Çankaya 75.Yıl Anadolu Lisesi’nde bilim rüzgarı

 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) proje fuarı kapsamında düzenlenen 75. Yıl Anadolu Lisesi Bilim Fuarı’nda birbirinden özgün projeler sergilendi. Proje yürütücülüğünü okulun fizik öğretmeni Derya Şahin’in yaptığı proje sergisi Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık ve şube müdürlerinin katılımıyla açıldı. Okul müdürü Ferit Şavlı’nın verdiği bilgiye göre 16 proje sergilendi ve ziyaretçiler tarafından beğeniyle karşılandı. Okulda bir ilk olan sergiyle okul öğrencilerinin bilim ve teknolojiyle buluşması sağlanarak,  bilimsel farkındalık yaratıldı. Derya Şahin ise özellikle garson robot ve robotik kol tasarımlarının gelecek vadettiğini diğer projelerin de en az onlar kadar özgün olduğunu ifade etti.
Proje yürütücüsü Derya Şahin, “e – Garson” projesi tasarımı ile birçok alanda hizmet sağlanabileceğini  ifade ederek,  “Gelişen teknoloji; akıllı sistemlerle işlerin daha kolay, daha az personel istihdam edilerek, daha hijyen ve daha az maliyetlerle yapılmasına olanak tanımaktadır. Teknoloji kullanımlarının bir çok örneğini fabrikalarda görmek artık mümkündür. Projemizde restoran otomasyon sistemiyle garsonsuz, ucuz, hijyen, hızlı garsonluk hizmetinin yapılmasına olanak tanıyan bir tasarım yapılması hedeflenmiştir” dedi.
Şahin, ayrıca robotik kol tasarımı projesi olan “Biyomedikal İnsansı Protez Kol” projesinin de gelecek vadeden bir proje olduğuna vurgu yaparak, “Diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarının küresel çapta artış göstermesi ve öngörülemeyen afetlerden kaynaklı uzuvlarını kaybeden insan sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu proje, kişilerin vücudundaki işlevini kaybetmiş doğuştan olmayan veya sonradan hasar gören uzuvlarının işlevini normale döndüren düşük maliyetli bir robot kol üretmeyi amaçlamakta” diye konuştu.
Özgün projelerin yer aldığı sergide dikkat çekici projeler arasında su krizine çözüm olabilecek “Suyumu Koruyorum”, “Telefon kullanımının başarıya etkisinin araştırılması”, “İllerin suçlu sayısı ile eğitim durumu arasındaki ilişkinin araştırılması”, “Uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimin kıyaslanması” “Anadolu medeniyetlerinin araştırılarak kilden örnekler yapılması”, Sokak hayvanlarının korunması için “Barınakmatik” ve Yapay zeka kullanılarak Aşık Veysel’in eserlerinin modernize edilmesi gibi birçok özgün proje yer aldı.
75. Yıl Anadolu Lisesi Bilim Fuarı’nda yer alan 16 proje şöyle; “Akıllı Telefon Kullanımında Ekran Süresinin Öğrencilerin Fizik Dersi Başarısına Etkisinin Araştırılması”, Uzaktan Eğitim ve Sınıf Ortamı Başarısının Fizik Dersi Bağlamında Kıyaslanması”, Eğitim Düzeyi İle Suçlu Sayısı(Hükümlü Sayısı) Arasındaki İlişkinin Araştırılması ve Analizi”, “Ankara İklimine Adapte Olmuş Bitki Türleri”, “Aşık Veysel’in İzinde”, “El Yıkamanın Gücü”, “Dış Göçlerin Odağında Bir Ülke: Türkiye”, “Kuantum Fiziğine Gazali’nin Penceresinden Bakmak”, “Tarihimizi Anadolu Medeniyetler Müzesinde Öğreniyoruz ve Okulumuza Taşıyoruz”, “Bir” Mi? “Bi” Mi?”, “Suyumu Koruyorum”, “Yok Olmayan Enerji”, “E-Garson”, “Biyomedikal İnsansı Protez Kol”, “Felsefe Sokakta”, “Barınakmatik”