OSTİM Teknik Üniversitesi her yıl geleneksel olarak düzenlediği Uluslararası Kültür Günü’nün bu yıl beşincisini gerçekleştirdi. 82 ayrı ülkeden yabancı öğrencilerin bulunduğu üniversitede öğrenciler farklı ülkelerin kültürlerini, yemeklerini ve danslarını deneyimledi. Kültür Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte Ankara’daki yabancı misyon temsilciliklerinin ve OSTİM Teknik Üniversitesi öğrencilerinin kültürleri tanıtan stantları yer aldı.
Uluslararası öğrencilerin, ülke büyükelçiliklerinin, uluslararası nitelikte sivil toplum kuruluşlarının kendi kültürlerini tanıttığı Uluslararası Kültür Günü’nde, Ekvador Cumhuriyeti, Endonezya Cumhuriyeti, Fransa, Côte D’ıvoire, Malta Cumhuriyeti, Moldova Cumhuriyeti, Paraguay, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Dominik Cumhuriyeti, Sri Lanka, Guatemala, Tacikistan, Sri Lanka, dikkat çekici kültürleriyle mozaik oluşturdular.
Üniversite Halk Dansları Topluluğu, Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Afrika’dan yöresel dans gösterileriyle Uluslararası Kültür Günü’ne renk katan öğrenciler, kendi ülke bayrakları ve yöresel kıyafetleriyle sahneye çıkarak Filistin için tek yürek oldular.
Uluslararası Kültür Günü’nün açılış konuşmasını yapan OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ali Yülek şunları ifade etti: “OSTİM Teknik Üniversitesi olarak uluslararasılaşma vizyonumuz doğrultusunda uluslararası akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi artIrmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda yerli ve yabancı akademisyen ve öğrencilerimizi bir araya getiren Uluslararası Kültür Günü etkinliği, üniversitemiz çatısı altında geleneksel olarak her yıl düzenleniyor. Bu özel günde yer alan ve etkinliğimize katkı sağlayarak kültürleriyle renk katan büyükelçiliklere, enstitülere ve temsilcilere teşekkürlerimi sunuyor, keyifli bir gün diliyorum.” OSTİM Teknik Üniversitesi’nde birçok ülkeden gelen yabancı öğrenci olduğuna dikkati çeken Yülek, bu sayının gelecek yıllarda daha da artırılması çağrısı yaptı.
BAE’nin Ankara Büyükelçisi Zahiri, etkinliğin farklı kültürleri keşfetmek için çok büyük fırsat sunduğunu söyledi. İki ülkenin de büyük ülkelere komşu olduğunu ve iki ülkenin topraklarının eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Hernandez Recinos, Guatemala ile ilişkilerin geliştirilmesi ve daha fazla Guatemalalı öğrencinin Türkiye’ye gelmesi için çağrıda bulundu.
BAE’nin çevresel, ekonomik ve sosyal olmak üzere sürdürülebilirlik çalışmalarına büyük önem verdiğini belirten Zahiri, sürdürülebilirliğin yalnızca hükümetlerin değil, toplumdaki her bireyin üzerine düşen toplamsal bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Zahiri, sürdürülebilirliğin, özellikle gençlerin geleceği için büyük önem taşıdığını, bu yüzden ülkesinin sürdürülebilir bir gelecek inşa etmekte kararlı olduğunu ifade etti.
Ruanda’nın Ankara Büyükelçisi Kayonga ise ülkesinin kültürü ve tarihi hakkında bilgi vererek, farklı kültürler arasındaki etkileşim ve değişimin önemine işaret etti. Kayonga, kültürlerin etkileşim ile büyüyeceğini, kültürü olmayan ülkelerin hayatta kalamayacağını ve uzun yıllar yaşayamayacağını kaydederek, “Bu bölge kültürler arası etkileşime bir örnektir. Bu bölge medeniyetin başladığı yerdir.” dedi.
Guatemala’nın Ankara Büyükelçisi Hernandez Recinos de bu tür etkinliklerin milletleri daha da yakınlaştırdığını ifade etti. Hernandez Recinos, Türkiye ile Guatemala’nın pek çok ortak noktası olduğuna dikkati çekti. İki ülkenin de büyük ülkelere komşu olduğunu ve iki ülkenin topraklarının eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Hernandez Recinos, Guatemala ile ilişkilerin geliştirilmesi ve daha fazla Guatemalalı öğrencinin Türkiye’ye gelmesi için çağrıda bulundu.