“Vakıflar, Kıbrıs’ın Türk İslâm kimliği kazanmasına katkı sağladı”

ASBÜ Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi, Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı iş birliğinde düzenlenen program iki gün sürecek.
Sempozyumun açılışına, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, UBP Milletvekili Sunat Atun, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Bayırkan, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer, TİKA Kuzey Kıbrıs Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, ASBÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa, katıldı.
Gazimağusa Maraş’taki Bilal Ağa Kültür Merkezi’nde açılışı yapılan sempozyumda bir konuşma yapan Arıcan, Türk İslam medeniyetinin bir Vakıf medeniyeti olduğunu ifade etti.

Osmanlının Kıbrıs’ı fethettiği 1571’ten itibaren Kıbrıs’a yerleşen Vakıf kültürünün adanın dini, sosyal ve ekonomik yapısını köklü bir şekilde dönüştürdüğünü dile getiren Arıcan, adada kurulan ilk Vakıfların Kıbrıs’ın toplumsal yapısına hizmet etme, barış ve dayanışmayı sağlama hedeflerini taşıdığını kaydetti.
Vakıfların, Kıbrıs’ın bir Türk İslam kimliği kazanmasına büyük oranda katkı sağladığını ve ada halkının refah seviyesini yükseltmede büyük bir rol oynadığını belirten Arıcan, sempozyumda birçok önemli konunun ele alınacağını söyledi.
“Şu an içinde bulunduğumuz Kapalı Maraş toprağı bir Vakıf malıdır. Mustafa Paşa, Abdullah Paşa ve Bilal Ağa Vakıflarına aittir” diyen Arıcan, bu konuda bütün tarafların hemfikir olduğunu, çözülmesi gereken hususun bu taşınmazların daha sonra ne şekilde üçüncü şahısların tasarrufuna geçtiği ve mutasarrıfların haklarını gözeterek, bunların taraflara verilmesi olduğunu söyledi.
Programın açılışında, ASBÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer, TİKA Kuzey Kıbrıs Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş da konuştu.
İki gün sürecek sempozyumda, İslâm hukuku, Kıbrıs Türk Vakıfları, uluslararası hukuk ve vakıf hukuku konularında bilim adamları ve akademisyenler bildiri sunacaklar.