34. Ankara Film Festivali’nin Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan yedi film; Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol, sinema yazarı Murat Erşahin ve Başkent Üniversitesi GSTMF Film Tasarımı ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Nihan Gider Işıkman’ın ön jüriliğinde yapılan değerlendirme sonucu belirlendi.
2023 yılında ulusal ve uluslararası festivallerden ödülle dönen ve Türkiye prömiyerini Ankara Film Festivali’nde yapacak filmlerden oluşan bir panorama sunacak Ulusal Uzun Film Yarışması’nda; Melisa Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, ve Filiz Kuka’nın Yüzleşme filmleri yarışacak. Festivalin “En İyi”lerine ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
Festival En iyi Ulusal Uzun Filme 100 bin, Mahmut Tali ilk Film Ödülü’ne 40 bin TL para ödülü veriyor. Festivalde bu sene ayrıca en iyi film ödülü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki filmi için; ilk defa yapımcı Cemal Okan tarafından ‘Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü’ verilecek.
ANKARA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİAniden / Melisa Önel Annesinin Kuzusu / Umut Evirgen Cam Perde /Fikret Reyhan Karganın Uykusu / Tunahan Kurt Kör Noktada /Ayşe Polat Sanki Her Şey Biraz Felaket / Umut Subaşı Yüzleşme / Filiz Kuka
FESTİVALİN JÜRİLERİ34. Ankara Film Festivali Ulusal Yarışma jüri başkanlığını Tabutta Röveşata, Filler ve Çimen, Nokta, Gölgeler ve Suretler gibi filmlere imza atan başarılı ve ödüllü yönetmen Derviş Zaim üstleniyor. Jüride ayrıca yazar Mine Söğüt, Oyuncu Murat Kılıç ve oyuncu Selin Yeninci yer alıyor.
Ulusal Yarışma jürisi; Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan yedi filmi değerlendirecek. Festivalde Melisa Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket ve Filiz Kuka’nın Yüzleşme filmleri yarışacak. Festivalin“En İyi”lerine ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan bir filme SİYAD En İyi Film Ödülü verecek. Bu yıl SİYAD jürisi Ali Ercivan, Fatih Özgüven ve Yeşim Tabak’tan oluşuyor
Yönetmen Sevinç Baloğlu, yönetmen Aslı Akdağ ve Görüntü Yönetmeni Mustafa Ünlü’den oluşan jüri Ulusal Belgesel Yarışması’nda yer alan yapımları; Yönetmen ve senarist Hakan Ünal, oyuncu İlker Savaşkurt ve oyuncu Mehmet Ali Nuroğlu ise Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yarışacak filmleri değerlendirecek.
İlk ya da ikinci filmini çekecek olan yönetmenlerin ulusal uzun kurmaca projeleriyle yarıştığı Proje Geliştirme Desteği jürisinde Yönetmen Mehmet Bahadır Er, Yönetmen Ali Bayraktar ve yapımcı Vildan Erşen yer alıyor.
Ulusal yarışmada toplam 225.000 TL ödülün verileceği festivalde;
En İyi Uzun Film 100.000 TL, En İyi İlk Film 40.000 TL, En İyi Belgesel Film 30.000 TL, En İyi Kısa Film 15.000 TL, seçilen En iyi Proje 40.000 TL destek kazanacak. Festivalde bu sene ayrıca en iyi film ödülü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki filmi için; ilk defa yapımcı Cemal Okan tarafından ‘Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü’ verilecek.
ULUSAL KISA VE BELGESEL FİLM YARIŞMASIUlusal Kısa Film Yarışması’nda Ankara Film Festivali Onursal Başkanı Prof. Dr. Oğuz Onaran, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Emine Uçar İlbuğa, yönetmen ve İstanbul Esenyurt Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Özgür Arık’ın ön jüriliğinde başvuran 204 film arasından yapılan değerlendirme sonucu beş canlandırma, altı deneysel ve sekiz klasik kurmaca olmak üzere 19 film sinemaseverlerle buluşacak.
