Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’nin Gazprombank’a yönelik uyguladığı yaptırımların Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından risk oluşturabileceğini açıkladı. Bakan Bayraktar, “Bu yaptırımların etkilerini hissedebiliriz. Para ödeyemezsek, gaz alamayız. Dışişleri Bakanlığımız bu konuda görüşmelerini sürdürüyor” dedi.
Bakan Bayraktar, Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özellikle, Ukrayna ve Rusya arasındaki gaz sevkiyatı anlaşmasındaki son durumu değerlendiren Bayraktar, Türkiye’nin gaz ihtiyacının sanayi ve günlük yaşam için kritik önemde olduğunu belirtti. Bayraktar, “Geçmişte İran’a uygulanan yaptırımlarda doğalgaz için bir muafiyet sağlanmıştı. Biz de ABD’den benzer bir muafiyet talep ediyoruz. Rus doğalgazı için de aynı düzenlemeyi istiyoruz” şeklinde konuştu.
Biden Yönetiminin Kararları Türkiye’yi Etkileyebilir
Bakan Bayraktar, ABD’nin Biden yönetiminin görev süresinin sonlarına yaklaşırken aldığı kararların, bölgedeki enerji dengelerini yeniden şekillendirebileceğine dikkat çekti. Bu yaptırımların hedefinin Rusya gibi göründüğünü ancak Türkiye üzerinde de ciddi baskı oluşturabileceğini kaydeden Bayraktar, “Biden yönetimi giderayak, anlamıyoruz. Bir buçuk ay kaldı. Kötü tarafı, bu ambargoların bir gecede kalkması zor. Türkiye’ye muafiyet verilmezse hedef Rusya değil, Türkiye demektir. Bu da ciddi bir sorun yaratır” ifadelerini kullandı.
Çayırhan Termik Santrali Özelleştirmesi ve İşçi Hakları
Bakan Bayraktar, Çayırhan Termik Santrali’nin özelleştirilmesine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Özelleştirme sürecinin işçiler açısından herhangi bir olumsuzluk yaratmayacağını belirten Bayraktar, “Çalışanların endişelerini dikkate alıyoruz. Özelleştirmenin yapılmasında, çalışanların haklarına zarar vermemek için gerekli önlemler alınacak. Çayırhan daha önce 20 yıl boyunca özel sektör tarafından işletiliyordu, devlet eliyle işletilmeye başlandıktan sonra işçilerin hakları da korunarak özelleştirme yapılacak” dedi.
Bakan, özelleştirmenin yerli kömürle üretimi artırmayı hedeflediğini belirterek, santralin daha fazla çalışarak daha fazla üretim yapması gerektiğinin altını çizdi. “Şu anda 1249 kişi çalışıyor. Özelleştirme ile bu sayının daha da artması lazım” şeklinde konuştu.
Yerli Kömürle Artan Üretim Hedefi
Bayraktar, Çayırhan Termik Santrali’nin özelleştirilmesinin ardından yerli kömür kullanımının artırılacağını ve bunun da Türkiye’nin enerji arzında daha fazla bağımsızlık sağlayacağını vurguladı. Özelleştirme sürecinin, santralin verimli bir şekilde çalışmasını sağlayacağını söyleyen Bayraktar, “Endişe edilen noktalar var, ancak bunları göz önünde bulundurarak özelleştirmenin yapılması doğru bir karar. Bu süreçte çalışanların hakları korunduğu gibi, santralin daha verimli çalışmasını sağlayacak adımlar da atılacak” dedi.
Kaynak: İHA
