Akçam: Vergi kaçıranlar için yeni düzenlemeler yolda

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesiyle alakalı bir çalışma olduğunun sinyalini verdi. Yapılacak düzenlemeyle ilgili Bakan Şimşek ayrıntıları açıklamazken Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akçam, yapılacak ilk işin gayrimenkul alım satımında ortaya çıkan vergi kaybını önlemek olacağını söyleyerek, “Gayrimenkul alım satımında kimse gerçek değer üzerinden tapu harcı ödemiyor. Bunun önüne geçmek için ya çok yüksek olan tapu harçları düşürülmeli ya da vergi kaybını önlemek için ciddi adımlar atılmalı” dedi.
ATEM Başkanı Hakan Akçam, geçtiğimiz hafta konuyla ilgili yaptığı öneriyi hatırlatarak vergi kaçağını önlemek için tapu harçlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi. Bakanlığın tapu harcını düşürmekten ziyade başka önlemler alabileceğini ifade eden Akçam, “Gayrimenkul alış-satışını yapanların banka bilgileri incelenebilir. 10 milyona satılan bir gayrimenkulün değeri tapu işlemi sırasında 2 milyon olarak gösterilmiş olsa da alış-satış yapan kişilerin banka bilgilerinden bu tespit edilebilir. Tespit edildikten sonra da hem aradaki fark talep edilir hem de vergi kaçırmaktan iki tarafa da yaptırım uygulanabilir” dedi.
GAYRİMENKULÜN GERÇEK DEĞERİ BELİRTİLMİYOR“Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesiyle alakalı bir çalışma olduğunu ifade etti fakat ayrıntılarından henüz bahsetmedi” diyen Akçam sözlerine şöyle devam etti: “Biz geçtiğimiz hafta buna ilişkin bir açıklama yapmıştık. Tahminimiz arsa ya da gayrimenkul satışında tapu harcı ödenirken vergi kaçağını önlemek için atılacak adımlar yönünde. Tapu harç bedeli hem alıcıdan hem satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında alınıyor. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 2 milyon TL olan bir konut için 80 bin TL harç ödenmesi gerekiyor. Fakat bu tutarı fazla bulan vatandaş taşınmazın gerçek piyasa değeri 2 milyon iken emlak vergi beyan değeri daha düşük rakamlarda gösteriliyor. Sonuç olarak tapu harcı da bu beyan edilen düşük değer üzerinden alınıyor. Tapu harcı olarak 80 bin ödenmesi gerekirken 8 bin gibi rakamlar ödeniyor. Yani tapu harçlarını yüksek bulan vatandaş alış ve satışlarda piyasa fiyatı yerine emlak beyan değeri kullanmayı tercih ediyor. Tapu harçlarının yüksek olması vatandaşı konutun bedelini tapu üzerinde düşük göstermeye itiyor. Devlet yüksek harç alayım derken aslında çok düşük harç miktarı alarak bu noktada vergiden daha az kazanç sağlamış oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı buna ilişkin önlemler alacak gibi gözüküyor” dedi.
TAPU HARCI ÜZERİNDEN VERGİ KAÇIRMAYA ÇALIŞANLARIN BANKA HESAPLARI İNCELENEBİLİRGayrimenkulün satışından önce işin uzmanları tarafından gayrimenkulün değerlemesi yapılırsa ve belirlenen değer üzerinden konutun fiyatı gösterilirse sorunun çözülebileceğini ifade eden Akçam, “Satıştan önce gayrimenkul değerlendirme uzmanlarına konutun değer tespiti yaptırılıp, tapu harcı da yüzde 4’ten 1’e indirilirse, sistemin denetlenmesine önem verilip usulsüzlük yapanlara büyük yaptırımlar gelirse tapu harcından elde edilen gelir 10 kat artar. Fakat bizim tahminimize göre yapılacak düzenleme ile tapu harcını düşürmekten ziyade daha farklı yöntemler denenecek. Akla gelen ilk şey ise gayrimenkul alış satışı yapan kişilerin banka hesapları incelenebilir. 10 milyona satılan bir gayrimenkulün değeri tapu işlemi sırasında 2 milyon olarak gösterilmiş olsa da alış-satış yapan kişilerin banka bilgilerinden bu tespit edilebilir. Tespit edildikten sonra da hem aradaki fark talep edilir hem de vergi kaçırmaktan iki tarafa da yaptırım uygulanabilir” dedi.
TAŞINMAZ DEĞERLEME SİSTEMİ HAYATA GEÇMELİ“Denetimlerin sıkı olmaması, tapu harcının yüksek olması, gayrimenkullerin gerçek değerlemelerinin uzmanlara yaptırılmaması ve tapuda rayiç bedel yerine gerçek değer üzerinden işlem yapılmamasından dolayı kimse hem konutunun gerçek değerini bilemiyor hem de özetle vergi kaçırılıyor” diyen Akçam şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Hazine ve Maliye Bakanlığı alınacak çeşitli önlemlerin sinyallerini verse de Taşınmaz Değerleme Sistemi’nin hayata tam anlamıyla geçmesi ile hem kaçırılan vergilerin önüne geçilip vergiden daha yüksek kazanç elde edilebilir. Banka hesaplarının gözetim altına alınması belki vergi kaybını bir nebze durdurabilir fakat daha kalıcı çözümler şart.”