Mamak Belediyesi Aile Merkezleri, kadınların hayatlarına dokunarak onları hem meslek sahibi yapıyor hem de topluma kazandırıyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, bu merkezlerde eğitim alarak başarı hikayeleri yazan kadınların ilham veren öykülerine odaklanıyoruz. Her bir başarı hikayesi, toplumda umut ışığı olmanın yanı sıra kadınların karşılaştıkları engellerle nasıl başa çıkabileceğine dair değerli bir rehber niteliği taşıyor. Bu 8 Mart’ta, kendi gücüyle hayata tutunan kadınları anıyor ve onların hikayeleriyle güçleniyoruz.
KADINLARIN GÜCÜYLE DEĞİŞEN HAYATLARMamak’ın 19 ayrı mahallesinde hizmet veren Aile Merkezleri, kadınların üretime katılmalarını ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarını sağlıyor. Kursiyerlerden kimileri meslek sahibi olurken, kimileri de kendi iş yerlerini açarak girişimci ruhlarını ortaya koyuyor. Bu merkezler, kadınların sadece meslek edinmelerine değil, aynı zamanda özgüven kazanmalarına da katkı sağlıyor. Mamak’ın üreten kadınları hedef büyüterek, iş hayatında yükselme şansı yakalıyor. İşte Mamak’ın inanan ve başaran kadınlarının öykülerinden birkaçı:
ÖĞRENCİYKEN OTURDUĞU KOLTUKTA ÖĞRENCİ YETİŞTİRİYORMelek Atalay(32)-Melek Atalay Abidinpaşa Aile Merkezi’nde ahşap kakma öğretmeni. Sincan’dan Mamak’a uzanan 12 yıllık yolculuk onun başarı öyküsü. Atalay, 4 yıl boyunca her sabah Sincan’dan Mamak’a, Mamak Belediyesi’nin kurslarındaki branşların çeşitliliği dolayısıyla geldi. Abidinpaşa Aile Merkezi’nde ahşap kakma kursunda azmi ile kursiyerliğini tamamladı. Evinin bir odasını atölyeye çevirdi ve 4 yıl boyunca geldiği kursun sonunda oryantasyon belgesini de alarak, usta öğretici oldu. O artık kursiyer olarak oturduğu kursta 8 yıllık öğretmen olarak kursiyer yetiştiriyor.
HOCASININ AZMİNİ ÖRNEK ALDINazlıhan Günal (48)-Nazlıhan Günal, ahşap kakma ve dikiş kursu kursiyeri. Öğretmeni Melek Atalay’ın başarı öyküsünü dinler dinlemez hobi olarak başladığı ahşap kakma derslerini aksatmadı ve 3 yıl boyunca kurslara aralıksız devam ediyor. Günal da kursiyer olarak çıktığı yolculukta, öğretmenliğe doğru emin adımlarla ilerliyor.
ÖĞRENMENİN YAŞININ OLMADIĞINI GÖSTERDİPerihan Alada (81)-Perihan Aladağ 81 yaşında. Eşi vefat ettikten sonra, yalnız kalan Perihan teyze de azmi ile örnek olanlardan. Yine Mamak Belediyesi Aile Merkezlerinde gümüş kazaz örücülüğü kursuna gelen Alada, yaptığı ürünleri hediye ettiğini söylüyor. Hem meslek öğrendiğini hem de artık birçok arkadaşının olduğunu söyleyen kursiyer, “Arkadaşlarıma ve öğretmenime minnettarım” diyor.
KURSİYERDİ, ARTIK ÇALIŞIYORSeher Cevar (38)-Başak Aile Merkezi’nde 2 yıl dikiş kursuna geldi Seher Cevar. Hobi ve meslek edindirme kursları ile koluna altın bileziği takan kadınlardan 2 çocuk annesi, ev hanımı. Meslek sahibi olmak için geldiği kursun ardından girdiği tekstil atölyesinde ev tekstil ürünleri üretmenin ve para kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. Özgüveninin yerine geldiğini, ehliyeti ile birlikte arabasını da aldığını söyleyen Cevar, kadınların mutlaka kurslardan faydalanması gerektiğinin de notunu düşüyor.
EVİNİ HASTANEYE ÇEVİREN VEFAKÂR KADINÇiğdem Çelik (50)-2020 yılında trafik kazası sonucu felç geçiren oğlu Cuma’nın ayağa kalkıp hareket edebilmesi anne Çiğdem Çelik’in tek dileği. O, evladı için Şahintepe Mahallesi’nde yaşadığı evini adeta hastaneye çeviren kadınlardan biri. Mamak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün Fizik Tedavi Hizmetinden 4 aydır faydalanıyor oğlu Cuma. Hasta oğluna kendisini adayan anne Çiğdem Çelik, Mamak Belediyesi’nin Fizik Tedavi Hizmeti’nin oğluna moral olduğunu belirterek, oğlu Cuma’nın hareketlerinde iyileşmeler olduğunu da sözlerine ekliyor. Anne Çelik, oğlu için ayakta durmaya mecbur olduğunu belirterek, tüm kadınlara da evlatları için dimdik ayakta durmaları mesajını veriyor.
HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİHayriye Yaşar (52)- Çalışmak en büyük hayaliydi Hayriye Yaşar’ın. Hobi olarak başladığı meyve sebze yetiştiriciliği artık işi oldu 3 çocuk annesi Yaşar’ın. Mamak Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü Ekolojik Köy’de sebze ve meyve yetiştiriciliği yapan Hayriye Yaşar, hem para kazanmanın mutluluğunu hem de toprakla, doğal yaşam sürmenin keyfini yaşadığını söylüyor. Kadınların evde oturmamaları gerektiğine inandığını belirten Yaşar, “Sağlıklı oldukları sürece tüm kadınlar çalışmalı “mesajını vermeyi de ihmal etmiyor.