Festivalde Zahid Çetinkaya’nın Ayna, Sevim Yaman’ın Ben Sen O Biz Siz Onlar, Ekrem Ayhan Çakay’ın Ben Süpermarket Değilim, Hüseyin Urçuk’un Çamaşır İpi, Berkan Aktepe’nin Çember, Melike Şevval Akın’ın Dev’r’inim, Dominika Muniak ve Sinan Demirtaş’ın Denge, Hüseyin Urçuk’un Dikiş Makinesi, Murat Arda Gürsoy’un Güneş, Ay ve Kadın, Muaz Güneş’in Hayırlı Olsun Ziyareti, Vehbi Bozdağ’ın Kurbağalar, Aziz Alaca’nın Kruvasan, Selçuk Ören’in Labirent, Rümeysa Bora’nın Magus Baba’nın Mavi Maymunu, Melih Aslan’ın Paket, Burcu Görgün’ün Ruj, Burak Oğuz Saguner’in Salça, Zülfü Gül’ün Son Ağaç ve Berk Ali Çekmez’in Vuruyor Gol Oluyor filmleri yarışacak.
ULUSAL BELGESEL YARIŞMASIUlusal Belgesel Yarışması’nda yönetmen ve Dünya Kitle İletişimi ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hacer Yıldız, yönetmen ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Enver Özüstün, yönetmen ve İstanbul Kültür Üniversitesi, İletişim ve Tasarımı Bölümü öğretim görevlisi Sezer Ağgez’den, oluşan ön jüri tarafından 105 film arasından yapılan değerlendirme sonucu 8 belgesel sinemaseverlerle buluşacak.
Festival’de Önder Esmer’in Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar, Eylem Kaftan’ın Bir Gün 365 Saat, Ezgi Koman’ın Dal Değdi Gözüme, Ahmet Karanfil’in Dinamo Mesken, Evrim İnci’nin Duvar, Vahit Sarıtaş’ın Flanöz, Fırat Özeler’in Kavur ve Kerem Soyyılmaz’ın Rodakis’i Ararken filmleri yarışacak.
34. ANKARA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİAyna / Zahid Çetinkaya Ben Sen o Biz Siz Onlar / Sevim Yaman Ben Süpermarket Değilim / Ekrem Ayhan Çakay Çamaşır İpi / Hüseyin Urçuk Çember / Berkan Aktepe Dev’r’inim / Melike Şevval Akın Denge / Dominika Muniak ve Sinan Demirtaş Dikiş Makinesi / Hüseyin Urçuk Güneş, Ay ve Kadın / Murat Arda Gürsoy Hayırlı Olsun Ziyareti / Muaz Güneş Kurbağalar / Vehbi Bozdağ Kruvasan / Aziz Alaca Labirent / Selçuk ÖrenMagus Baba’nın Mavi Maymunu / Rümeysa Bora Paket / Melih Aslan Ruj / Burcu Görgün Salça / Burak Oğuz SagunerSon Ağaç / Zülfü GülVuruyor Gol Oluyor / Berk Ali Çekmez
34. ANKARA FİLM FESTİVALİ ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİAşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar / Önder Esmer
Bir Gün 365 Saat / Eylem Kaftan
Dal Değdi Gözüme / Ezgi Koman
Dinamo Mesken / Ahmet Karanfil
Duvar / Evrim İnci
Flanöz / Vahit Sarıtaş
Kavur / Fırat Özler
Rodakis’i Ararken / Kerem Soyyılmaz
34. ANKARA FİLM FESTİVALİ DÜNYA SİNEMASI PROGRAMI Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 34. Ankara Film Festivali Dünya Sineması bölümü geniş bir seçkiyle karşımıza çıkıyor.
UstalardanUstalardan bölümünde Almanya, Japonya ve İngiltere olmak üzere birçok ülkeden artık kültleşen ve bu sene yeni filmleri ile festivallere damgasını vuran yönetmenlerin filmleri Ankara seyircisiyle buluşacak.
The Scent of Green Papaya filmi ile ismini duyuran Vietnamlı yönetmen Anh Hung Tran’ın son filmi Şeflerin Aşkı/ The Taste of Things, Ustalardan bölümünde yer alıyor. Bir şef ve bir gurmenin arasında geçen bu romantik dram filmi, 2023 Cannes Film Festivali’nde Anh Hung Tran’a En İyi Yönetmen ödülünü kazandırdı.
İngiltere’nin en başarılı yönetmenlerinden biri olan ve İngiliz sosyal gerçekçilik akımının ustası Ken Loach’un yeni filmi Umudunu Kaybetme/ The Old Oak da bu sene festivalde yer alacak. Sosyo-politik bir film olan Umudunu Kaybetme, ayakta kalma mücadelesi veren bir barın ve sahibinin köylerine gelen mülteciler ile yaşadığı olayları konu alıyor. Ken Loach’un beğenilen bu son filmi, yönetmene Locarno Film Festivali’nde Seyirci Özel Ödülünü kazandırdı.
