Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası (AYTHESOD) Kurucu Başkanı Ramazan Akpınar, pandemi ile birlikte hızlı bir gelişim gösteren e-ticaret ile birlikte yemek başta olmak üzere birçok sektörde adrese teslim paket servisi yapan moto-oto kuryelerin öneminin ortaya çıktığını, sayısının ise o dönemden itibaren her geçen gün arttığını kaydetti.
25 yıldır mesleğin içerisinde olduğunu ifade eden Oda Başkanı Akpınar, “Odamız, moto-oto kurye esnafımızı bir çatı altında toplayarak, üyelerimizin müşterek talep ve beklentileri ile mesleğin tüm şartlara uygun sürdürülmesini sağlamak üzere Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) çatısı altında kısa bir süre önce kuruldu. Şu an sadece Ankara’da 11 bin 500’ü vergi mükellefi olmak üzere 30 binin üzerinde kurye mevcut. Odamız çok yeni olduğu için şu an kayıtlı kurye esnaf sayısı 600’ün üzerinde. Her geçen gün de odamıza kayıtlı üye sayımız artıyor. Aslında kuryelik yapan vergi mükellefi ya da kayıt dışı çalışan kuryenin 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununa göre ANKESOB sicil marifetiyle Odamıza kayıtları zorunlu olup, isteğe bağlı değildir. Buradaki bir sorun ise e-ticaret firmaları, kuryelerin odaya kayıtlı olmasını istemiyor. Çünkü odamız, kuryelerin haklarını korumak için gayret gösteriyor. Esnaf kuryeler olarak serbest meslek erbabı olsak da, büyük e-ticaret firmaları bizleri kendi maaşlı elemanı gibi görüyor ve öyle çalıştırıyor. Günde 10 saatin üzerinde çalışırken, bir kuryenin aylık cirosu yaklaşık 50 bin TL. Bunun içinde sigorta, vergi dahil motor ve ticari aracın tüm masrafları bize ait. Masraflardan sonra bir asgari ücret kadar bile bir gelir kalmıyor. Ayrıca e-ticaret firmaları, parayla verdiği kıyafetlerle bizlere bir de reklamını yaptırıyor.” dedi.
Bir gönderiyi sahibine ulaştırmak için verdikleri hizmet noktasında sorumluluklarının farkında olduklarını ve bu anlamda mesleğin hak ettiği değere kavuşması ve tanımlanması için gayretle çalıştıklarını belirten Akpınar, kuryecilik mesleğinin usul ve esaslarına ilişkin ilgili bir yönetmeliğin olmaması, mesleki eğitim, mesleğin iş sağlığı ve güvenliği açısından az tehlikeli sınıftan tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfa geçmesi gerektiği, her önüne gelenin eğitimsiz ve MYK belgesiz, vergi dairesi ve oda kayıtsız mesleğe dahil olması ve standart fiyat tarifesi gibi birçok konuda sorunları olduğunu belirterek, sektörü yakından ilgilendiren ve gerekliliğine inanılan tüm sorunsal konularda çalışmalar yaptıklarını ve çözüm önerileri ile birlikte ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.
BELGELİ KURYELERLE HİZMET KALİTESİ ARTACAKOda olarak iş güvenliği içerisinde mesleki yeterliliğe büyük önem verdiklerini; üye moto-oto kurye esnafına “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” vereceklerini söyleyen Akpınar, meslek standartlarını temel alarak hayata geçirecekleri mesleki yeterlilik ve belgelendirmenin sektörde uyum ve güveni artıracağını, kaliteli iş ile birlikte iş kazası ihtimalini önemli ölçüde düşüreceğine inandıklarını belirterek, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Bugüne kadar moto-oto kuryeler olarak MYK Belgesi veren firmalar aracılığıyla belge alırken, artık Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) onayı ile yetkilendirilmiş, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonu ile Odamız bünyesinde olan belgelendirme kuruluşumuz ile mesleki yeterlilik belgelendirme ve sınav faaliyet ve işlemlerine çok kısa süre içerisinde kendimiz başlayacağız. Bununla ilgili tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Odamıza ait belgelendirme merkezi, Türkiye’de meslek odaları arasında bir ilk. Buradaki tüm iş ve işlemler yine kurye arkadaşlarımız tarafından yürütülecek. Yaptığımız iş, iş güvenliği açısından ve mesleki yeterlilik açısından büyük önem arz ediyor. Belge ile, kuryecilik işgücü becerilerinin tanımlanması ve belgelenmesini ve kişinin o işi yapıp yapamayacağının ve yeterliliğinin kayıt altına alınması sağlanmış olacak. Yetkin kuryelerle değer katacak, kalitesi artacak hizmetler üreteceğiz. Özellikle az tehlikeli sınıftan tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfa alındığımızda MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu olacak. Zorunlu olması, olmazsa olmazımız. Belgeli kurye çoğaldıkça mesleki yetkinlik artacak, kazalar da azalacak. Belgelerin süresi 5 yıl. A1 ehliyetine sahip olan tüm kuryeler başvurabilir ve belgesini alabilir. Bir taraftan kendi belgemizi yine kendimiz verirken, diğer taraftan ise mesleğimizin dışında da taksi, servis, oto alım satım meslek alanlarına da MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi verebilme yetkisine sahibiz.”