Akçam’dan konut sorununa reçete

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, son birkaç yıldır gündemden düşmeyen yüksek kiralar ve sürekli artan konut fiyatlarına ilişkin konuştu. Yaz mevsiminin başlaması ile kira fiyatlarının yükselebileceğini ifade eden Akçam, kira artış oranına konulan yüzde 25 sınırının da 1 Temmuz 2024’te sona erebileceğini belirtti. Akçam, konut sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerilerini sıralarken, yerel yönetimlerin fiyat belirlemede etkin olması gerektiğini de söyledi.
ATEM Başkanı Hakan Akçam konut sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerilerini dile getirdi. Çimento ve beton başta olmak üzere inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatların kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çeken Akçam, insanların sınırsız konut sahibi olmalarının önüne geçilmesi gerektiğine değindi. Akçam, hükümet yetkililerinin konut sektöründe yaşanan sorunları çözmek için çalışmalar yaptıklarına da değinerek, “Hükümet bizim sunduğumuz önerileri dikkate alır ise önümüzdeki dört yıl içerisinde konut sorununun çözüleceğine inanıyoruz” dedi.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam’ın emlak sektörüne disiplin getirecek önerileri şöyle sıraladı:
“Yabancıya satış (Arsa / Konut / İşyeri vs.) durdurulmalı. Kirada halihazırdaki uygulama kaldırılmalıdır. İkinci el konutlara uygun kredilerle insanların ulaşabilmesi sağlanmalıdır. İnsanların sınırsız konut sahibi olmalarının önüne geçilmesi için ikinci konutu olmasına rağmen üçüncü konutu almak isteyenler ciddi bir vergi ödemek zorunda kalmalıdır. Böylece yatırımcılar konuttan uzak tutacak ve sadece barınma ihtiyacı olanların işyeri, arsa ya da tarla talebi karşılanacaktır. Metropol şehirlere göçün caydırıcı hale getirilmesi ve göçün durdurulması uzun vadede sağlanmalı, bununla ilgili planlamalar hayata geçirilmelidir. Serbest piyasa mantığı dışında barınma ihtiyacına ulaşımın zorlaştırılması, insani haklar çerçevesinde düşünülmelidir. Şehirlerin etrafındaki banliyölere insanlarımız özendirilmeli, bunun için de merkeze ulaşımın sorun olmaktan çıkarılması uzun vadede uygun olacaktır. Lokasyona göre yerel yönetimler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve STK’larla ortak bir Fiyat Belirleme Komisyonu kurulup, her bir konutun taşınmaz kimliği ile takip edilmek üzere rayiç fiyatı oluşturulmalı. Kısa süreli tatil kiralamaları için yeni lisanslar verme işine yasaklama kararı alınmalı. Çimento ve beton başta olmak üzere inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatlar kontrol altına alınmalı. Gerekirse geçici olarak ihracatı yasaklanmalıdır. Mutlaka denetleme olmalı. Ayakçılara dur denilmelidir. Adalet Bakanlığı’nın öncülüğünde hazırlanacak deprem ve salgın dönemlerinde kirada fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasa değişiklikleri çok ivedi olarak hayata geçirilmelidir. Gayrimenkul satan veya kiraya veren kişilerin rakamlardan ve serbest piyasa kurallarından değil, fahiş fiyat mevzuatından değerlendirilmesi gereklidir.
-Kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden yapılmasına bir an önce başlanmalı, sözleşmeler çok ivedi hayata geçirilmelidir. Böylece kiralar kayıt altına alınacaktır. Daire sahiplerinin ilan portallarındaki ilanlarında fiyat artışında minimum 1 ay değişiklik yapılmamalı veya belli bir oranda yapabilmesine izin verilmelidir. Ticaret Bakanlığı, ilan portallarındaki ilanların geçmişteki fiyat hareketini arşivleyerek, buradaki seyirden yüksek fiyat hareketi yapanları cezai işlemle karşı karşıya getirmelidir. Bireysel gayrimenkul sahipleri ilan portallarına ücretsiz ilan verememelidir. Tapu veya ruhsat sahibi olmayanlar ilan sitelerine ilan verememelidir. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK), fiyat artışlarında insan haklarına aykırı davranıldığından dolayı 89 bin liraya kadar ceza kesme yetkisi bulunmaktadır. Kurum bu yetkiyi çok acil bir şekilde kullanmalıdır.”