İtalyan sinemasının vazgeçilmez isimlerinden olan Nanni Moretti’nin son filmi Güzel Günler/ A Brighter Tomorrow, Cannes film Festivali’nde Altın Palmiye adaylığına layık görüldü. Film, son çektiği film yüzünden ailesi ile sorunlar yaşayan bir yönetmeni konu alıyor.
Bu seneki diğer İtalyan ustamız ise Marco Bellocchio. Katolik meselelerine eleştirel bakış açısıyla bilinen, İtalyan sinemasının en istikrarlı ve cesur yönetmenlerinden Bellocchio, bu sene Kidnapped/ Rapito ile yine düşündürücü bir hikaye sunuyor. 1858 yılında geçen film, kaçırılan ve Katolik yapılan Yahudi bir çocuğun hikâyesini anlatıyor. 2023 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye adaylığına layık gösterildi.
Son dönemde Alman sinemasını beğenilen yönetmeni Christian Petzold’un yeni filmi, bu sene 34. Ankara Film Festivali seyircisiyle buluşacak. Merakla beklenen Kızıl Gökyüzü/ Afire, bir grup arkadaşın gittikleri tatilde yaşadıkları olayları konu alıyor. Film 2023 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Gümüş Ayı Jüri Büyük Ödülünü kazanmıştı.
En son 2018 yılında Shoplifters filmi ile beyazperdede izlediğimiz Hirokazu Koreeda, bu sene Canavar/ Monster filmi ile karşımıza çıkıyor. Oğlunun tuhaf davranışlarını çözümlemeye çalışan bir anne ve oğlunun ilişkisini konu alan film, bu seneki Cannes Film Festivalinde Queer Palm ve En İyi Senaryo ödülünü kazandı.
DÜNYA FESTİVALLERİNDENHer sene olduğu gibi bu sene de dünya festivallerinden özenle seçilmiş filmler Ankara Film Festivali seyircisi ile buluşuyor.
Okulda hırsızlıkla suçlanan bir öğrenci ile öğretmeni arasında geçen, Türk asıllı Alman yönetmen İlker Çatak’ın son filmi Öğretmenler Odası/ Teacher’s Lounge, Almanya’nın 2024 Akademi Ödülleri aday adayı olarak seçildi. 2023 Berlin Film Festivali’nden 2 ödül kazanan film, Kino 2023 katkıları ile festivalde yer alacak.
2023 Cannes Film Festivali’nde Golden Eye ödülünü kazanan belgesel film Dört Kız Kardeş/ The Four Daughters, dört kız çocuğu ve annesinin hikayesini anlatıyor. Bir gün ortadan kaybolan iki büyük kızının yokluğunu hissettirmemek için yönetmen Kaouther Ben Hania, kayıp kızlarının yerine iki oyuncu getirerek anne ve kızlarının yaşadığı travmaları gözler önüne seriyor.
Bir fantastik kara komedi filmi olan Vincent Ölmeli/ Vincent Must Die, durduk yere saldırıya uğrayan Vincent’ı ve hayatını düzene sokmak için değiştirme çabasını anlatıyor. Bu seneki Cannes Film Festivali’nde Golden Camera ödül adayı olan filmin yönetmen koltuğunda Stephan Castang oturuyor.
VişegradAnkara Film Festivali’nin uzun yıllardan beri destekçileri olan Vişegrad ülkeleri; Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan her sene de olduğu gibi bu sene de birbirinden renkli dört film izleyiciyle buluşacak.
Bir post-apokaliptik Macar animasyon filmi olan Beyaz Plastik Gökyüzü/ White Plastic Sky, Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Encounters Ödülü adaylığı, Zagreb Dünya Animasyon Filmleri Festivali’nden Özel Mansiyon ödülü kazandı.
Slovakya Büyükelçiliği’nin Vişegrad seçkisine katkısı olan 2022 yapımı Piargy, bir çığ felaketi yaşayan Piargy köyünde yaşanan esrarengiz olayları anlatıyor. Film, çeşitli dünya festivallerinden 39 ödül kazandı.
Karlovy Vary Film Festivali’nde prömiyerini yapmış olan Çek filmi Biz Hiçbir Zaman Modern Olmadık/ We Have Never Been Modern, eşi fabrika sahibi olan hamile Helene’in yeni taşındıkları kasabada karşılarına çıkan bir gizemin peşine düşmesini konu alıyor.
