Altındağ Kaymakamlığı, Altındağ İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve ŞİİRDER ortaklığında gerçekleştirilen “Eski Ramazanlar Eskimeyen Şiirler” programı, Altındağ Belediyesi Şair Bakî Kültür Merkezinde gerçekleşti.
“Başkent Ankara, şiirin de başkenti olacak” parolası ile yola çıkan ŞİİRDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Arlı’nın açılış konuşmasıyla başlayan programa, Altındağlı öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
“Sahne almış bir şair için dünyanın en güzel ortamı, öğrenci topluluklarına hitap etmektir. Bizler, sizlerle yer değiştirmek için sabırsızlanıyoruz.” diyerek sözlerine başlayan Arlı, yarınlara hazırlanan öğrencilere; “Sizler, tebasını merhametle yönetecek yarının mülkî idare amirleri ile yerel yöneticileri, vatansever ve çalışkan bürokratları, ilim irfan insanları ile fedakâr öğretmenleri, şifa dağıtacak hekimleri ile adalet terazisi kuracak hâkimleri, notalara yön verecek müzisyenleri, rekor kıracak sporcuları, zelzeleyi hafifleten mimarları, gökleri hedefleyen astronotları, İslâm’ı yaşatacak din görevlileri, tarafsız yazacak gazetecileri, edebiyatı sevdirecek şairleri ve yazarları olacaksınız” diye seslendikten sonra şiiri tasvir eden bir paragraf açtı:
Şiir, Çanakkale’de yazılan destandır. Şiir, Nene Hatunun başında yemeni, beşikteki bebeğe söylenen ninnidir. Şiir, 15 Temmuz’da şahlanış, Gazze’de onurlu bir direniştir. Şiir, gün yüzü görmemiş ilhamların bir ize dönüşmesi, Çamlıdere’den akan berrak suların Erzincan’a kadar ulaşmasıdır. Şiir, Köroğlu’ndan Haymana’ya gönderilen selâm, memleket semalarında yankılanan şarkıdır, türküdür. Şiir, zamanla azalan sevgileri çoğaltan ata tohumu, altın başak, bizi zemheriden Dareyn’ne oradan da Derya ve Meczuba çıkaran ak zambaktır. Şiir, biraz kül işçiliği, çiçek özü biraz da şehir sözlüğüdür. Şiir, karlı yollarda göçebe atlar ile yarışan şimendifer, kırmızıya boyanan karanfil, mavi sularda yüzen nilüferdir… Şiir, lambada titreyen alev, minberde, kürsüde okunan söylevdir… Şiir, yiğitlerin ardından yakılan ağıt, gelinleri karşılayan zılgıttır… Velhasıl şiir, tüm sanatların gök kubbesidir…”
Konuşmasında 8 Aralık 2023 tarihinde İsrail saldırısında şehit düşen Gazze İslam Üniversitesi Profesörü şair Refaat Alareer’e de selâm yollayan ŞİİRDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Arlı, projeye katılan konuk şairlere, salonu dolduran öğrencilere, öğretmenlere, okul müdürlerine ve Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yıldırım ile Altındağ Kaymakamı Cumali Atilla’nın yerine programa katılan Kaymakam refiki Fahrünnisa Şükran İlter’e vermiş olduğu katkılardan dolayı teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Ev sahibi hüviyetiyle kürsüye gelen Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yıldırım, salonu dolduran konuklara hitaben, programa gösterilen teveccühten duyduğu memnuniyeti aktardıktan sonra projeye destek veren ŞİİRDER’e ve Altındağ Kaymakamlığına teşekkürlerini sundu.
11 ayın sultanı Ramazan ayına atfen düzenledikleri “Eski Ramazanlar Eskimeyen Şiirler” programı ile geçmişin güzel hasletlerini yaşama fırsatı bulduklarını ve bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini aktaran Yıldırım, Altındağ İlçe Müdürlüğü olarak ortaokul ve liseler arası düzenledikleri: “Gençlerin Kaleminden ve Dilinden Duâ Yarışması” sonucunda derece alan öğrencileri tebrik ederek konuşmasını tamamladı. Proje koordinatörlüğünü, eğitimci, şair-yazar, hikâye anlatıcısı Sultan Doksöz’ün, sunuculuğunu Tuğba Sultan Şahin’in üstlendiği program, Ulus İlk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Eslem Emin Bal’ın okuduğu Kur’an-ı Kerîm Tilaveti ile başladı.
Daha sonra şiir dinletisine geçildi ve programa katılan; Mehmet Aycı, İlter Yeşilay, Cevat Akkanat, Nuray Alper, Şükrü Ünal, Ahmet Eroğlu, Sona Bilgin Polat, Hayâlî, Adem Yazar ve Recep Koç gibi şiirin öncü isimlerinden oluşan konuk şairler, izleyicileri geçmişe götüren şiirlerini seslendirdiler.
