ABB çocuk odaklı afet risk azaltıcı çalıştayı gerçekleştirdi

Afet, toplulukların tehdit altında olduğu, genellikle yerel imkanlarla müdahalenin yetersiz kaldığı, ulusal kaynakların seferber edilmesi gerektiği, büyük can ve mal kayıplarına yol açan beklenmedik ve istenmedik durumlar olarak tanımlanmakta.
Bu beklenmedik ve aniden gelişebilen riskli olayların açabileceği hasarları azaltabilmemiz yoluysa önceden konu hakkında yapılan bilgilendirme ve bilinçlendirme projelerini hayata geçirmekle mümkün.
Üstelik afetlere yönelik bilgilendirici eğitim projeleri tüm yaş gruplarını kapsayacak şekilde planlanmalı. İş yerlerinde, okullarda, semtlerde, ulaşılabilen herkese ulaşılmalı. Çocuklara, gençlere, yetişkinlere, herkese afet durumunda riskleri azaltmak için neler yapılabileceği söylenmeli.
Ankara Büyükşehir Belediyesi de geçtiğimiz haftalarda, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) iş birliğiyle Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Hazırlanması Çalıştayı düzenlendi. Düzenlenen bu çalıştayda, afetlere hazırlık ve afet sonrası yapılması gerekenler ele alındı, çocukların bakış açısıyla öneriler ve beklentiler tartışıldı.
Belediye yöneticilerinin yer aldığı iç paydaş toplantısının ardından yapılan dış paydaş toplantısı, kentteki kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Üç gün süren çalıştayda, üçüncü gününde de ABB Çocuk Meclisi üyeleri, atölye çalışmalarıyla afetlere karşı daha güvende olmak için fikirlerini sundu.
Çalıştay sonucunda hazırlanan raporun, bir eylem planına dönüştürülerek kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılacağı bilgisi de verildi.
Umarım bu rapor kısa sürede herkese ulaştırılır, sadece kentimizde lokal bölgelerde akut anlarda gelişen problemler, afetler karşısında çözüm sunabilmenin ötesine bizleri geçirir.