Bu seçkideki son film, Polonya’nın ortak yapımcısı olduğu İngiliz yönetmen Jonathan Glazer’ın yeni filmi Zone of Interest. Film; 2023 Cannes Film Festivali’nde festival büyük ödülü ve prestijli FIPRESCI ödülünü kazandı.
AVRUPALI KİMDİR? Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun desteği ile 34. Ankara Film Festivali’nde Avrupa’nın seçkin festivallerinde ödül almış ve Avrupalılığı konu alan filmler seyirciyle buluşacak.
Portekizli yönetmen Joao Canijo’nun iki yeni filmi Kötü Yaşamak/ Mal Viver ve Yaşamak Kötü/ Viver Mal festival seyircisiyle buluşuyor. Bir otelde yaşanan gerginlikleri konu alan bu iki film, bir filmde otelin sahiplerinin bakış açısından ilerlerken diğer filmde de gelen konukların bakış açısından olayları anlatıyor. Kötü Yaşamak filmi 2023’de Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Gümüş Ayı Jüri Büyük Ödülü’nü kazanırken, Yaşamak Kötü filmi ise Indie Lisboa Uluslararası Bağımsız Film Festivali’nden Lizbon Şehri Büyük Ödülü kazandı.
Tribeca Film Festivali’nde prömiyerini yapan Finlandiya filmi Je’vida, Sami olan Lida’nın asimilasyon baskısı yüzünden geride bıraktığı kültürünü konu alıp inceliyor. Filmin yönetmen koltuğunda kendisi de Sami olan Katja Gauriloff yer alıyor.
Vlad Petri’nin yönettiği belgesel Devrimler Arası/ Between Revolutions, ülkelerinde yaşadıkları politik devrimler yüzünden birbirinden kopan ve mektuplar ile bağ kurmaya çalışan iki kadının hikayesini anlatıyor. 2023 Berlin Uluslararası Film Festivali’nden 3 ayrı adaylık alan başarılı belgesel, Berlin Forum’dan FIPRESCI ödülünü kazandı.
BERRAK MERCEK, BEYAZ PERDE VE ALTIN HEYKELBu sene Ankara Film Festivali’nde kamera, sinema ve sinema sevgisi konulu film ve belgeseller yer almakta.
İki küçük çocuğun sinemaya olan tutkusunu anlatan Kazananlar/ Winners, Edinburgh Uluslararası Film Festivali’nde Seyirci Ödülünün yanı sıra birçok dünya festivalinde de ödül kazandı. İran asıllı İngiliz yönetmen Hassan Nazer, Winners filmi ile 34. Ankara Film Festivali kapsamında Ankara’ya gelip izleyicilerle buluşacak.
David Redmon ve Ashley Sabin’in yönetmen koltuğunda oturduğu ve Sundance Film Festivali’nde prömiyerini yapmış olan belgesel film Kim’in Videosu/ Kim’s Video, 90’larda New York’ta açılan ve sonra izi kaybedilen bir video koleksiyonunun gizemli hikayesini anlatıyor.
Kamera ve insan ilişkisinin sosyolojisini anlatan belgesel Ve Kral Dedi ki: Ne Harika Bir Makina/ And the King Said What a Fantastic Machine, 2023 Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması Belgesel Jüri Özel Ödülü, Berlin Film Festivali’nde ise AG Kino Gilde – Sinema Vizyonu 14+ ödülünü kazandı.
Kino 2023 işbirliği ile seyircilerle buluşacak olan Benimle Sinemaya Gel/ Come With Me to the Cinema, Berlinale Forumu’nun kurucuları olan Erika Gregor ve Ulrich Gregor’un hikayesini dünyaca ünlü yönetmenlerin katkıları ile anlatıyor.
Büyüme SancılarıAB Türkiye Delegasyonunun katkılarıyla bu sene festivalde gençler için bir bölüm de yer alıyor.
Yakamoz/ Sea Sparkle filmi, babası bir gemi kazasında öldükten sonra denizin derinlerinde yaşadığını düşündüğü bir canavarın gerçekliğini ispatlamaya çalışan bir kızın hikayesini anlatıyor. 2023’te Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Kristal Ayı Özel Mansiyon En iyi Film ödülünü alan filmin yönetmen koltuğunda Domien Huyghe oturuyor.
2023 Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Film adayı olan Kayıp Ülke/ Lost Country, 80’lerin başında Yugoslavya’da Komünist bir ailede doğan Stefan’ın yaşam öyküsüne odaklanıyor.
