Üzerinden bir yıldan fazla zaman geçen Kahramanmaraş merkezli depremlerde resmi rakamlara göre 53000’in üzerinde insan hayatını kaybetti. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde birçok aile de kaybettikleri insanlar için hukuk mücadelelerine başladı. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, Saidbey Sitesi’nin başvurusu üzerine bu yapının özgün ve örnek yapısından kaynaklı bir bilirkişi raporu hazırladı. Bu dosyanın incelenmesinin ülkemizde yaşanan birçok olaya benzerliği ve yapılan birçok hataya örnek olabileceği gibi hususlardan dolayı önem teşkil ettiği kaydedildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu tarafından 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta ilk deprem sonrası yıkılan ve iki blokta toplam 43 kişinin yaşamını yitirdiği Saidbey Sitesi hakkında basın toplantısı düzenlendi. Basın açıklamasını İMO Ankara Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Onur Özergene başlattı.
Saidbey Sitesi’nde yaşanan ve ülkemizde de çok sıradanlaşan bu hataların neler olduğuna dikkat çekilen açıklamada İMO Ankara Şubesi Yürütme Kurulu Sayman Üyesi Cem Çetin, şunları kaydetti; “Söylemesi garip ama Kentsel Dönüşümden faydalanmış, yapı denetim hizmetinden faydalanmış süreç içerisinde taşıyıcı sistemine müdahale edilmiş sözde ruhsatlı aslında kaçak bir yapıdan bahsediyoruz. Şüphesiz ki herhangi bir yapının süreç içerisinde değişik ihtiyaçlara göre revize edilmesi gerekebilir. Ancak bu konuda özen gösterilmesi gereken şey bu revizyonların bir mühendislik hizmeti olarak algılanması gerekliliğidir. Saidbey Sitesi özelindeki değerlendirmede, zemin kattaki işletmenin ihtiyaçlarına göre bir revizyon yapılması gerekiyorsa Deprem Yönetmeliğine uygun olarak “Performans Analizi” ile birlikte revizyon gerçekleştirilmeliydi. Yapılması istenilen revizyonların yapının davranışını nasıl etkileyeceği gözlenerek, gerekli ise güçlendirme seçenekleri ile birlikte bu revizyonlar yapılmalıydı”
Bu işin başından itibaren her şeyin görmezden gelindiğini dile getiren Çetin, şu açıklamalarda bulundu; “Bırakın ruhsatı, projeye dahi ihtiyaç duyulmadan imalata başlanmış olması ve idarelerin imalatı aylarca görmezden gelmesi, 6 Şubat depreminde yapının 43 kişiye mezar olmasının sebebidir. Maalesef ülkemizde birçok yerde bazen ahbap-çavuş, bazen siyasi bazen de çıkar ilişkileri ile bu ve benzer kuralsızlıklar yaşanıyor. Bu sadece bizim tespit edebildiğimiz çarpıcı bir örnek ancak bu gibi durumlar için idarelerin de hukukun minderine çekilmesi gerektiğini düşünmekteyiz”
Çetin, İMO tarafından yapılan değerlendirmede Saidbey Sitesi A-B Bloklarının yıkımına etki eden ana unsurların şunlar olduğunu kaydetti;
-Yapımı esnasında uygulama yanlışlıkları,
-Yapım ruhsatı alınmadan inşaata başlanmasına izin verilmesi / engel olunmaması
-Denetim eksiklikleri
-Dökülen betonun tasarım dayanımına göre kabul edilemeyecek düzeyde kalması, (Yapı malzemelerinin kalitesiz olması)
-Yapıda sonradan statik projesine uygun olmayan ve yapı davranışını olumsuz olarak etkileyen imalatların yapılması
-Yapının ilave yüklere maruz bırakılması