Afetler insanların olumsuz tutum ve davranışlarının sonucu karşılaşılan yıkıcı etkilere sahip durumdadır. Afetlerden korunmanın en önemli yolu afete sebep olan insanların farkındalıklarını artmasından geçmektedir.
Yukarıdaki cümleler, Ahmet Özdemir ve Turgut Şahinöz’ün, “Toplumda Afet Farkındalığı Oluşturmaya Yönelik Kullanılan Araçlar: Nitel Bir Çalışma” makalelerinin Öz kısmından bir alıntı.
Özdemir ve Şahinöz önemli bir tespiti ortaya koymuşlar çalışmalarında, eğer bu konuda farkındalığımız olmazsa, karşılaştığımız afetlerin etkilerini ne yazık ki olumsuz bir şekilde etkileme eğiliminde olabiliyoruz.
İşte bu noktada, toplum farkındalığı oluşturmak adına yerel yönetimler de etkin çalışmalar sürdürüyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı da, okul öncesi çocuklara yönelik “Afet Farkındalık ve Temel İlk Yardım Semineri” düzenlemeye başlayarak, bu konuda önemli bir adım attı.
Düzenlenen Afet Farkındalık ve Temel İlk Yardım seminerinde, çocuklara deprem, sel ve yangınlarla karşılaşırlarsa, nasıl davranmaları gerektiği oyun ve interaktif aktivitelerle anlatıldı.
Bugüne kadar STK’lar, apartman görevlileri, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki çocuklara Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu eğitimi vermiş olması oldukça kıymetli.
Yerel yönetimlerin toplumu doğal afetler konusunda bilinçlendirme konusundaki hassasiyetlerini gönülden destekliyor, hatta bu eğitimlerin sadece çocuklara değil, ailelerine de verilmesi, akabinde belki de mahallelerde kurulu olan merkezlerde gerekiyorsa birkaç ayda bir bu eğitimlerin düzenleniyor olması gerekliliğine inanıyorum.
Hatta dijitalleşen dünya ile neredeyse tüm bilgilere ellerimizdeki küçük telefonlardan ulaşma imkanımız olan bir çağda, bu gibi önemli eğitimlerin hepimizin sıklıkla kullandığı yerel yönetimlerin aplikasyonları aracılığıyla, hızla ve daha çok kişiye ulaştırma imkanını da yerel yönetimlerin değerlendirebileceğini hatırlatmada fayda olduğunu düşünüyorum.
Kalın sağlıcakla.