Aynı anne ve babadan meydana gelen veya farklı anneden babadan birinin ortak olduğu insana kardeş denir.
Türkçe kardeş kelimesi, etimolojik olarak “daş” ismiyle birleştirilerek “karındaş” olarak da söylenebilir. Divan-ı Lügati’t Türk’te “karındaş” olarak geçer. Türklerin her bir boyunda kardeş kelimesi bir iki harf değişikliği ile aynıdır. Ör. Kıpçakça da “karındaş”, Azerbaycan’ da “qardaş”, Türkmenlerde “kardeş”, Özbekçede “garindoş” vs. gibi.
Anadolu’da halk arsında “gardaş” kelimesi daha fazla söylenir. Türk milleti bu büyük ortaklık sayesinde kolay kolay birbirlerinden kopmayacak şekilde bağlanılır. Ayrı insan olma kavramı bu bağ ile değişir bir bütün, bir millet, bir milletin parçaları olunur.
Bunlar birbirlerini diğer farklı olan insanlardan daha ayrı severler. Birbirleri için her türlü fedakârlıkları gösterirler.
Birbirlerine sıkı sıkıya bağlı ailelerde de amca, dayı, hala, teyze çocukları da kardeş gibidir. Aynı karında yatmış gibi iyi veya kötü tüm zamanlarında birbirlerinin yanında olurlar. Ailelerinin kıymetini ve özelliklerini bilir ve davranışları politikaları bu doğrultuda olur.
Kardeşler arasında hiçbir zaman birbirine kötülük yapma duygusu, isteği olmaz. Olmamalıdır. Kardeşine gelebilecek kötülüklerden, menfur olaylardan korumak için gücünden daha fazla güç gösterilir. Kardeşine zarar verecek, onu incitecek hiçbir olaya kendi çıkarına da olsa aralarına girmez, girmemelidir. Herkes çıkarını normalin üzerinde daha önde düşünüyorsa yeteri kadar kardeşlik şuuru oluşmamış demektir.
Bu bağ sadece insanlar arasında değil, milletler devletler arasında da mevcuttur. Türk kardeşliği dediğimiz bağ; TÜRKİYE, AZERBAYCAN, TÜRKMENİSTAN, ÖZBEKİSTAN, KIRGIZİSTAN, KAZAKİSTAN, KIBRIS gibi ülkeler ve kardeş Türk toplulukları arasında kültür, töre, anane ve gelenek gibi ortak özelliklerin etkisiyle vardır.
Bu kardeşlik bağları çok büyük fedakârlık, özveri gerektirdiği içindir ki kolay kolay oluşmaz. Birçok sorunla karşılaşılsa bile yine kolay kolay yıkılamaz..
Bu bağ insanlar ile devletler arasında da farklıklar gösterir. İnsanlar arasındaki en ufak bir pürüzde, pürüzün çözülmesi daha kolaydır ama devletler arasında olduğu zaman bu kadar kolay olmayabilir. Bu yüzden devletler arası ilişkilerde daha dikkatli ve kardeşe zarar getirmeyecek şekilde çözümler bulunması şarttır. Örnek olarak; AZERBAYCAN-ERMENİSTAN arasındaki Azerbaycan’ımızı tehdit eden gelişmelere karşı, kardeşimiz AZERBAYCAN’A zarar gelmemesi için gerekenin Türkiye tarafından yapıldığı gibi..
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Fitneye dikkat etmek, fitne çıkarıcıları ile ilişkileri dikkatli tutmak gerekir. Aralarında yakın etnik, manevi ve duygusal bağ olan devletlerin aralarına girebilecek fitne, cevizin kıvrımları arasına giren mikroptan farkı olmaz. Zamanla bütün cevizi çürütür ve harap eder.
Kendimize kardeşlerimize ve dostlarımıza sahip çıkacak kadar onurlu olmak dileğiyle.