Sincan Kaymakamlığı ile Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklığı ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteği ile Baykuş Fikir ve Sanat Derneği tarafından hayata geçirilen “Dezavantajlı Bölgedeki Çocukların Müzikte Yetenek Taraması İle Topluma Kazandırılması” (PRODES) adlı projenin basın toplantısı gerçekleştirildi. Programa Ankara İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü, Sincan Kaymakamı Levent Kılıç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bilen ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Daire Başkanlığından Daire Başkanı Fatih Günay katılım sağladı.
“Her çocuk yeteneğinin keşfedilmesi için bir şansı hak eder” mottosuyla yola çıkan projeye 20 okuldan 120 öğretmenin aktif olarak katılması ve 2.000 çocuğa yetenek taraması yapılması planlanıyor. OSB’lerin de getirisiyle çok sayıda alt gelir seviyesindeki kişinin yaşadığı bir ilçe olan Sincan’da hayata geçirilecek proje, öğretmenlere nitelikli ve ödüllü eğitim materyalleri sağlamayı, eğiticilerin eğitimi sayesinde onları bu eğitim materyallerini kullanabilir seviyeye getirmeyi ve ardından sürdürülebilir bir nitelik kazanarak mümkün olduğunca fazla çocuğun bu eğitim materyallerinden yararlanmasını sağlamayı amaçlıyor.
Sincan Kaymakamı Levent Kılıç, bu projenin bundan sonraki projeler için de önem teşkil ettiğini dile getirerek şunları söyledi; “İstanbul Vali Yardımcısı iken Sincan’a geldiğimde ilçeyi bu kadar büyük beklemiyordum; 4 OSB, fabrikalar, okul ve öğrenciler derken Sincan devasa bir ilçe… Gittiğimiz tüm ilçeler gibi Sincan’da da bir proje grubu oluşturduk. ‘Sincan için ne yapabiliriz’i konuşuyoruz. Biliyorsunuz, Sincan merkezden uzak bir ilçe, bünyesinde yaşayanlar kendisini Ankara’da gibi hissetmiyor. Hatta Kızılay’a gelince Ankara’ya gidiyoruz diyorlar. Bahsettiğim proje grubu, bundan sonra yapılacak projeler için de büyük önem taşıyor. Çünkü Sincan’da dokunmamız ve algıları yıkmamız gereken fazlaca husus var. Sincan’daki öğretmenlerimizi harekete geçirmemiz gerekiyor. Bu proje başarılı olduğu taktirde başta Sincan olmak üzere tüm bölgeye etki edecektir. Bu projeyle anaokullarından başlayarak yetenekli çocuklarımızı yakalayacağımıza inanıyoruz. Kartopunu yuvarlamaya başladık.”
Açılışta konuşan Baykuş Fikir ve Sanat Derneği Başkanı Oğuz Boran, şunları söyledi, “Baykuş Fikir ve Sanat Derneğimizin çıkış noktasında sanatı toplum için kullanma hedefiyle sanatın ilgili olduğumuz kolunu her kesime, her yaş grubuna elimizden geldiğince erişilebilir kılma düşüncesi duruyor. Nitekim ülke menfaatini her şeyin üstünde tutma şuuruyla çıktığımız bu yolun henüz başında bir dernek olarak, güçlü STK’ların topluma dokunarak, sorunların çözümüne katkıda bulunarak, toplumun küçük büyük her ferdine hizmet götürmede devletiyle ortak hareket ederek üzerine düşen sadece çorbanın tuzu da olsa, o tuzu fiili olarak dökmek ve sahada bulunmak suretiyle oluştuğunun bilincindeyiz. Ve biliyoruz ki, güzel işler, güzel dokunuşlar ancak bu şuurla amacına ulaşır. Biz bu dokunuşu en iyi bildiğimiz alanlardan biri olan müzikle yapmak ve “Dezavantajlı Bölgelerdeki Çocukların Müzikte Yetenek Taraması ile Topluma Kazandırılması” isimli projemizi çocuklarımızla gerçekleştirmek üzere bu işe koyulduk. Program seyri içinde de çalışmalarından örnekler göreceğiniz diğer proje paydaşımız Dore Mimi Vakfı ile gerçekleştireceğimiz bu anlamlı projenin devam eden sürecini büyük bir keyifle sürdürmeyi ve sonucunda da amacına ulaşmış bir proje sunarak bitirmeyi hedefliyoruz”
Programı, 1929’da kapsamı genişletilerek 23-29 Nisan tarihlerini içine alacak şekilde dönüşen “Çocuk Haftası”nda gerçekleştirmenin kendileri için kıymetli olduğunu dile getiren Dore Mimi Vakfı Başkanı Funda Özyurt Argun ise “Bizler bir hayal kurduk ve bu yola çıktık. Çıktığımız bu yolda bize destek olan tüm kurum ve kuruluşlara candan teşekkür ediyoruz. Proje Dünyada ilk olma özelliğine sahip ödüllü ve tescilli eğitim materyallerimizin kamu nezdindeki anaokullarında okuyan çocuklarımızın nitelikli eğitim materyallerine ulaşması ve müzikte yetenekli çocuklarımızın yeteneklerini keşfetme amacına hizmet ediyor. çoklu zekayı geliştirmesi için oluşturduğumuz ödüllü üçleme oyunumuz, halı oyunumuzu oynarken çok keyif alacağınıza eminim. birlikte çok güzel oyunlar oynayacağız. Oynarken öğreneceğiz” ifadelerini kullandı.
Lansman, projenin eğitim materyallerini inceleme fırsatı sunarken konuşmaların ardından Dore Mimi Yetenek ve Eğitim Vakfı’nın ödüllü oyunu “Üçleme” de minik seyircileriyle buluştu.