, ebeveynleri ve eğitmenleri ile birlikte üç günlük bu süreçte yeteneklerinin farkına vardı. Çocukların önemli bir kısmının bu çalışmalarını devam ettireceklerini düşünüyorum.”
Sergi açılışında çalıştaya katılan öğrencilere sertifikaları verildi. Sertifika verilen öğrenciler ise şöyle; Tuğçe Bayrakçı, Gökhan Umut Çetinkaya, Fatmanur Cihangir, Çetin Çalışkan, Melike Bekar, Ahmet Emin Oran, Buse Eda Bekleyici, Ali Furkan Gödek, Rabia Göçmen, Emrah Gödek, Rukiye Külcü, Kerem Mirza Karadayı, Elif Alvakaya, Efe Furkan Atma, Eda Ercan, İlhan Burak Kara, Aylin Şahin, Berkay Kemal Uğur, Abdullah Talha Bulut, İlayda Eryitli, Abdullah Yağız Ünlükuş, Sebiha Döndü Kethüda.