Ankara Kulübü’nde ‘Kına Gecesi’ geleneği yaşatılıyor

Ankara Kulübü Derneği tarafından Ankara Konağı’nda düzenlenen; Ankara Kulübü Derneği Bacırenleri ile Geleneksel Gelin Kınasını Yansıtan ‘Ankara Kınası’ programı, birbirinden renkli görüntülere sahne oldu.
Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, Ankara Kınası programı öncesi yaptığı konuşmada; “Bu akşam özel bir akşam. Uzun zamandır hayallerini kurduğumuz projemizi gerçekleştiriyoruz. Örnek bir Bacıeren Kınası gerçekleştiriyoruz. Yüzlerce yıllık bir Türk geleneği olan kına gecesi, gelinin ana-baba evinde misafir olduğu, sevinçle hüznün yaşandığı, düğünden önceki son gecedir. Gelinin ellerine ve ayaklarına kına yakıldığı, türküler eşliğinde kadınlar arasında yapılan bir eğlencedir. Kına gecesinde gelinin avucuna kına yakılırken, kayınvalide, gelinin avucuna altın koyar. Oyunlar, ağıtlı türküler, maniler, deyişler kına gecelerinin en önemli unsurlarıdır. Ankara Kulübümüzün öncülüğünde Ankara kına gecelerimiz bundan sonra rutin hale gelecek. Yılda 3-4 kez Ankara Konağımızda halka açık olarak kına gecelerini her seferinde yeni özgünlükler ekleyerek tekrarlayacağız. Bunun için titiz bir çalışma sürdürüyoruz. Gelin, kadın kınaları çok çok önemli. Çünkü kültürün, geleneğin geçmişten günümüze birçok özellikleri kınada sergilenir. Kına türküleri, kına ağıtları, kınada oyun havaları, kınada def çalınması gibi. Köy tiyatrosu dediğimiz birçok geleneği kınada görmek mümkün. Dolayısıyla Ankara’ya özgü kınanın içerisinde yer alan tüm geleneksel ögeleri zaman içerisinde en özgün şekliyle sergileme imkanı bulacağız. Ankara Kulübümüzün yapımcı kimliği ile daha önce yayınladığımız Geleneksel Ankara Ezgileri: Seymen Tezenelerinden Bacıeren Oyunlarına albümümüz gibi bundan sonra da Ankara’mıza özgü kına türkülerini, ağıtlarını titizlikle derleyip yayınlamaya devam edeceğiz.” dedi.
Özaslan şöyle devam etti: “Bacıeren kültürü çok çok önemli. 800 yıllık Bacıyan-ı Rum-Anadolu Bacıları geleneğini günümüzde yaşatan yegane dernek ise Ankara Kulübü’dür. 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulmuş olan Ahilik Teşkilatının faaliyet gösteren bir de kadın kolu vardır. Ahi Evran’ın karısı Fatma Bacı tarafından Ahilerin kadın kolu olarak ve tarihte ilk kadın örgütlenmesi olarak kurulan Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları Teşkilatı) kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda ve savaş zamanında erkeğinin yanında yer alması için gelişmesine katkı sunmuştur. Ankara Polatlı’nın Bacı köyü, Fatma Bacı’nın yaşadığı yerdir. Ankara Kulübü olarak hem Ahi erkeklerin savaşçı Seyfi kolu Seymenlik geleneğini hem de kadın kolu olan Bacıerenlik geleneğini yaşatıyoruz.  Ankara’mızın zengin tarihi ve kültürel değerlerini en iyi şekilde korumak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla her yaştan çocuklarımız, genç kızlarımız ve kadınlarımızla birlikte tüm çalışmalarımıza hız kesmeden ve de büyüyerek Anadolu Bacılarının, Bacıerenlerin tüm geleneklerini ayağa kaldıracak, önce Türkiye’ye sonra da dünyaya duyuracağız. Bugünkü program için üstün gayret gösteren başta Ankara Kulübü Derneği Ankara Kadın Halk Oyunları Kültürü Eğitimcisi Pınar Sert olmak üzere Ankara’da bir kına gecesini temsili yansıtan her yaş grubundan birbirinden kıymetli Bacıerenlerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca, Ankara Kulübü Derneği Bacıerenlerden Sorumlu YKÜ Emel Koç ve Serpil Yıldırım’a emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”
Özaslan’ın konuşmasının ardından Ankara Kulübü Derneği Ankara Kadın Halk Oyunları Kültürü Eğitimcisi Pınar Sert’in yönetiminde ve Ankara Kulübü Derneği Eğitmen Bacıereni Seda Nur Güllü’nün sunumuyla Ankara Kınası programına geçildi.
Programda; senaryosunu Ankara Kulübü Bacıeren Eğitmeni Pınar Sert’in yazdığı; yöresel kadın kıyafetleri ile Ankara Kulübü Derneği Bacıerenlerinin amatör ruhla sergilediği, mani ve defli oyunlarla desteklenen ‘gelinlik kız arama aşamasından kına gecesine’ temalı tiyatral gösteri, büyük beğeni topladı. Usta bacıerenlerin başı çektiği 9 Ankara oyununun sergilendiği programın ilerleyen bölümünde gelini ağlatma üzerine adlandırılan ağıt türküler eşliğinde gelinin eline ve ayağına kına yakıldı. 27 Aralık 1919’da Dikmen sırtlarında Ata’sını karşılayan Bacıerenlere vurgu yapılan finalde ise; Sarı Zeybek oyunu ile etkileyici bir kapanış yapıldı. Yaklaşık iki saat süren program, oldukça renkli görüntülere sahne oldu.