Kadın futbolu için ‘Kristal Ayaklar Ödülleri’ sahiplerini buluyor

Türkiye’de kadınlar, sporun her dalında olduğu gibi futbolda da uzun yıllardır mücadele etmesine rağmen, bu çaba toplumdan hak ettiği ilgiyi yeteri kadar görmüyor. İşte bu gidişatı değiştirmek, kadın futbolunu daha geniş kitlelere tanıtarak, bilinirliğini artırmak ve kadın futbolcuların hak ettiği değeri görmesi için yola çıkan Kadın Futbolcular Derneği (KAFUDER), Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor. 
İlk kez düzenlenecek “Kristal Ayaklar Ödül Töreni”, Ankara’da, 19 Ağustos 2024 tarihinde Cer Modern’de yapılacak. Bu anlamlı etkinliğin, genç kızlara ilham vermek ve kadın futbolcuların erkek meslektaşlarıyla eşit statüde ve önemde olduğunu vurgulamak için düzenlenen teşvik edici bir organizasyon olarak her yıl tekrarlanması planlanıyor.   
Törende, “Yılın Futbolcusu”, “Yılın Umut Vaat Eden Genç Futbolcusu”, “Yılın Orta Saha Oyuncusu”, “Yılın Gol Kraliçesi”, “Yılın Fair Play Ödülü”, “Yılın Takımı”, “Yılın Gazetecisi Yorumcusu/Yazarı”, “Yılın Kadın Futbol Gönüllüsü”, “Yılın Kalecisi”, “Yılın Defans Oyuncusu”, “Yılın Teknik Direktörü”, “Yılın Alt Yapı Kulübü”, “Yılın Kadın Hakemi”, “Yılın Yöneticisi” ve “Yılın Kadın Futbol Yatırımcısı/Sponsoru” dallarında ödül verilecek. 
Spor spikeri ve yorumcusu Melih Gümüşbıçak ile spor sunucusu ve yorumcusu İlknur Özzengin’in sunumunu yapacağı törene, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katılacak. Çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü çalışmalar yapan Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat da, kız çocuklarına destek olmak için törende yer alacak. 
Ödül törenine spor, siyaset, bürokrasi, medya ve iş dünyasından 400 davetlinin katılması bekleniyor.
GECENİN KRİSTAL KALPLERİ
“Kristal Ayaklar Ödül Töreni” gecesinin onur konukları da olacak. Bu özel konuklardan birisi Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı’nın hem teknik direktörü hem de futbolcusu olan Cemile Timur. 
Bir kadın futbol kulübü kurmanın ve bu kulübü ayakta tutmanın hiçte kolay olmadığı Hakkari’de Cemile Timur, yatılı bölge okullarında okuyan 8 kız çocuğuyla futbol takımı kurdu ve uzun süre maçlara 8 kişiyle çıktı. Timur, içindeki futbol aşkıyla, yokluklarla olduğu kadar önyargıları kırmak için de büyük çaba sarf ederek, yetenekli kız çocuklarının tek tek evlerine giderek, ailelerini ikna etti ve onların futbol hayallerini gerçeğe çevirdi.  
Futbolun kız çocuklarının hayatlarını değiştirebileceğine inanan Timur, “yapamazsın, başaramazsın” baskılarına aldırmadan ve yılmadan mücadelesini sürdürerek yoluna devam etti. Timur, büyük güçlüklerle kurduğu kadın futbol takımını önce amatör lige, bölgesel amatör lige, üçüncü lige, ikinci lige ve sonrasında da süper lige kadar taşıdı. Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı, bugün alyapısı en güçlü kulüplerden biri. Cemile Timur da bugüne kadar 10 kız çocuğunu Milli Takım’a kazandırdı ve 30 kız çocuğunun da üniversite okumasına vesile olarak hayatlarına dokundu.    
“İLK DEFA DEĞERLİ OLDUĞUMU HİSSETTİM”
Gecenin diğer onur konukları Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı futbolcuları olacak. 
Ağrı’da 7 yıl önce “Kızlarımız erken yaşta gelinlik yerine forma giysin”  sloganıyla kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı, 2024-2025 sezonunda Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Ligi’nde mücadele edecek.
Futbolcularının büyük bölümünü kırsaldan gelen ve şehir merkezinde eğitim gören öğrencilerin oluşturduğu kulüpte, bugüne kadar 200 kadar kadın sporcu yetişmiş. Kızlar oynadıkları maç sayısına göre üniversiteye yerleşebilirken, kulüp üst liglere sporcu yetiştirmeye devam ediyor. 
Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı’nda oynayan Hasret Aydemir, yaşadıkları yerde kız çocuklarının 16-17 veya 18 yaşında evlendiğini ve çocukları olduğunu söyleyerek, “Ama gerçekten babam arkamda durduğu için ona çok teşekkür ediyorum. İlk defa yarım otobüsle maçlara gittik bu sene. Yemeğimiz olsun, kalmalarımız olsun, gerçekten ilk defa bu sezon futbol oynadığımızı ve değerli olduğumu hissettim” ifadelerini kullandı.
Hasret Aydemir’in babası Bülent Aydemir de, “Benim tek kızım var. Allah herkesin evladını bağışlasın. Bence çocukları okumak istiyorsa, top oynamak istiyorsa, atletizmle, kayakla neyle uğraşmak istiyorlarsa bıraksınlar. Bundan zarar gelmez, önleri açık olur milli takıma giderler. En azından üniversitelere giderler rahat ederler. Ben bunu istiyorum, çocuklarını fazla sıkmasınlar bence” diyerek, ailelere çocuklarına destek olması çağrısında bulundu. 
 “AİLEM HER ZAMAN YANIMDA OLDU”
Aileler kızlarının futbol oynamasına destek olsalar da, akrabalar “futbol erkek oyunudur” diye kız çocuklarının futbol oynamasına karşı çıkıyor. Selin Kuş, “Şu an çalışıyorum, aynı zamanda futbola devam ediyorum. Kendi paramı kazanıp daha iyi yerlere gitmek istiyorum. Aileme daha iyi katkılar sunabilmek istiyorum. Ailem hiçbir zaman futbol oynamama karşı değildi. Aslında benim diğer akrabalarım karşıydı. ‘Nasıl kızınız futbola gidiyor, erkekler yapıyor, nasıl kızlar yapar? Kızınızı göndermeyin’ diye birçok tepki aldım. Ama çok şükür ki ailem her zaman yanımda oldu, destekçim oldular” dedi.
 “KADIN FUTBOLU SADECE BİR OYUN DEĞİL”
KAFUDER Medya ve Kurumsal İlişkiler Başkanı Serdar Demirhan, kadın futbolunun hala hak ettiği ilgiyi görmediğini, bu eksikliği gidermek, kadın futboluna yaklaşımın değişmesi ve farkındalığın artırılması için dernek olarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Bu çalışmalardan birinin de, kadın futbolunun geniş kitlelerce tanınmasını ve farkındalığını artırmak amacıyla bu yıl ilk kez yapacakları Kristal Ayaklar Ödül Töreni olduğunu belirten Demirhan, bu törenle sadece başarıyı ödüllendirmek istemediklerini, aynı zamanda kadın futbolundaki yaşanan sorunları, futbolun kız çocuklarının hayatlarını nasıl değiştirdiklerini gündeme getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Demirhan, Kristal Ayaklar projesinin bir yandan başarıyı ödüllendirdiğini, diğer yandan ise her yıl kadınların ve özellikle kız çocuklarının yaşadığı sorunlar konusunda toplumsal farkındalık yaratarak, her koşulda mücadele azmi ve başarılarıyla genç nesillere rol model olacak karakterleri kamuoyunun gündemine taşıyarak genç kızları mücadeleye teşvik etmek amacıyla sosyal bir misyon üstlendiğine dikkati çekti. 
Kadınların futbola ilgi duymasını ya da ailelerin destek sağlamasını engelleyen sorunların giderilmesi gerektiğini vurgulayan Demirhan, “Bunun için kadın futbolunun sadece bir oyun değil bir sosyal sorumluluk alanı olduğu gerçeğiyle de yüzleşmeliyiz. Toplumun pek çok kesiminden kızlarımızın futbolu kendileri için bir kişisel gelişim aracı, bir çıkış yolu, bir kariyer fırsatı olarak gördüğünü gözden kaçırmadan toplumsal sorumluluk bilinciyle meseleye yaklaşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
KRİSTAL AYAKLAR ÖDÜLLERİ NASIL BELİRLENECEK?
Türkiye Kadınlar Süper Ligi’nde yer alan takımların teknik direktörlerden teşkil edilen 5 kişilik Danışma Kurulu her kategoride 5 aday belirleyecek ve listeyi Jüriye sunacak. Jüri ise her kategoride üç aday bulunan kısa listeyi hazırlayarak, halkoyuna sunacak. Oylama linkleri “kristalayaklar.com” internet sitesi ile Kadın Futbolcular Derneği, Women Gool ve çok sayıda spor ve haber sitesi üzerinden yayınlanacak. Ortaya çıkacak sonuçlar tekrar jürinin önüne gelecek ve jüri her kategoride takım veya sporcuların yıllık istatistiklerini de değerlendirerek nihai sonucu belirleyecek.
Jüri;  KAFUDER Başkanı Dilek Kavasoğlu, Kadın Futbol Kulüpler Birliği Başkanı Suat Özcan, spor spikeri ve yorumcusu Melih Gümüşbıçak ve  Eğitim, Uygulama ve Araştırma Vakfı Başkanı Emel Uslu Atik’ten oluşuyor. Ayrıca spor gazetecisi ve yorumcusu Lütfü Özel, spor sunucusu ve yorumcusu İlknur Özzengin, Türkiye Spor Yazarları Derneğı̇ Ankara Şube Başkanı Murat Tarhan, milli futbolcu İhsan Kavak ve Kırmızı Beyaz GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabri Yolaş’da jürilerin arasında.