San Sebastian Uluslararası Film Festivali’nde En İyi film ödülünü alan Arıların 20.000 Çeşidi/ 20.000 Species of Bees, sekiz yaşındaki trans bir çocuğu ve ailesini konu alıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Estibaliz Urresola Solaguren yer alıyor.
Sanat Okulu 1994/ Art College 1994, 90’lı yıllarda bir sanat okulunda öğrenim gören bir grup genci konu alıyor. Çin yapımı bu animasyon filmi Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali’nde En İyi Film ve Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Altın Ayı En İyi Film adaylıkları bulunuyor.
Festivalin Onur Ödülleri!Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu kararıyla bu yıl Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Nur Sürer’e, Sanat Çınarı Ödülü ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz’a, Kitle İletişim Ödülü ise müzisyen Cahit Berkay’a sunulacak!
Ankara Film Festivali geçen yıl başlattığı; alanındaki çalışmaları ile farklılık yaratan, kendi inandığı yolda ilerleyen ve üreten isimlere Vakıf Özel Ödülü vermeye devam ediyor. 34. Ankara Film Festivali tarafından bu yıl ikinci kez verilecek Vakıf Özel Ödülü; Cannes’da Kuru Otlar Üstüne filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülen, ulusal ve uluslararası başarılar elde eden filmlerde yer alan, unutulmaz karakterler yaratan Merve Dizdar ile sinema alanında başarılı işlere imza atan; yapımcı, yazar ve yönetmen kimliğiyle alışılmış kalıpların dışına çıkan Burak Çevik’e veriliyor!
AZİZ NESİN EMEK ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ NUR SÜRERFestivalin bu yıl Emek Ödülü Bereketli Topraklar Üzerinde, Umuda Yolculuk, Derman, Yılanların Öcü gibi önemli filmlerde rol alan, Uçurtmayı Vurmasınlar filmindeki İnci rolüyle hafızalara kazınan, birçok ödülü bulunan ve toplumsal konulara olan duyarlılığı ile tanınan oyuncu Nur Sürer’e verilecek.
‘Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı; bu yıl Aziz Nesin Emek Ödülünü, 1979 yılında yönetmenliğini Erden Kıral’ın yaptığı Bereketli Topraklar Üzerinde filmi ile sinema hayatına adım atan, pek çok filmde, dizide unutulmaz kadın karakterlere hayat veren İnci’mize, toplumsal sorunlarda görüşlerini ifade etmekten asla geri durmayan ve bize hep umut veren şahane bir oyuncuya; aynı zamanda onun olağanüstü oynadığı Fatma, Zeynep, Bahar, Haçça, Fidan, Ayla, Meryem ve nice karakterlerine hayranlığımızla bir ustaya, Nur Sürer’e vermekten mutluluk duyar.
SANAT ÇINARI: MUSTAFA AYAZFestivalin Sanat Çınarı ödülü bu yıl, resme ilgisi çocuk yaşlarda başlayan, Köy Enstitüsü’nde okuyup sonrasında resim öğretmenliği yapan, üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi’nde görev alan, yurt içi ve dışında birçok kişisel sergi açan, ödüller kazanan, yurt içi ve yurt dışından birçok koleksiyonerin koleksiyonlarında yapıtları yer alan ressam Mustafa Ayaz’a takdim edilecek. ‘Prof. Mustafa Ayaz, çağdaş Türk resminin önde gelen isimlerinden biri olarak sıra dışı bir sanatçı ve insan olarak tanınır. On binlerce resim, yirmi binin üzerinde desen, yüzden fazla özgün baskı ve otuz kadar heykel üretmiş olan Ayaz; sanata olan tutku ve emeği ile sadece kendi yaşamını değil, aynı zamanda Türk sanatını da zenginleştirmiştir. Mustafa Ayaz, sanata olan bağlılığını sadece kendi başarısıyla değil, aynı zamanda gelecek nesilleri yetiştirerek ve sanatın toplumun her kesimine yayılmasını sağlayarak göstermiştir. Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi, onun bu bağlılığının somut bir örneğidir. Türk sanatının bu önemli figürünün Sanat Çınarı ödülünü alması, sadece kişisel başarısını değil; aynı zamanda Türk sanatının zenginliğini ve çeşitliliğini kutlamak için bir fırsattır. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı; bu yıl Sanat Çınarı Ödülü’nü, Mustafa Ayaz’a vermekten büyük mutluluk duyar.’
