GGYD Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, toplantıda, Türk Savunma Sanayii’nin öncü kuruluşlarından Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’ye ( TUSAŞ) 23 Ekim Çarşamba günü yapılan terör saldırısını kınadı. Toplantının onur konuğu ABD Merkez Bankası Fed’in eski Ekonomik Araştırmalar Grubu Direktörü ve Şahinöz Akademi’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erkin Şahinöz, katılımcılara, “Risk ve Belirsizlik” başlıklı bir sunum yaptı.
GGYD’nin 70’inci İş’te Fırsat Toplantısı, GGYD üyelerinin faaliyet gösterdikleri sektörlerine ilişkin yaptıkları sunumlarla başladı. GGYD Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu’nun konuşmasından önce, GGYD üyeleri, çarşamba günü TUSAŞ’a yapılan terör saldırısında şehit düşen vatandaşlar için saygı duruşunda bulundu ve ardından İstiklal Marşı’nı okudular.
“İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ EN BÜYÜK SUÇ OLAN TERÖRE KARŞI DİMDİK DURACAĞIZ”
Allıoğlu, yaptığı konuşmada, “TUSAŞ’a yönelik terör saldırısında, 5 vatandaşımız şehit oldu, 22 vatandaşımız ise yaralandı. Ülkemizin birlik ve beraberliğine yönelik bu terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu menfur saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. İnsanlığa karşı işlenmiş en büyük suç olan teröre karşı dimdik duracak, güçlü bir irade sergilemeye devam edeceğiz. Bu saldırılar milletimizin birlik ve beraberliğini asla bozamayacak, birlikte daha güçlü olacağız” dedi.
“EKONOMİMİZ, YÜKSEK ENFLASYON NEDENİYLE ZORLU BİR SINAV VERİYOR”
Konuşmasında, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığına da değinen Allıoğlu, “ Yatırım ortamındaki belirsizlikler geleceğe ilişkin öngörüde bulunmamızı zorlaştırıyor. Bu sorunların üstesinden gelmek için mücadele ederken, iş dünyası olarak yaratıcı ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmeye devam ediyoruz. Bu süreçte bizim en büyük gücümüz değişen ekonomik dinamiklere hızla uyum gösterme kabiliyetimizdir. Ekonomimiz, yüksek enflasyon nedeniyle zorlu bir sınav veriyor” diye konuştu.
“EĞİTİM ÜLKEMİZİN KALKINMASININ TEMEL YAPI TAŞIDIR”
Allıoğlu, “Nilüferler Yetişiyor Eğitime Destek Fonu”na, dernek olarak büyük önem verdiklerini vurgulayarak, “Eğitim bizim için sadece bir sosyal sorumluluk değil, aynı zamanda ülkemizin kalkınmasının temel yapı taşıdır. Bu fon sayesinde birçok gencimizin eğitim hayatına dokunuyor, onların geleceğe güvenle bakmalarını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
ABD’de, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) ekonomi profesörü Daron Acemoğlu’nu, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandığı için kutlayan Allıoğlu, “Daron Acemoğlu’nun, Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülmesi, bizim de iş dünyasında daha güçlü ve sürdürülebilir kurumlar inşa etmemiz gerektiğini ortaya koyuyor” dedi.
“ CUMHURİYET, BAĞIMSIZ TÜRKİYE İDEALİNİN TEMELİDİR”
Türkiye Cumhuriyeti’nin 101’nci yıl dönümünü de kutlayan Allıoğlu, şunları kaydetti: “Cumhuriyet, sadece bir yönetim biçimi değil, aynı zamanda çağdaş, özgür ve bağımsız bir Türkiye idealinin temelidir. Cumhuriyetimizin bizlere sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeye, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamaya ve Atatürk’ün izinde daha güçlü yarınlar inşa etmeye kararlıyız. Cumhuriyetimizin 101. yılı vesilesiyle, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnet ve saygıyla anıyorum.”
“TÜRKİYE’NİN SATIŞ KASI GÜÇLÜDÜR”
Allıoğlu’dan sonra, Şahinöz Akademi’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erkin Şahinöz, katılımcılara, “Risk ve Belirsizlik” başlıklı sunumunu yaptı.
Risk ve belirsizliğin ekonomide sebep olduğu sonuçlar hakkında bilgi veren Şahinöz, “Türkiye’de pazarlama konusu yeteri kadar iyi değildir, bu yüzden satış katı güçlüdür, gelişmiştir. Ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri veri okur yazarlığının eksikliğidir, ayrıca kayıt tutma sorunu vardır. Türkiye’de en güvenilir kanaat önderlerinin siyasete bulaşmış olması da iyi değildir” dedi.
Dünyayı okumak için bazı ekonomik göstergelere bakmak gerektiğini vurgulayan Şahinöz, şöyle dedi: “Bunlardan biri dünya finansal piyasalarının nasıl çok iyi yöneltildiğini bilmektir. Londra’daki, ‘London Canary Wharf’ bölgesi, dünya finansal piyasalarının, portföy yönetim şirketlerinin başkentidir. Küresel gidişatın ne olduğunu para yönünü nereye çevirirse oradan anlayabiliriz. Burada da ilk olarak VIX Endeksi’ne, başka bir ifadeyle ‘korku endeksine’ bakmak lazım. Endeks yüzde 30’un üzerine çıkarsa korkmak gerekiyor. Ben görüş vermem, verilerle konuşurum, benim işim veri. Doğru veriyi yeteri kadar kurcalarsan sana her şeyi fısıldar. Bir de Satın Alma Yöneticileri Verisi’ne (PMI) bakmak gerekiyor. Bu veride de 50’nin üstü büyüme demektir.” Türkiye’de kuru anlamak için de üç yere bakmak gerektiğine dikkati çeken Şahinöz, “Önce dünyaya bakacağız. VIX Endeksi 20’nin altındaysa huzur var. İkincisi ise yabancı yatırımcının Türkiye ile ilgili ne düşündüğüne, ülkenin kredi risk primine (CDS) bakmak lazım. Son olarak da döviz tevdiat hesaplarına bakmalısınız. Yani bu ülkede yaşayanlar ne yapıyor, dövizde mi kalıyor, Türk lirasına mı geçiyor, bunu görmelisiniz. Ülkemizde bu üç gösterge kurun yeteri kadar yükselmeyeceğini gösteriyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Şahinöz’ün sunumunun ardından, toplantının sponsorlarına ve katkılarından dolayı Şahinöz’e plaket verildi. Toplantı, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.