Mamak Belediyesi’ne bağlı hayvan barınağında yaşananlara ilişkin Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Saha Sorumlusu Melike Büşra Karataş, “Hayvan barınaklarının çözüm olmadığını görüyoruz, Türkiye’deki tüm barınaklar acilen denetlenmeli” dedi. Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin ise yaptığı açıklamada olayın daha önce planlandığını söyleyerek, belediyenin yıpratılmasının amaçlandığını belirtti.
Mamak Belediyesi’nin himayesinde olan Kutludüğün Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Geçici Bakımevi’nde köpeklerin açlık ve sağlıksız koşullar nedeniyle öldüğü ve birbirlerini öldürdüğüne ilişkin görüntüler hayvanseverleri derinden etkiledi. “KÖPEKLER AÇLIKTAN BİRBİRİLERİNİ PARÇALAMIŞLAR”Konuya ilişkin konuşan Karataş, “Mamak’ın gönüllüleri barınağa gittiklerinde, köpeklerin açlıktan birbirilerini parçaladıklarına şahit oldular. HAYTAP olarak konuyla ilgili bize de ihbar geldi ve en hızlı şekilde bölgeye ulaştık. Tüm gönüllüler ne yazık ki bakımevinin dışına çıkarıldı. Birkaç gün önce çıkan yasa bahane edilerek içeride kalan dostlarımızı almamız da engellendi. Sadece biz değil hayvanseverlerin hepsi barınağın önünde içeriye alınmamak için engellendi” dedi. Bahsi geçen barınakta yaklaşık 100 köpeğin olduğunun kendilerine bildirildiğini belirten Karataş, “Acil duruma ve hemen müdahaleye ihtiyacı olan köpekler gönüllü dernekler ve hayvanseverler tarafından daha sonra tahliye edildi” diye konuştu.
“HİÇBİR KÖPEĞİN HAYATI GÜVENDE DEĞİL”Hayvan barınaklarının çözüm olmadığına dikkat çeken Karataş, “HAYTAP olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na konuyla ilgili çözüm dosyası sunduk. Türkiye’nin her yerindeki köpeklerin kısırlaştırılması için Bakanlık ile birlikte ortak çalışma yapmayı ve masraflarını da kendimiz karşılamayı teklif ettik. Kendi sağlık ekiplerimizle birlikte bu işe gönüllü olduğumuzu da belirttik ve bu önerimiz reddedildi. Yasanın onaylanması ile de konu bu noktalara geldi ve artık hiçbir köpeğin hayatı güvende değil. Biz yürürlüğe giren yasanın da kesinlikle karşısındayız. Hayvan barınakları çözüm değil, yapılması gereken hayvanların kısırlaştırılarak tekrar sokağa salınmasıdır. Çünkü sokaklar onlar için daha güvenli alanlar. Bakımevleri hastalık yuvası ve hayvanlar çoğunlukla aç bırakılıyor. Barınaktaki hayvanlara su dahil verilmiyor. Bu noktada belediyelerin yapması gereken de gönüllüler ve STK’lar ile birlikte çalışmak. Her yerde kısırlaştırma ve tedaviler yapılmalı; bütün kurumlar -özellikle belediyeler- iş birliğine açık olmalıdır. Çünkü kısırlaştırma yapmadan ve üretim çiftliklerinin üretim yapması durdurulmadan çözülecek bir sorun değil. Kısırlaştırma bahsedildiği kadar maliyetli bir işlem de değil. Türkiye çapında bir seferberlik başlatılırsa bu sorunun önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.
“MAMAK BELEDİYESİ İŞ BİRLİĞİNİ KABUL ETMEDİ”Mamak Belediyesi’ne daha önce iş birliği teklifinde bulunulduğunu fakat olumlu dönüş alamadıklarını da söyleyen Karataş, “İmkânsızlıklar illa ki olacaktır fakat bakımevlerine işini düzgün yapan, liyakatli kişiler getirilmelidir” diyerek sözlerini sonlandırdı. “BELEDİYEMİZİN YIPRATILMASI AMACIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ”Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin ise Kutludüğün Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Geçici Bakımevi’nde yaşanan olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, “Kutludüğün Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Geçici Bakımevi’nde yaşanan olay karşısında büyük bir üzüntü ve endişe duyduğumu belirtmek isterim. Bir hayvansever olarak bu görüntülerden derin bir üzüntü yaşadım ve hemen tahkikat başlattım. Dün gerçekleştirdiğimiz incelemede olayın, daha önce planlanmış, kasıtlı bir şekilde dışarıya servis yapılarak hayvansever dostlarımızın kışkırtılması ve Belediyemizin yıpratılması amacıyla gerçekleştirildiğini tespit etmiş bulunmaktayız” dedi. “SORUMLULAR GÖREVDEN ALINACAK”Olayla ilgili sürecin hassasiyetle takip edileceğini vurgulayan Şahin, görev ihmalinde bulunan veya art niyetli hareket eden veteriner hekimler ve barınak çalışanlarının görevden alınacağını, aynı zamanda barınakta daha güvenli bir çalışma düzeninin başlatılacağını da sözlerine ekledi.Yeni düzenlemelerden de bahseden Şahin, “Mamak Belediyesi olarak daha önce barınaktaki hayvanların sahiplenme işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorduk. Ancak, 13 Aralık 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Hayvanları Koruma Uygulama Yönetmeliği” doğrultusunda bundan sonra sahiplenme işlemleri tutanak hazırlanarak ve yönetmelik çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Bu adım, hayvanların sahiplenme işlemlerinin daha düzenli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır” diye konuştu.Yaşananların ardından bir barınaktan öte, bir yaşam merkezi oluşturmak istediklerini vurgulayan Şahin, “Hayvanların refah içinde yaşamlarını sürdürebileceği, aynı zamanda hayvanseverlerin gönüllülük esasıyla katkı sunabileceği bir model üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. İnanıyorum ki birlikte yapacağımız çalışmalarla hayvanlar için daha güzel bir gelecek inşa edeceğiz. El ele vererek barınaklarımızı ve yaşam alanlarımızı iyileştirecek ve sokak hayvanlarının güvende, sağlıklı bir şekilde yaşam sürmelerini sağlayacağız” dedi. Şahin, toplumun desteği ve bilinçli çalışmaları sayesinde hayvanların daha iyi bir geleceğe kavuşabileceğini vurguladı ve tüm paydaşlara çağrıda bulunarak sözlerini sonlandırdı.