Doktorlar, mühendisler derken kuaförler de gidiyor

Son yıllarda doktorlar, mühendisler ve birçok meslek uzmanı daha rahat bir yaşam standartlarında yaşamak için yurt dışına gitmeye başladı. Son olarak kuaför ve güzellik uzmanları da artan gelir kaybı ve geçim sıkıntıları nedeniyle başta Amerika ve Almanya olmak üzere yurtdışında yaşamak için başvurular yapmaya başladı.
15 yıldır kuaförlük yapan Hatice Şahin, Fiyatların her geçen gün arttığı bir dönem görmedim. Yüksek kiralar ve malzemelere gelen zamlar biz küçük esnafı çok zor durumda bırakıyor. Gelen zamlar karşısında müşterilerimize ne diyeceğimizi artık bilemiyoruz. Kira ödeyemez ve malzeme alamaz duruma geldik. İş gücü ve gelir seviyemiz her geçen gün düşüyor. Dükkan giderlerini karşılayamıyoruz. Birçok meslektaşım dükkanını kapatıyor ve yurt dışına gitmek için başvuru yapıyor” ifadelerini kullandı.
Sadece maliyetlerden değil esnaf kefaret kredilerinin yetersiz kalmasının da bir başka sorun haline geldiğini söyleyen Şahin, “31 Mart seçimi öncesinde yıllık yüzde 7.5 faiz oranı ile krediler 60 ay vade ile verilirken seçim sonrasında 650 bin liraya ve 36 ay taksite düşürüldü. Esnafı cezalandırırcasına faizi de yıllık yüzde 29 oranına çıkartıldı. Zaten her müracaat edenin alamadığı bir krediyi hem miktarını düşürerek hem kredi taksit sayısını azaltarak hem de faiz oranını artırarak almayın demiş oldular. Esnaf zaten zor ayakta duruyor bir de kredisini keserek daha da zor bir duruma düşürdüler. İşsizliğin arttığı bir dönemde maliyetler her geçen gün artarken devletin esnafın yanında olduğunu göstermesi gerekirdi” diye konuştu.
İktidarın yanlış politikalarının çalışandan işsize her kesimi olumsuz etkilediğini belirten Şahin, “İktidarın politikaları küçük esnafı bitirdi. Kiramızı dahi ödeyemiyoruz. Bıçak kemiğe dayanmış durumda artık sorunlarımıza kalıcı çözümler bekliyoruz” diye konuştu.