Mimarlar Odası Ankara Şubesi, üyelerinin haklarını korumak için çalışmalarını özveriyle sürdürüyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi bu kapsamda Mimarlar Odası üyelerine hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesi için, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ve İçişleri Bakanlığı’na resmi yazıyla başvurdu.Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Derya Başyılmaz, mimarların yeşil pasaport kullanmayı en çok hak eden meslek gruplarından birisi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:“Uluslararası alanda rekabet edebilmek, bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmak, mesleki gelişimlerini sürdürmek ve küresel projelerde yer alabilmek için mimarlarımızın yeşil pasaport hakkına sahip olması elzemdir. Yeşil pasaport, yurt dışı seyahatlerinde vize muafiyeti sağlayarak, mimarlarımızın uluslararası konferanslara, sergilere, atölyelere ve projelere daha kolay erişimini mümkün kılacaktır. Yeşil pasaport hakkı, mimarlık mesleğinin toplumumuz ve ülkemiz için taşıdığı değeri simgeleyen, mesleki itibarını artıran ve uluslararası iş birliklerini teşvik eden önemli bir adımdır. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, üyelerimizin uluslararası fuarlara kolaylıkla katılmaları ve uluslararası arena da teknik bilgilerini artırmaları için çalışma başlattık. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve İçişleri Bakanlığı’na mimarlara yeşil pasaport hakkı tanınması için resmi yazıyla başvuruda bulunduk.”
Vize zorlukları, mesleki faaliyetlerimizi kısıtlıyor
Başyılmaz sözlerine şöyle devam etti “Resmi yazılarımızda kamu adına çalışan mimarlara, uluslararası faaliyetlerde Türkiye’yi temsil eden mimarlara, belirli bir kıdem ve sicil şartını sağlayan Mimarlar Odası üyelerine, oda sicil durumu aktif ve disiplin cezası olmayan, mesleki yeterliliği ve yurtdışı temsil niteliği belgeyle sabit olan üyelerimize hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilmesi için düzenleme yapılmasını talep ettik. TMMOB Mimarlar Odası’na kayıtlı olan mimarlar, yalnızca ülke içinde değil, uluslararası projelerde ve mesleki faaliyetlerde de Türkiye’yi temsil etmektedir. Günümüzde mimarlık mensuplarının uluslararası iş birliklerini geliştirmesi, ülkemizin ekonomik ve kültürel gücünü artırmak açısından stratejik önem taşımaktadır. Ancak mimarların yurtdışında iş geliştirme, yarışmalara katılım, proje sunumu, mesleki etkinliklere erişim ve teknik bilgilerini artırma gibi mesleki etkinliklerde karşılaşılan vize zorlukları, mesleki faaliyetlerini kısıtlayıcı hale gelmektedir.
Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşuyuz, buna rağmen yeşil pasaporttan yıllardır yararlanamıyoruz
Başyılmaz, şunları kaydetti:“Anayasa’nın 135. maddesine göre bir “kamu kurumu” niteliğinde meslek kuruluşuyuz. Buna rağmen mimarlar, yıllardır hak ettikleri yeşil pasaporttan yararlanamamaktadır.Bu durum, sadece bireysel olarak mimarların değil, aynı zamanda Türk mimarisinin ve ülkemizin uluslararası arenadaki tanıtımına da büyük katkı sağlayacaktır. Yeşil pasaport hakkı, mimarlık mesleğinin toplumumuz ve ülkemiz için taşıdığı değeri simgeleyen, mesleki itibarını artıran ve uluslararası iş birliklerini teşvik eden önemli bir adımdır. Bu hak, diğer birçok meslek grubuna tanınırken, mimarlardan esirgenmemelidir.”
Kaynak: Haber Merkezi