Sahneye ilk gelen isim, Türk edebiyatına seçkin kitaplar kazandıran ödüllü şair Mehmet Aycı oldu ve 92 beyitten oluşan “Oruç Kitabı” şiirinden pasajlar seslendirdi.
Ülkenin önemli kadın şairlerinden ve şarkı sözü yazarlarından olan İlter Yeşilay, Ramazan ayını aydınlatan “Kadir Gecesi” başlıklı şiiriyle salonu kendine hayran bırakan isim oldu.
“Gelenek ve İkinci Yeni Şiiri” başlıklı teze sahip olan ve şiir, deneme, eleştiri, antoloji, derleme dallarında sayısız esere imza atan şair Cevat Akkanat ise, “Can Havli ve Şarkı” isimli eserlerini izleyiciyle paylaştıktan sonra Ortaokullar arası “Gençlerin Kaleminden ve Dilinden Duâ Yarışması” finalisti, Sultan Alparslan Ortaokulu Öğrencisi Zehra Kılıç sahne aldı ve kendisine birincilik getiren duâsını okudu.
Programın ikinci bölümünde, TOBB Üniversitesi, Yeni Türk Edebiyatı alanında yüksek lisans tezini tamamlayan; Dareyn ve Gönül Devleti adlı eserleri okurları tarafından rağbet gören şair Nuray Alper mikrofon başına geçti ve “Derya ile Meczup” isimli esere adını veren şiiri seslendirdi. Ödüllü şairlerden olan Alper, kalplerine dokunduğu öğrencilerden büyük alkış aldı.
Kaleme aldığı eserleri, Türkiye’nin ünlü bestekârları tarafından bestelenip seslendirilen ve çok sayıda dergiyi okurla buluşturan şair Şükrü Ünal’ın “Donmasın Benim Kalbim” isimli eserini seslendirdikten sonra çile şairi merhum Necip Fazıl Kısakürek ile olan hatırasını izleyiciyle paylaşması, programa renk kattı.
“Sahibinin sesinden şiirler” faslını başlatan bununla ilgili başarılı canlı yayınlara imza atan, hece ve serbest vezinle kaleme aldığı şiirleri ile bilinen şair Adem Yazar, dinleyicileri “Rüya” başlıklı şiiriyle mest etti İkinci bölümün sonunda, Şef Hasan Özer yönetimindeki Ulus İlk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan orkestra ve korosu, Ramazan ayında çokça dinlenen eserlerden örnekler verdi ve büyük bir beğeni topladı Programa Bursa’dan katılan ve çocuk edebiyatı dalında Unesco ödülüne layık görülen şair Sona Bilgin Polat, “Anne” şiiriyle dinleyicinin kalbine girmeye çalıştı.
“Haymana Sevdası” isimli ortak klibi ile şiir severlerin gönlünde taht kuran şiirin güçlü sesi Hayâlî, Nurullah Genç imzalı “Beni Anlamayışına” başlıklı şiiri, kendine has üslubu ile yorumladı… Üçüncü bölümün son şairi, Başkent Ankara’da sayısız şiir etkinliğini organize eden ve serbest dalda beğenilen eserlere imza atan Ahmet Eroğlu oldu ve “Yüreğimde binlerce şiir kanıyor” başlıklı şiirini dinleyici ile paylaştı. Bu bölümün sonunda geçmişte kalan Ramazanların vazgeçilmez eğlencesi olan meddah gösterisi için meddah sanatçısı Nalan Tunga Pehlivan sahne aldı ve tek kişilik oyunu ile izleyiciyi büyüledi.
Programın dördüncü ve son bölümünde “Kül İşçiliği” isimli eseri ile öne çıkan şair Recep Koç sahne aldı ve “Mahşer-i Efsun” isimli şiirini izleyiciyle paylaştı.
“Eski Ramazanlar Eskimeyen Şiirler” proje ortaklarından ŞİİRDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Arlı, bu kez şair kimliği ile sahneye çıktı ve sevilen şiirlerden “Dene” başlıklı eserini yorumladı Liseler arası “Gençlerin Kaleminden ve Dilinden Duâ Yarışması” finalisti, Çamlık MTAL öğrencisi Semanur Akpınar, dereceye giren duâsını okudu ve salondakiler “Âmin” diyerek mukabelede bulundu Ulus İlk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesi Korosu bir kez daha sahne alarak Türk Tasavvuf musikisinin sevilen eserlerini seslendirdiler.
Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yıldırım ile Kaymakam refiki Fahrünnisa Şükran İlter tarafından proje dâhilinde sahne alan konuk şairler ile Duâ Okuma Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere plâketleri takdim edildi. İzleyicinin yoğun ilgi gösterdiği ve beğeniyle izlediği program toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu…