Başkentte ‘Caz ve Özgürlük’ rüzgarı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı katkıları ile hazırlanan 27. Uluslararası Ankara Caz Festivali Başkentli müzikseverlerle buluştu. Geçtiğimiz gün Kerem Görsev, Kağan Yıldız ve Ferit Odman’dan oluşan trio konseriyle start veren festivalin açılış programında festivale destek veren kişi ve kurumlara plaket takdimi yapıldı. Açılışın ardından caz sanatçısı, piyanist ve besteci Kerem Görsev ’Lost Ghost’ ve ’Meeting Point’ albümlerini imzalayarak hayranlarıyla sohbet etti.
10 gün sürecek festival kapsamında çeşitli mekanlarda konserler, söyleşiler, ücretsiz sergi ve eğitim etkinlikleri yer alacak. Özgürce yaşamamıza olanak tanıyan Cumhuriyet’in 100 yılına ithafen, özgürlüğün müziği olan cazı “Caz ve Özgürlük” temasıyla Başkentliye sunan festival, Ankara’da ‘Caz ve Özgürlük’ rüzgarı estirecek. Caz müziğinin standart halinin dışına çıkmayı hedefleyen festival, programında hem genç hem de herkesin alışık olduğu duayen caz sanatçılarına yer vermesiyle her yaştan izleyiciyi bir araya getiriyor. Gece kulüpleri, otel ve konser salonları, üniversiteler olmak üzere pek çok mekanda etkinliklerine devam edecek olan festival, takipçilerine her yıl farklı deneyimler sunmayı esas alıyor.
27 yaşında ‘genç’ bir festival olan Ankara Caz Festivali’nin afişi, Hacı Bayram Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümü’nde düzenlenen yarışma sonucunda jüri üyeleri hocalarla birlikte seçildi. Katılan öğrencilerin çalışmaları, Caz Festivali kapsamında düzenlenen sergide dijital ve basılı olarak Başkentlilere sunuldu. Kazanan tasarım ise Merve Zeynep Saruhan’a ait. Festival arşivinden fotoğrafların da yer aldığı sergi, Türk Amerikan Derneği’nde 3 gün boyunca ziyarete açık olacak. Sergide satışı olan fotoğrafların gelirleri ile Caz Derneği tarafından Türkiye’de lisans veya yüksek lisans bölümlerinde müzik üzerine eğitim alan öğrencilere yurt dışında burs imkanı sağlanacak.
Caz Derneği Başkanı ve festivalin küratörü Özlem Oktar Varoğlu, tasarım yarışmasında ikincisi Ayşe Damla Alkan’a ve yarışma üçüncüsü Nazlıcan Akyüz, Furkan Çevik, Yunus Emre Ulaşcan adına Nazlıcan Akyüz’e sertifikalarını takdim etti. Yine lezzetli ikramlarıyla geceyi taçlandıran Bonibella adına Tuğba Yener’e de plaketi takdim edildi.
Programda konuşan Dr. Pelin Öztürk Göçmen, Hacı Bayram Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümü olarak 25. yılından bu yana Caz Festivali’ne büyük bir keyifle destek verdiklerini ifade ederek, “Öğrenciler açısından hem caz müziğini anlayıp dinlemek, hem ona ilişkin tasarımlar yapmak hem de Ankara’nın ‘Bir Avrupa şehri’ olmasına katkıda bulunan bu festivale paydaş olup tasarımlarını sunma fırsatı bulabilmek büyük bir mutluluk” diye konuştu.
Yarışmanın jüri heyetinde yer alan isimler ise şöyle; Caz Derneği Başkanı ve festivalin küratörü Özlem Oktar Varoğlu, Selin Demiral, Burak Bozkurt, Prof. Çiğdem Demir, Doç. Dr. Pelin Öztürk Göçmen, Doç. Tevfik İnanç İlisulu, Dr. Öğr. Gör. İrem Bilgi ve Arş. Gör. Selin Nimet Aydın.
Tören ve sergi açılışından sonra Erkan Oğur, Müziklerde ayrım yapmayan, insana ait müziklerin bir bütün olduğunu, soyut, modal, tonal ve makamsal doğaçlamalarla halden hale geçerek ifade etmeye çalışan TELVİN adlı müzik grubu ile “Caz ve özgürlük” diyerek Ankara seyircisine unutulmaz bir gece yaşattı.
Ankara Uluslararası Caz Festivali 25 Kasım’a kadar çeşitli konser ve etkinliklerle devam edecek. 10 gün sürecek festivalde, 20 ayrı konser ve etkinlik gerçekleştirilecek.