KİTLE İLETİŞİM ÖDÜLÜ CAHİT BERKAY’A…Festivalin Kitle İletişim Ödülü Moğolları kuran kadroda yer alan, birçok müzik aletini profesyonelce çalan, Moğollar dışında film müzikleri yapan, özellikle Devlerin Aşkı filmine yaptığı müzikle dikkat çeken, birçok film müziği albümü bulunan, birçok konserde dinleme olanağı bulduğumuz müzisyen Cahit Berkay’a verilecek.
‘Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, bu yıl Kitle İletişim Ödülü’nü, Cahit Berkay’a vermekten büyük mutluluk duyar. Bu ödül, Cahit Berkay’ın film müziği alanındaki uzun ve ödüllü kariyerini kutlamak, eserlerini tanıtmak ve gelecek nesil film müziği bestecilerine ilham vermek amacıyla sunulmaktadır. 1967’de Moğollar grubunun kurulması sonrası 1968’de gruba katılan ve Moğollar’ın elli yılı aşkın süredir efsanevi elemanı olan Berkay; film müzikleri ile sahnelerin duygusal tonunu vurgulama, hikâyenin derinliğini artırma ve karakterlerin ruh halini anlatma konusunda olağanüstü bir yetenek sergilemektedir. Farklı türlerdeki filmlerin müziklerini başarıyla bestelemesi, sanatçının geniş müzikal yelpazesi ve yaratıcılığını yansıtmaktadır. Kendisine emekleri için sinemanın büyülü dünyasına kattığı eşsiz melodiler ve müzikler için teşekkür ederiz.‘
33. Ankara Film Festivali tarafından bu yıl ikinci kez verilecek Vakıf Özel Ödülü’ne Merve Dizdar ve Burak Çevik layık görüldü.
VAKIF ÖZEL ÖDÜLÜ: MERVE DİZDAR‘Vakfımız; bu sene Vakıf Özel Ödüllerinden ilkini, tiyatro eğitimi sonrası yüksek lisans yaparak akademik kariyerin önemli bir basamağını aşan, başarılı oyunculuk pratiğini televizyona olduğu gibi sinemaya da taşıyan, ulusal ve uluslararası başarılar elde eden filmlerde yer alan, unutulmaz karakterler yaratan, ödüller kazanan ve son olarak da 76. Cannes Film Festivalinde aldığı En iyi Kadın Oyuncu Ödülü ile bizleri gururlandıran Merve Dizdar’a vermekten mutluluk duyar,.’
VAKIF ÖZEL ÖDÜLÜ: BURAK ÇEVİK‘Vakfımız; bu sene Vakıf Özel Ödüllerinden birini, film çalışmaları alanında akademik kariyeri de olan dersler veren, sinema alanındaki her işi, yapımcılığı, yazarlığı, yönetmenliği başarıyla yapan, bunu yaparken de alışılmış kalıpların dışına çıkan, özgür, özgün bir yönetmene, Burak Çevik’e vermekten mutluluk duyar.
34. Ankara Film Festivali’nin, farklı alanlarda verilecek Onur Ödülleri, 2 Kasım’da Büyülü Fener Sineması’nda düzenlenecek açılış töreniyle sahiplerini bulacak.
Festivalin afişi!Festivalin bu yılki afiş tasarımı Zeynep Sıla Demircioğlu imzasını taşıyor.
Festivalin gelenekselleşen Afiş Tasarım Yarışmasına bu yıl 205 eser başvurdu. Başvurular Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi G.S.F. Görsel İletişim Tasarım Bölümü’nden Prof. Çiğdem Demir, Hacettepe Üniversitesi G.S.F. Grafik Bölümü’nden Prof. Özden Pektaş Turgut, Başkent Üniversitesi G.S.T.M.F. Grafik Tasarımı Bölümü’nden Doç. Halime Türkkan, Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nden Öğr. Gör. Kayahan Kaya ve Sanat Yönetmeni Murat Dorkip ile Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol’un yer aldığı jüri tarafından değerlendirildi. Jüri ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımın Bölümü’nden mezun, animasyon filmleri bulunan Zeynep Sıla Demircioğlu’nun tasarımını festivalin afişi olarak belirledi.
Jüri; Demircioğlu’nun tasarımını; ‘Tasarımın sahip olduğu farklı, yenilikçi ve özgün görsel düzenlemesinin yanı sıra film festivali ruhunu yansıtabilen, her kesimden izleyicinin merakını cezbederek, izleyicinin ilgisini festivale yönlendirebilir nitelikte etkili bir iletişim diline sahip olması ile öne çıkan çalışma,’ olarak nitelendirdi.