Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) 51. Dönem Oda Başkanları Toplantısı, Ankara’da düzenlendi. Türkiye genelinden 70 ilin oda başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, mesleki sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu yaptığı konuşmada, belediyelerle işbirliğinin önemine vurgu yaparak, sokak hayvanlarının korunması ve refahının sağlanması konusunda da meslektaşlarının üstlenmiş olduğu sorumluluğa dikkat çekti.Veteriner hekimler TVHB çatısı altında mesleklerinin sorunları ve çözüm önerileri için bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, meslektaşlarının yıllardır çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Hemen her platformda belirttiğimiz, savunduğumuz ve takipçisi olduğumuz fiili hizmet zammı (yıpranma payı), sağlıkta şiddet, çalışan ve emekli veteriner hekimlerin maaş ve özlük haklarındaki kayıplar, uzmanlık eğitiminin (VUS’un) başlatılamaması, kamuda (Bakanlıklarda ve belediyelerde) daha fazla veteriner hekim istihdamının yapılmaması, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki yanlış yapılanma yani Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü’nün kurulmaması, insan, hayvan ve çevre sağlığı için Tek Sağlık uygulamaları için işlevsel yapıların tanımlanmaması, e-reçete, İTS, ATS ve suni tohumlama gibi serbest veteriner hekimlik uygulamalarındaki mağduriyetleri ortadan kaldıracak yasal ve yapısal düzenlemeler dikkate alınmaz, ötelenirse ülke kaybedecektir. Ülke hayvancılığı, toplum sağlığı zarar görmeye devam edecektir.”“SORUNLARI BİLİYOR VE UNUTMUYORUZ”Konuşmasında mesleki özlük haklarına ve uzmanlık eğitimine de değinen Eroğlu, şu açıklamalarda bulundu:“Kamuda halen çalışan ve emekli olan meslektaşlarımızın günden güne kaybolan özlük haklarının, maaş kayıplarının ve daha önceki yıllarda yitirdiğimiz fiili hizmet zammı sorunlarını biliyor ve unutmuyoruz. Bu konularda kaybolan haklarımız için tüm taraflarla beraber çalışacağımızı bildiriyoruz. Veteriner Hekimlikte Uzmanlık konusu mesleğimizin değil, ülkemizin ihtiyacı olduğunu biliyor ve bir an önce Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Sınavı’nın (VUS) yapılması için kalınan yerden girişimlerde bulunulmalıdır.”
Ayrıca, TVHB tarafından kurulan ancak bir süredir faaliyet göstermeyen Öğrenci Konseyi’nin yeniden aktif hale getirilmesi gerektiğini belirtti.BAŞKAN EROĞLU BELEDİYELERLE İŞ BİRLİĞİ VURGUSU YAPTIBaşkan Eroğlu, belediyelerle iş birliğinin önemine vurgu yaparak, sokak hayvanlarının korunması ve refahının sağlanması konusunda da meslektaşlarının üstlenmiş olduğu sorumluluğu şu sözlerle dile getirdi:“Bütün belediyelerle iş birliğine açık olunmalıdır. Sokağa terk edilen hayvanları korumak ve onları konforlu alanlarda yaşatmak sadece mesleki değil insani bir görev olduğu bilinciyle ‘Veteriner hekim yaşatır’ mottosuyla bu canların tüm kamu, özel kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışarak uygun ‘yaşam alanlarında’ hayatlarını sürdürmesini sağlayacak girişimlerde bulunmaya devam edilmelidir.”
BELEDİYE BARINAKLARINDAKİ SORUNLARA DİKKAT ÇEKİLDİSon günlerde bazı belediye barınaklarında yaşanan ve kamuoyunda hassasiyet yaratan olaylara da değinen Başkan Eroğlu, Mamak Belediye Başkanı’nı ziyaret ettiğini ve Mamak Barınağı’ndaki olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti. Ziyaret sırasında hayvanseverlerle de görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Eroğlu, veteriner hekimlerin haksız bir şekilde hedef gösterilmesine tepki göstererek şunları söyledi:“Kamuoyunda haklı bir hassasiyet oluşturmuş ancak ne yazık ki bu durum, veteriner hekimlik mesleğini ve meslektaşlarımızı haksız bir şekilde hedef haline getirmiştir. Belediye barınaklarında yaşanan sorunların temelinde, mevzuata uygun olmayan yönetim anlayışları, yetersiz kaynak tahsisi ve personel eksikliği gibi yapısal problemler yatmaktadır. Ancak, bu eksikliklerin doğurduğu olumsuzlukların, fedakarca görev yapan veteriner hekimlerimize mal edilmesi kabul edilemez.”Başkan Eroğlu, barınaklarda görev yapan veteriner hekimlere destek sağlanması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:“Veteriner hekimler, hayvan sağlığı ve refahı için gece gündüz demeden çalışan, toplum sağlığının korunmasında ve zoonotik hastalıkların önlenmesinde hayati bir role sahip olan sağlık profesyonelleridir. Hekimlerimizin mesleki bilgi ve sorumluluklarını görmezden gelerek onları töhmet altında bırakmaya yönelik açıklama ve eylemler, yalnızca adalet duygusunu zedelemekle kalmaz, aynı zamanda hayvan refahı ve toplum sağlığı adına yürütülen çalışmalara da zarar verir. Bu noktada, tüm yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların, barınaklarda hizmet veren veteriner hekimlere ve diğer çalışanlara yönelik gerekli destek ve kaynakları sağlaması, aynı zamanda barınak yönetimi süreçlerini uluslararası standartlara uygun hale getirmesi elzemdir.”Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, meslektaşlarının haklarını ve itibarını koruma konusundaki kararlılığını vurgulayan Eroğlu, toplantının kapanışında şu mesajı verdi:“Hayvan refahı, toplum sağlığı ve çevre sağlığı üçgeninde görev yapan meslektaşlarımızın her zaman yanında olduğumuzu, onların onurunu ve itibarını korumak için gerekli her türlü adımı atacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”