Bu yıl uluslararası katılımlı olarak gerçekleştirilen 7. AFSAD Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. 98 ülkeden 1970 filmin katıldığı festival, kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel film kategorilerindeki kısa film seçkisiyle Başkentli sinemaseverlere üç günlük dolu dolu bir program sundu.
Farklı kültürleri kısa filmin ortak dilinde buluşturan festival, Didem Özkavukçu’nun sunuculuğunu yaptığı ödül töreniyle sona erdi.
Animasyon kategorisinde The Sprayer, From Our Side, Letter from a Stranger; deneysel kısa film kateogorisinde Clotheslıne, Greenhouse Studies; belgesel film kategorisinde Bauxsite, Madak, Memories of water, Jade Rain; kurmaca kısa film kategorisinde ise Just Another Eva, The Halt, Together Alone ve Onan finale kalan filmler oldu. Jüri özel ödüllerini animasyon kategorisinden Letter From a Stranger; deneysel film kategorisinden Clothesline; belgesel film kategorisinden Jade Rain, Bauxite ve Madak; kurmaca kısa film kategorisinden ise Onan ve Just Another Eva alırken; en iyi film ödülleri ise şu filmlerin oldu;
Animasyon Kısa Film En İyi Film Ödülü: The Sprayer
Deneysel Kısa Film En İyi Film Ödülü: Clothesline
Belgesel Kısa Film Kategorisi En İyi Film Ödülü: Memories of Water
Kurmaca Kısa Film Kategorisi En İyi Film Ödülü: Together Alone
Bu sene uluslararası filmleri de seçkisine dahil etmesiyle yeni bir soluk kazanan festivalin direktörü Gürel Kutlular, bunun zaman ve bütçe planlamalarını tamamıyla değiştirdiğini dile getirerek “Esasında bir fotoğraf derneği olduğumuzdan ilgilendiğimiz ölçek fotoğraf; dolayısıyla üyeler içerisinden her zaman eşit miktarda ilgi göremediğimiz oluyor. Festivale başlarken her seferinde doğru ekibin önemini görüyorum, çünkü ekip uzun zamandır birlikte ve herkes işini özveriyle yapıyor. 7. festivalimiz; bu işte biraz daha amatör olduğumuzdan festival sürecinde öğrenerek ilerlediğimizi söyleyebilirim. Herkes bir önceki seneden aldığı birikim ve tecrübeyle ilerliyor. Bu sene de ufak aksaklıklarımız oldu ancak bunu seyirciye olabildiğince az yansıtmak hep ilk önceliğimizdi. Bu seneki yeniliklerimizi, bilhassa uluslararası ölçeğimizi 8. festivale aktarırken bunun zaman planlamasını daha iyi yapıp izleyiciye daha fazla film sunma hedefindeyiz. Bu filmlerin temin edilmesi hususunda birçok teknik detay devreye giriyor. Daha önden ve planlı başlayarak, daha doğru bir bütçe ve zaman planı yapma hedefindeyiz. Tabiri caizde artık başımıza gelecek olanın bilincindeyiz” dedi.
‘KISA FİLMLER ÜLKE VE DÜNYANIN NABZINI TUTUYOR’Kısa filmin hem akademik hem politik hem de sosyal trendleri daha çabuk yakaladığını dile getiren Kutlular, şu değerlendirmelerde bulundu; “Sinema salonlarında izlediğiniz herhangi bir film ticari kaygılar güderek hazırlandığından ‘otosansür’ diyebileceğimiz kimi aşamalardan geçiyor ama kısa film çeken yönetmenler bu konuda daha serbestler; günün koşul ve problemlerine çok daha çabuk tepki verebiliyorlar. Bu anlamda kısa film festivallerindeki filmleri izlemek ülke ve dünyanın nabzını tutmak açısından önemli. Aynı şekilde çekim teknikleri olsun yeni görsel trendler olsun; bunları sıcağı sıcağına öğrenmek açısından çok etkili. Ancak kısa filmin de şöyle bir handikabı var, genel izleyiciye değil çok niş bir izleyiciye hitap ediyor.”
Ankara’nın kısa film festivalleri için yetersiz kaldığını ifade eden Kutlular, “Ülke genelindeki çeşitli festivaller Başkente uğruyor olsa da, bu konuda çok yetersiz kalıyoruz. Çünkü Ankara’da çok fazla üniversite dolayısıyla iletişim ve radyo televizyon sinema bölümleri var. Öğrencilere kendi işlerini gösterebilme fırsatını ise bu festivaller doğuruyor” dedi.
KUTLULAR’IN FESTİVAL FAVORİSİ ‘MADAK’: TÜRKİYE’DE ANLATILABİLECEK ÇOK FAZLA HİKAYE VAREn sevdiği kısa filmi sorduğumuzda ise Kutlular, belgesel film kategorisinde jüri özel ödülünü alan ‘Madak’ cevabını vererek şunları söylüyor; “Madak, Bitlis bölgesinde çekilmiş bir belgesel. Orada, filmin ne anlattığının ötesinde Türkiye’nin bilmediğimiz kısım ve detaylarını bize gösteriyor olması çekici geliyor. Çünkü Türkiye’de anlatılabilecek çok fazla hikaye var ve ana akım sinemada göremediğimiz detayları bu tarz kısa filmlerde yönetmen ve yapımcılarımız bize aktarıyor. Madak da onlardan bir tanesi. Seçkide tüm filmlerin arasından sıyrılarak bende ayrı bir yer tutmuş kısa filme Madak diyebiliriz.”
AFSAD BAŞKANI KARADAĞ: KISA FİLMİN DÜNYADAKİ GELİŞİMİNİ YAKINDAN İZLEMEK ADINA ÖNEMLİ BİR SEÇKİAFSAD Başkanı Erkan Karadağ, AFSAD kısa film festivallerinin kısa filmin dünyadaki gelişimini yakından izlemek ve yenilikleri paylaşmak açısından önemli bir seçkide bulunduğunu dile getirerek, “Başkanlık dönemimdeki ilk festival deneyimim olması bakımından benim için heyecanlı bir süreçti. 46 yıldır fotoğrafın yanı sıra kısa film seminerleri ve atölye çalışmaları ile sinema alanında üretimi destekleyen AFSAD, Uluslararası Kısa Film Festivaline dönüştürdüğü programı ile sanata ve sinemaya olan katkılarını her sene daha da güçlendirmeyi amaçlayarak ilerliyor. Hep söylerim, dernek olarak iki amiral gemimiz var. Birisi Kontrast Dergimiz, birisi de AFSAD Sinema. AFSAD Sinema olarak üç gündür Ankaralılara bir sinema şöleni yaşatmış olduğumuzu ümit ediyorum. Ekibimiz çok sağlamdı, amiral gemisini yöneten Gürel arkadaşımız zaten bu konuda çok tecrübeli, aldığı bayrağı çok iyi bir yere taşıdı. Gelecek seneki festivalimizde daha ileri nasıl gidebileceğimiz hususunda tartışarak, daha büyük bir organizasyonla hazırlanacağız” diye konuştu.