Murat POLAT
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yazarımız Murat Polat’a değerlendirmelerde bulundu. Hazırlanan yargı paketinin kamuoyunda büyük destek gördüğünü ifade eden Tunç, toplumda cezasızlık algısının yaygın olduğu 8’inci yargı paketinde bu duruma ilişkin düzenlemeler bulunduğunu söyledi.
Bakan Yılmaz Tunç kısa süre içerisinde TBMM’ye sunulan ve cezaevinde mahkum olan tutuklularla ilgili genel affın da gündemde olmadığını dile getirerek, söz konusu kanun paketine ilişkin çalışmaların sürdüğünü düzenlemeler arasında yargı uygulamalarını ilgilendiren bir çok hususun yer aldığını dile getirdi.
Bakan Tunç denetim serbestlikte oransal düzenleme gelecek toplumda cezasızlık algısının yaygın olduğu 8’inci yargı paketinde bu duruma ilişkin düzenlemeler olduğunun dikkatini çekti. Bu algının ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Tunç, düzensizlik algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerin olduğunu söyledi.
“İki yıl ceza almışsa birisi bir yıl sonra koşullu salı verme süresi dolar. Koşullu salı verme süresi iki yıldan yatacak hiç bir ceza kalmaz dolayısıyla iki yıl ceza alan hiç cezaevinde kalmamış olur” diyen Bakan Tunç böyle bir durumda tabi özellikle cezası iki yılın altında üç yılın altında suçlar bakımından suç işledi yanına kar kaldı şeklinde bir algı var burada yaptığımız düzenleme bir yıllık mektu denetimli serbestlik yerine oran getirmek istiyoruz dedi.
Tunç yapılacak olan düzenleme ile bir yıl ceza alan kişinin 6 aylık koşullu salı verme sadece 5’te birlik kısmının denetimli serbestlik olmasını istediklerini belirtti. Adalet Bakanı Tunç yani bunun en az 5 ay ayının cezaevinde kalmış olmasını istiyoruz dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Müzakere edilen uzlaştırma dosyalarımızın yüzde 83’ü uzlaşma ile sonuçlandı” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “2017 yılından bu güne kadar uzlaştırma müzakerelerinin toplam 2 milyon 9 bin 385 dosyadan 1 milyon 664 bin 980’inin de uzlaşma sağlandığı. Müzakere edilen uzlaşma dosyalarının yüzde 83’ünde uzlaşma ile neticelendirilmiştir. Kira davalarında da 169 bin 225 başvurudan 87 bin 149’u anlaşmayla sonuçlandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemine de dikkat çekerek buradaki hedefin yargının iş yükünü azaltmak değil toplumsal barışı sağlamak uyuşmazlıkları dostane bir yöntemle her iki tarafın da memnun olacağı şekilde çözüme kavuşturmak olduğunu ifade etti.
Arabulucuya 5 milyon 785 başvuru geldiğini belirten Tunç Türkiye’de şu an hali hazırda 45 bin arabulucu bulunduğunu söyledi.
“Bundan sonra uzman uzlaştırmacı uygulamasına geçilmesini planlıyoruz” diyen Tunç, 32 bin 424 uzlaştırmacı bulunduğunu ifade etti.